Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynk? gazow? chcieli mi wpu?ci? w s?upek klinkierowy

Rafter

Recommended Posts

Całe szczęście, że fachowcy kryjący dach ich powstrzymali. Ci się tłumaczyli, że tak jest w projekcie.

Nogi bym z dupy powyrywał specom z gazowni i babie, która robiła projekt.

Była, widziała i zaprojektowała skrzynkę na frontowej ścianie. Mimo iż potem rura wchodzi do garażu i tam można było dać te piękne żółte ohydztwo. Myślenie widocznie idzie trudniej niż kreślenie (ale kasa jest wzięta jak za robotę najwyższej jakości)

Za to jak z projektu wyszło, że chcieli się wkuć 5 cm w słupek to nie wiem i chyba nikt normalny nie zrozumie.

Czy też mieliście podobne "kwiatki" w trakcie budowy?

• 1 month później...

On 2002-12-29 19:14, atena1 wrote:

jeśli to jeszcze aktualne to umieść skrzynkę po prostu w ogrodzeniu a nie na domu i masz z głowy wchodzenie na teren posesji gościa z gazowni od zczytywania z licznika.

Łatwo powiedzieć - trudniej wykonać. Zasadą jest, że długość podziemnej instalacji gazowej od licznika do budynku nie może przekroczyć 10 m. Wiem dokładnie bo sam sie na tym "przejechałem" i teraz mam "gustowną" :wink: żółtą skrzynkę w ścianie budynku co prawda lekko ukrytą ale jednak. Na nic się zdały tłumaczenia, że przecież instalację wykonałbym identycznie jak gazownia - chciałem nawet gazowni zlecić tę prace. Ale przepisy okazały się nie do przejścia.

On 2002-12-30 09:35, Frankai wrote:

Wowka - co się okazało nie do przejścia? Ja mam brązową i tam gdzie chciałem - z tyłu budynku. Warunki i wykonanie 2 lata temu. Licznika co prawda jeszcze nie mam.

Kolor to ja sobie wybiorę odpowiedni po dokonaniu odbioru budynku. Z tyłu budynku - owszem gazownicy mogli i tam zainstalować przyłącze (im było to obojętne- płaci się za mb)z tym, że potem musiałbym i tak ciągnąć "rurę" po ścianach na front budynku bo tam mam wszystkie odbiorniki gazu (budynek bez podpiwniczenia).

Pozdrawiam