Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D24 Z WYKUSZAMI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

> podłogówka po trochu pozwala nam oszukać temperature...

Zgadza się, poza tym nie ma grzejników. Niestety ogrzewanie takie ma większą bezwładność (nie nadaje się do sypialni i wymaga odpowiedniego podłoża), choć ma to i dobre strony - dłużej "trzyma" ciepło po wyłączeniu grzania.

> Co do drzwi z przepdokoju do korytarza - mam drzwi i zamknięte

> ograniczają (dla osób bedących w sypialniach) odgłosy pochodzące z

> dziennej części domu. Warto to przemysleć, zwłaszcza jeśli ktoś ma

> małe dzieci.

To fakt, choć po zamknięciu wszystkich drzwi w przedpokoju mamy ciemną kiszkę z samymi drzwiami. Mi to rozwiązanie nie pasowało.

Acha - wiem że nie wolno, ale mam drzwi do dużej łazienki otwierające się "do wewnątrz" - trudniej kogoś uderzyć nimi w łazience niż na przedpokoju - np. biegające dziecko

> Budujący d24 - polecam wyłączniki schodowe w kuchni, przepdokoju i

> korytarzu. Ich brak jest upierdliwy.

Tak, tak, tak! Ja też polecam! 8)

pozdr

Kisiel

A pochwalcie się jeszcze czym grzejecie?

Kocioł kondensacyjny De Dietrich + zasobnik 150 litrów. Gaz ziemny wysokometanowy :D .

Kisiel, a może założymy podgrupe pt. "Wybudowałem D24 i mam De Dietricha w kotłowni:?

:p

Pozdrowienia B.

hihi - mam znajomego przedstawiciela De Dietrich, więc też pewno kupię taki kocioł, ale muszę jeszcze "tylko" wybudować! :)

Kocioł kondensacyjny De Dietrich + zasobnik 150 litrów. Gaz ziemny wysokometanowy :D .

Kisiel, a może założymy podgrupe pt. "Wybudowałem D24 i mam De Dietricha w kotłowni:?

Pozdrowienia B.

hihi - mam znajomego przedstawiciela De Dietrich, więc też pewno kupię taki kocioł, ale muszę jeszcze "tylko" wybudować! :)

Budowa to pestka, grunt żebyś właściwy kocioł wstawił :wink: .

Pozdro

Pozdrowienia B.

Budowa to pestka, grunt żebyś właściwy kocioł wstawił :wink: .

Pozdro

chciałbym tak mówić za rok 8)

• 3 months później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...

Dziś zdecydowałem się na budowę domu - projekt poniżej:

http://img192.imageshack.us/img192/7439/dom7732yj.th.jpg

Zastanawiam się nad połączeniem spiżarni z kuchnią (3 + 4) przez co będzie większa kuchnia a także połączeniem garderoby z sypialnią (7 + 8).

Zastanawiam się także nad wysunięciem schowanych drzwi wejściowych tak aby uzyskać większy przedsionek.

Chciałbym dobudować podpiwniczenie - coś zamiast spiżarni tylko nie bardzo mam pomysł gdzie to umieścić.

Co sądzicie o tych zmianach? A może ktoś z was mieszka już w tym domu i ma jakieś cenne wskazówki co do projektu? Każda wskazówka jest dla mnie w chwili obecnej na wagę złota.

Jeśli mogę coś poradzić, to rzeczywiście kuchnia jest dramatycznie mała i powiększenie jej o spiżarnię wydaje mi się niemal konieczne. Natomiast nie wiem czy włączanie garderoby do sypialni jest dobrym pomysłem. Zyskujesz w ten sposób niewiele miejsca, a w garderobie zawsze możesz upchnąć dużo klamotów i zamknąć bałagan za drzwiami. Tak na marginesie dużo lepiej wyglądałyby tam przesuwane drzwi (oszczędzasz miejsce) oklejone np. jakąś fajną tkaniną. Co do przedsionka - jest dosyć wąski na moje oko ale super szczupła szafka powinna się zmieścić - zawsze to jakieś dodatkowe miejsce.

Życzę powodzenia, bo to całkiem miły domek jest :D

• 2 months później...
  • 10 months później...