Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D24 Z WYKUSZAMI

Recommended Posts

Mieszkam w zamościu i również bije się z myślami czy D-24 II to dobry pomysł. Cikaw jestem opinii tych, któży już mieszkają w takim domu. Czy ktoś wybudował lub buduje taki dom w woj lubelskim lub podkarpackim?

Cezar.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również ruszam z budową d24L. W tym miesiącu wylewam ławy. Zdecydowałem się na ściany 3-warstwowe. Buduję w Nekielce 35 km od Poznania w stronę Konina. Zostało mi jeszcze trochę czasu i zastanawiam się nad stropem terriva. Poźniej na takim poddaszu będzie można zrobić małą graciarnię. Co wy o tym sądzicie???

Witam

Kończe budowe D24 koło Gdanska. Pozostałem przy stropie z płyt karton-gips. Wszystko zalezy od Twoich potrzeb. Jesli uważasz, że potrzebujesz graciarni, to ją rób. Strop Terriva wyjdzie Cie pewnie troche drożej od karton-gipsu.

Z drugiej strony - jeśli jest graciarnia, to wszystko tam się upycha, upycha, upycha ..., aż wreszcie jest tak zapchana, że trzeba to porządkować (czyli wyrzucać), co można robić na bieżąco.

Czy w związku z ewentualnym stropem terriva planujesz zrobić schody/klatke schodową?

Pozddrowienia B.

• 1 month później...
Po długim namyśle kupiliśmy z mężem projekt domu D 24 z wykuszami. Pomimo, iż jest w nim trochę mankamentów najbardziej nam odpowiadał. Jestem ciekawa czy ktoś z Was jest w trakcie budowy takiego domu , być może już wybudował taki dom, chętnie poczytam Wasze doświadczenia, sugestie. Jestem również ciekawa jakich zmian dokonaliście w projekcie. Pozdrawiam wszystkich zmagających się z budową , ja jestem na początku tego "szczęścia" mam nadzieje przejść to wszystko pomyślnie.

Mnie również,

niektóre zmiany z Jego projektu i ja zrobię. Już wcześniej myślałam o zlikwidowaniu spiżarni- troche łamała kuchnię- będę walczyć o zliwkiwdowanie drzwi do kuchni a co za tym idzie nadproża. Wczoraj z mężem ustaliliśmy gdzie i jakie grzejniki będą w naszym domu. Tak więc zlikwidowaliśmy grzejnik w kuchni, za to troszkę powiększyliśmy te pod wykuszami, przeniesiemy również grzejnik ze ścianki za drzwiami wejściowymi aby w tym miejscu w przyszłości mogła powstać szafa, na ściankę zaraz po lewo od wejścia. Moją miłą zmorą są wykusze. Jako zwolenniczka dużych okien najpierw chciałam zlikwidować je i wstawić tzw. witryny bez podziałów, nie otwieralne, w granicy muru. Ale mąż przekonał mnie , że dom z wykuszami , bez wykuszy :wink: Tak więc wykusze będą tylko czy takie jak u Alicjanki (?) najchętniej!!! Czy tradycyjnie takie jak są w projekcie tego jeszcze nie wiem.Poczytaj dziennik Alicjanki, ona postawiła podobny D 23, dobra lektura budowlano- życiowa.

Pozdrawiam

Witam

Wykusze to jest właśnie "smaczek" tego domu.

Ja też mam witryny, nieotwierane, ale trójdzielone.

Parapety z konglomeratu.

Wykusze są super! Idealne miejsce na kwiaty albo do posiedzenia z kawką w ręku i popatrzenia na świat.

Nie polecam grzejników pod wykuszami - psuje to cały efekt, lepsza jest podłogówka.

pozdr

Kisiel

Cenna uwaga co do kaloryferów pod wykuszami hmmm. I co zrobić :-? Jesteśmy rodziną lubiąca ciepło. Czy ogrzewanie podłogowe wystarcza? Są to jednak duże przestrzenie, a podłogówki chyba nie da się tak rozkręcić aby w pełni zapewniła ciepło w domu. Być może sie mylę.

Cudka - jeszcze jedno.

Można zlikwidować drzwi do kuchni, ale nie nadproże - optycznie jest to nienaturalnie wysoki otwór w ścianie. Ja tak niestety zrobiłem, potem dorabiałem "nadproże", które obniżyło mi ten otwór.

Co innego brak drzwi i nadproża z hallu do przedpokoju - tui ani drzwi ani nadproża nie polecam. Inaczej mamy gotową "kiszkę".

pozdr

Kisiel

Kisiel, jesteś istną skarbnicą wiedzy jeżeli chodzi o D 24. Bardzo dziękuję za uwagi. I znowu masz rację. Teraz tylko musze się z tym pogodzić bo już w domu trochę namieszałam , więc nie wiem czy mój mąż mnie nie pozbawi prawa głosu jak tak dalej pójdzie.

Witam

cudka - podłogówka po trochu pozwala nam oszukać temperature i utrzymywac niższą w domu, a jej odbiór przez domownika jest taki sam jak przy ogrzewaniu grzejnikowym i temperaturze 1-2 stopnie wyższej.

Co do drzwi z kuchni do przepdokoju - też nie mam drzwi, jedynie samą futryne.

Co do drzwi z przepdokoju do korytarza - mam drzwi i zamknięte ograniczają (dla osób bedących w sypialniach) odgłosy pochodzące z dziennej części domu. Warto to przemysleć, zwłaszcza jeśli ktoś ma małe dzieci.

Budujący d24 - polecam wyłączniki schodowe w kuchni, przepdokoju i korytarzu. Ich brak jest upierdliwy.

Pozdrowienia B.