Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieśle nie radzą takiej więźby budować!

wmed

Recommended Posts

Wyjaśnijcie dlaczego cieśle nie chcą robić więźby jętkowej - mówią "lepiej to zrobić z płatwią i już" Mam rozstaw między murłatami 7,30m - dom na te czasy typowy bo w kształcie litery T a w tym "T"- garaż Chciałem taką prostszą konstrukcję bez słupów i mieczy ale jednak czegoś nie rozumiem!

ściana kolankowa będzie na około 90cm już z wieńcem i słupkami "żelbeowymi" czyli odpowiednia

Po co te płatwie bez podparcia (czyli bez słupów i mieczy)?

No właśnie co to za sens dwać płatwie bez podparcia ???

Rozpiętość 7,30 to żadna rewelacja to typówa. Ja mam rozpiętość ponad 11m i ściankę kolankową 1,2m bez żadnych słupków wzmacniających, więc miałem sporo gimnastyki i musiałem dać płatew w kalenicy i 2 słupy ale 7,30m to maleństwo. Co prawda mam lekkie poszycie dachu a nie dachówki betonowe. Dumał nie dumał ostatnie słowo nalezy do konstruktora dachu.

Pozdrawiam

Ja wiem - konstruktor dachu to podstawa - pewnie wyliczył i podpisał sie pod tym... bo chciałem bez słupów . Na etapie projektowania cieśli nie pytałem o zdanie :lol: i dlatego mam wątpliwości Tak myśle teraz czy trudniej taką więźbę jętkową się robi? i dlatego tak cieśle mówią

Ja też mam w projekcie płatwie bez podparcia (leżące na jętkach). Nie wiem po co one tam są (może służą za wiatrownice?). Nawet zwróciłem na to uwage swojemu architektowi adaptujacemu projekt, aby konstruktor przeliczający projekt zwrócił na to uwage. Konstruktor tez powiedział, że nie wie po co są ta płatwie i moge ich nie robić. Mój dach jest dwuspadowy, o długości krokwi 7,10 m i kącie nachylenia 42stopnie, jętki w 1/3 długości krokwi, czyli powinien mieć klasyczną konstrukcje krokwiowo-jętkową.

Tą płatwie bez oparcia najwidoczniej wymyślił ktoś kto rozumie więcej niż konstruktor

Typowi cieśle w mojej okolicy nawet nie chcą projektu na więźbę Wystarczy im - tu tak-a tu tak -tu lukarna- tu okno dachowe i oni nie wyjaśnią dlaczego więźba powinna być z płatwią przy rozstawie murłat 7,3m ale twierdzą że powinna.... a robią te dachy od wielu lat i dlatego ich nie lekceważe

Pewne jest to że posłucham albo konstruktora albo cieśli i będę miał te cholerne słupy i miecze :lol: