Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zainpregnować marmur??

Recommended Posts

Marmur na parapet to nie idealne rozwiązanie.

Spes...

Po pierwsze, tytuł Dordcy do czegoś zobowiązuje...

Mówisz WŁAŚCICIELOM parapetów marmurowych, że to nie najlepszy materiał?? Czy do tego cię ten tytuł zobowiązuje??

Nie mówiąc już o tym, że są preparaty, którymi jednak można to doś skutecznie zrobić...[/b]

Niestety kochani posiadacze parapetów z naturalnego kamienia macie trochę powodów do zmartwienia. Prawdą jest że piękny ale w konserwacji bardzo trudny. Sp5es ma rację nawet specjalne preparaty nie zdadzą się na wiele. Marmur swej strukturze jest bardzo "miękkim" materiałem posiadającym wiele "porów" na swej powierzchni. Zachowuje się jak skóra ludzi wchłania wilgoć do środka. Pozostaje plama nie do usunięcia.

Teraz was pocieszę. Jak twierdzą znawcy tematu idealnym rozwiązaniem problemu jest najbardziej pospolity uzywany w każdym domu olej roślinny. Należy nanieść cieniutką warstwę na powierzchnię, odczekać kilka minut wytrzeć do sucha. Czynności powtórzyć przez 4-5 dni. Potem wystrczy raz na miesiąc przetrzeć parapet szmatką nasączoną olejem.

Pomaga, od 2 lat mam parapety marmurowe, stosuję tą metodę. Parapety wyglądają jak nowe.

Pozdrawiam

Tatko spadłeś mi z nieba...metoda nie dość, że tania to jeszcze jak widać skuteczna i sprawdzona...

Tatko, wiem że to materiał trudny w exploatacji...

Tylko czy to dobre miejsce na wypowiedzi typu Marmur to nie najlepszy materiał na parapety", to tak jakby ktoś na tym forum napisał "Zachciało się budować...."

No mam takie parapety i nie pytam o to, jakie parapety kupić, tylko jak zinpregnować to co mam....

Marmur na parapet to nie idealne rozwiązanie.

Spes...

Po pierwsze, tytuł Dordcy do czegoś zobowiązuje...

Mówisz WŁAŚCICIELOM parapetów marmurowych, że to nie najlepszy materiał?? Czy do tego cię ten tytuł zobowiązuje??

Nie mówiąc już o tym, że są preparaty, którymi jednak można to doś skutecznie zrobić...[/b]

ja bardzo przepraszam...

Rozumiem , że sieję defetyzm...

U mnie preparat nazywa się - parapet z konglomeratu.

Wilki syty i owca cała. Żywica zastosowana w produkcji, to optymalne uszczelnienie. Zachowuje się rewelacja. Wygląd marmuru, eksploatacja nowoczesna chemia.

Grubość takiego parapetu to koniecznie 3 cm.

Co do skuteczności ...

Mam wątpliwości. Każdy hydrofob traci własności w czasie --ca. 40-60% w ciągu 4 lat, szczególnie traktowany przez Panie Małzonki szmatą z Ludwikiem.

Coś daje, ale... wybrałem coś innego.

W opisanej sytuacji np. Sarsil to prawidłowe rozwiązanie.

Może byc ispo Hydrophobierung LF, lub preparaty firmy Remmers - spora gama.