Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akita - ma ktos??

Adam___

Recommended Posts

Nie zagryzł Berneńczyka :-) Po prostu toczyły regularną wojnę. I chyba nieważna tu była rasa drugiego psa, ważne było to, że to samce.

Ludzie próbowali je izolować, ale nie tak łatwo utrzymać z dala od siebie 2 psy i przy tym normalnie funkcjonować. Jeden w domu, drugi w ogrodzie, a potem zmiana. I trzeba uważać, żeby się nie dopadły podczas logistyki. Nawet odgrodzili kawałek terenu (a ogródek mają malutki, może 300 m). Ale to naprawdę udręka takie ciągłe walki i sytuacja się pogarszała. Średnio dwa razy w tygodniu któryś z psów lądował u weta do pozszywania. Na szczęście trwałych uszkodzeń nie było, ale ich pan ma już na zawsze blizny na ręku - chciał rozdzielić walczące psy...

Shogun dwa psy zagryzł już u nowych właścicieli.

• 3 weeks później...

Cześć wszystkim :D .

Chciałbym podzielić się z wszystkimi na temat AKITY INU DŁUGOWŁOSEJ - TAK ISTNIEJĄ jakby ktoś nie dowierzał. Nie Był to pies z rodowodem !!! i co z tego.... ( chociaż po championie)

Miałem :cry: takiego pieska.... niestety stała się wielka przykrość - piesek nie żyje :( zginął w wypadku samochodowym.

Pies ten naywał się MIKO i miał 1rok i 3 miesiące i był AKITĄ długowłosą.

Był to cudowny pies który jak wszystkie Akity miał swój charakter, stara się być psem przewodnim i nadrzędnym ... nie reagował na jakie kolwiek komędy lub słowa odrazu, lecz po jakimś czasie. Tym sposobem chciał pokazać że to On jest "GÓRĄ" - jednak jest to do opanowania. NIE WOLNO PSA BIĆ !!! wystarczy pokazać mu swoją wyższość przyduszeniem mu jego głowy do ziemi i trzymania go w tej pozycji aż się uspokoi - naprawde skutkuje , a przy tym jeszcze przkucnąć na nim (nie robimy mu w ten sposób krzywdy lecz pokazyjemy mu naszą dominację)

Naprawde zauroczył wszystkich którzy Go poznali, Był przyjazny i ufny ludziom i nawet kotom które z nim mieszkały, natomiast nie zapomniał psa - fakt że miejszego od siebie- który Go zatakował, poprostu zagryzł go jednym kłapnięciem ( i stąd te moje problemy z POLICJĄ, byłem głupi i przyjąłem mandat. NIE RÓBCIE TEGO NIGDY - SĄD GRODZKI. A tak się przyznałem i 200 zł. za niestaranne trzymanie psa - chociaż to tamten atakował !!!! ) Zabawa, która była tresurą - owocowała, nie było z Nim problemów. Jednak płoty to inna chistoria, nie było przeszkód, przeskakiwał przez nie bez trudu, a jak nie to je naginał aż przelazł i to Go zgubiło. Poprostu pobiegł za człowiekiem którego znał wprost pod koła samochodu./././ I zmarł mi na rękach wnoszony do gabinetu weterynarza. Płakaliśmy wszyscy którzy Go znali, nawet Pani weterynarz która była na miejscu uroniła łzę.

Jest pochowany i chwalony będzie jeszcze długo, mino że miałem już kilka psów, uważam że Akita jest rasą której nigdy się nie zapomina, jest bardzo oddaną i rodzinną. Dlatego też kolejnym mym psem będzie własnie AKITA INU - długowłosa , której zresztą poszukuje.

Dla chętnych zobaczenia AKITY INU DŁUGOWŁOSEJ mam kilka fotek, które mogę przesłać. Mój e-mail. [email protected]

Jest to pare słó i porad które chciałbym dedykować mojemu pieskowi - MIKO (....ZAWSZE BĘDZIESZ Z NAMI....)

Moja Yumeina tez jest dlugowlosa :)

Jak mowi Izyda z Gdanska - Raz akita,zawsze akita :)

Akity sa rasa ktora dominuje wzgledem innych psow.Tzn usiluje.

Jezeli drugi pies nie da sie podporzadkowac - polozenie lapy na karku innego psa to juz dowod dominacji - to juz jest wojna

Co do akity dlugowlosej.

To skontaktuj sie z hodowla Joli Talagi

Ma dosyc duzo akit i nie wykluczone ze bedzie miala jakas dlugowlosa :)

Hodowla nazywa sie Halne wzgorze