Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto samodzielnie ???

PAJONK

Recommended Posts

Rydzu -nie robisz rozprowadzenia?

Jak to nie robię? :o - To przeciez podstawa!

Cała instalacja dgp była zrobiona już wczesniej (też samodzielnie) - przed sufitami.

Traz pozostaje mi tylko podłączyć wentylator z rurami - będzie za ścianą z tyłu kominka.

Pozdrawiam

Rydzu, a kratek w czopuchu nie będzie, czy może ich nie widać na zdjęciach?

Nie - nie będzie kratek w czopuchu.

Kratki te służą do przewietrzania komory dekompresyjnej z której u siebie zrezygnowałem.

Jej funkcję przejęła 30 cm pustka nad obudową kominka (obnizony sufit z instalacjami dgp i wentylacji.

Od poczatku kombinowałem jak ich nie robić - po pierwsze estetyka samych kratek, po drugie

efektowne smugi z kurzu po jakimś czasie :-? Foumowi guru (i nie tylko) się wypowiedzieli, że mogę

komory i kratek w takim układzie jak u siebie nie robić - i nie ukrywam, że bardzo mnie to ucieszyło.

Problem nadmiaru ciepła w komorze w przypadku zatrzymania dmuchawy załatwia bypas na wentylatorze

z ujściem do wolnego kanału wentylacyjnego.

pozdrawiam

Nie - nie będzie kratek w czopuchu.

Kratki te służą do przewietrzania komory dekompresyjnej z której u siebie zrezygnowałem.

Jej funkcję przejęła 30 cm pustka nad obudową kominka (obnizony sufit z instalacjami dgp i wentylacji.

Od poczatku kombinowałem jak ich nie robić - po pierwsze estetyka samych kratek, po drugie

efektowne smugi z kurzu po jakimś czasie :-? Foumowi guru (i nie tylko) się wypowiedzieli, że mogę

komory i kratek w takim układzie jak u siebie nie robić - i nie ukrywam, że bardzo mnie to ucieszyło.

Problem nadmiaru ciepła w komorze w przypadku zatrzymania dmuchawy załatwia bypas na wentylatorze

z ujściem do wolnego kanału wentylacyjnego.

pozdrawiam

O tym, że Zrezygnowałeś z komory dekompresyjnej, to już w jakimś wątku czytałem. I w tym przypadku wszystko jest w porządku.

Mi chodzi, o pozbycie się gorącego powietrza z czopucha. W przypadku zatrzymania turbiny np. braku prądu zadziała bypas. Tylko, z tego co mi wiadomo, to bypas ma zabezpieczać turbinę przd przegrzaniem, a kratki mają zabezpieczyć czopuch.