Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalany baranek ?

Koko

Recommended Posts

Do wczoraj nosiłem się z zamiarem położenia na elewacji baranka mineralnego, ale właśnie taki tynk "zainstalował" sobie mój sąsiad.

Z dystansu kilkunastu metrów wszystko wygląda OK, ale z bliska okazuje się, że struktura baranka jest w niektórych miejscach jakby pozalewana masą tynkową. W efekcie elewacja nie jest równomiernie "barankowa", ale miejscami gładsza, a miejscami mocniej widać strukturę. W sumie farba to wszystko jakotako kryje, ale efekt lekko mnie rozczarował.

Czy taka sytuacja to norma przy baranku mineralnym, czy może ktoś coś nie zrobił jak trzeba ? Dodam, że drugi mój sąsiad ma tynk akrylowy i ściany są jednolicie uziarnione. Na forum przeważają jednak argumenty za tynkiem mineralnym.

Acha ten mineralny baranek 1,5 nakładany był maszynowo.

A wykonawca mi mówi, ze lekko zalany barnek mineralny to standard. Jak chcę mieć bardziej wyrazistą i jednolitą strukturę to muszę się zdecydować na baranka akrylowego. W sumie człowiek jest bardzo solidny i uczciwy, ale czy w tym przypadku nie rozmija się z prawdą ?

Zalanie / zaszlamowanie struktury to fucha wykonawcza.

W czasie zacierania tynku tzw. mleczko wychodzi na powierzchnię i szlamuje. Im dłużej się go "męczy" tym więcej wyłazi.

W zwiażku z tym trzeba go ściągać z packi w czasie wykonawstwa i wyrzucać nie dawać go z powrotem do wiadra z tynkiem.

Reklamuj wykonanie , a bajki, niech wykonawca wsadzi do legend.