Senser 04.08.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Luuuuudzie pomocy Potrzebne mi to w miarę pilne... Gdzieś tu na forum ktoś o tym mówił...ale gdzie?? Macie jakieś sugestie?? Konkretnie chodzi o parapet...ale jest on z marmuru...więc przeznaczenie tego materiału raczej nie ma znaczenia...no do marmuru trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.08.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Marmur na parapet to nie idealne rozwiązanie.Ochrona to silikonowe preparaty hydrofobizujące. Ale przy stojącej wodzi e pod doniczką i to za dużo nie pomoże. Wszystko inne zmieni charakter kamienia, chyba że jakieś woski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 04.08.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Też pilnie czegoś potrzebuję. Czym impregnowaliscie marmurowe parapety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.08.2005 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Marmur na parapet to nie idealne rozwiązanie. Spes... Po pierwsze, tytuł Dordcy do czegoś zobowiązuje... Mówisz WŁAŚCICIELOM parapetów marmurowych, że to nie najlepszy materiał?? Czy do tego cię ten tytuł zobowiązuje?? Nie mówiąc już o tym, że są preparaty, którymi jednak można to doś skutecznie zrobić...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatko 04.08.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Niestety kochani posiadacze parapetów z naturalnego kamienia macie trochę powodów do zmartwienia. Prawdą jest że piękny ale w konserwacji bardzo trudny. Sp5es ma rację nawet specjalne preparaty nie zdadzą się na wiele. Marmur swej strukturze jest bardzo "miękkim" materiałem posiadającym wiele "porów" na swej powierzchni. Zachowuje się jak skóra ludzi wchłania wilgoć do środka. Pozostaje plama nie do usunięcia. Teraz was pocieszę. Jak twierdzą znawcy tematu idealnym rozwiązaniem problemu jest najbardziej pospolity uzywany w każdym domu olej roślinny. Należy nanieść cieniutką warstwę na powierzchnię, odczekać kilka minut wytrzeć do sucha. Czynności powtórzyć przez 4-5 dni. Potem wystrczy raz na miesiąc przetrzeć parapet szmatką nasączoną olejem.Pomaga, od 2 lat mam parapety marmurowe, stosuję tą metodę. Parapety wyglądają jak nowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.08.2005 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Tatko spadłeś mi z nieba...metoda nie dość, że tania to jeszcze jak widać skuteczna i sprawdzona...Tatko, wiem że to materiał trudny w exploatacji...Tylko czy to dobre miejsce na wypowiedzi typu Marmur to nie najlepszy materiał na parapety", to tak jakby ktoś na tym forum napisał "Zachciało się budować...."No mam takie parapety i nie pytam o to, jakie parapety kupić, tylko jak zinpregnować to co mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
667e 04.08.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 polecam serasil 14 dziala sprawdzilem na 200m2 piaskowca dosc tani jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
667e 04.08.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 dokladna nazwa Sarsil H 14R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Marmur na parapet to nie idealne rozwiązanie. Spes... Po pierwsze, tytuł Dordcy do czegoś zobowiązuje... Mówisz WŁAŚCICIELOM parapetów marmurowych, że to nie najlepszy materiał?? Czy do tego cię ten tytuł zobowiązuje?? Nie mówiąc już o tym, że są preparaty, którymi jednak można to doś skutecznie zrobić...[/b] ja bardzo przepraszam... Rozumiem , że sieję defetyzm... U mnie preparat nazywa się - parapet z konglomeratu. Wilki syty i owca cała. Żywica zastosowana w produkcji, to optymalne uszczelnienie. Zachowuje się rewelacja. Wygląd marmuru, eksploatacja nowoczesna chemia. Grubość takiego parapetu to koniecznie 3 cm. Co do skuteczności ... Mam wątpliwości. Każdy hydrofob traci własności w czasie --ca. 40-60% w ciągu 4 lat, szczególnie traktowany przez Panie Małzonki szmatą z Ludwikiem. Coś daje, ale... wybrałem coś innego. W opisanej sytuacji np. Sarsil to prawidłowe rozwiązanie. Może byc ispo Hydrophobierung LF, lub preparaty firmy Remmers - spora gama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 05.08.2005 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Oooo to już zdecydowanie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Dziękuję za pochwałę.Poczułem się dowartościowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Dziękuję za pochwałę.Poczułem się dowartościowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts