P.e.t.e. 03.08.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Obecnie jestem na etapie podnoszenia działki. Pierwotnie miałem zamiar podnieść ją na równo z drogą, która przebiega obok (asfaltowa, gminna) jednak po przemyśleniu sprawy chciałbym wykonać lekki spadek (ok. 1 %) w kierunku owej drogi (czyli tył działki wyżej niż przód działki przylegający do drogi). Czy są jakieś przepisy, które zabraniają wykonywania niwelacji terenu tak, aby spływ wód odbywał się w kierunku drogi? Dodam, że pomiędzy działką a drogą nie ma rowu melioracyjnego, jest jedynie pozostawiony pas "na poszerzenie drogi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 04.08.2005 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Witam, U mnie w warunkach na zjazd do drogi krajowej jest zapis, że wody ze zjazdu nie mogą spływać na drogę. Jeżeli nie ma rowu i będziesz planował jakiś zjazd do tej drogi to może też dostaniesz takie warunki...Jeżeli istotne jest dla Ciebie posiadanie działki o wyższym poziomie to może wykop na jej końcu rów melioracyjny - będziesz mógł go wykorzystać np. jako zrzut oczyszczonej wody z oczyszczalni biologicznej (bezdrenażowej) - zawsze trzeba szukać jakiegoś wspólnego mianownika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts