Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znaki graficzne - wykopane przy robotach ziemnych

sylllwia

Recommended Posts

Podczas prac ziemnych, polegających na wymianie rur wodociągowych,

prowadzonych przez firmę, zostały wykopane cztery znaki graniczne rozgraniczające moją działkę. Wiem, że obowiązkiem tej firmy było przywrócenie stanu pierwotnego, czyli wkopanie znaków na ich poprzednie miejsce, ale to wiązało się z zatrudnieniem geodety i dodatkowymi kosztami, więc tego nie uczynili. Wydarzenie to miało miejsce 10 lat temu (wiosna 1995 r.). Właścicielem tej działki była wtedy moja mama, a ja od niedawna objęłam ją w spadku.

W związku z tym moje pytanie: czy mogę teraz żądać od tamtej firmy (wiem że jeszcze istnieje) wytyczenia znaków graficznych? Czy sprawa jest już przegrana z powodu przedawnienia? Pewnie prawo mówi coś na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

USTAWA

z dnia 6 czerwca 1997 r.

Kodeks karny.

(Dz. U. z dnia 2 sierpnia 1997 r.)

"Art. 277. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

A co do przedawnienia, to sie nie znam :)

IMHO uwazam, ze ciezko bedzie po 10-ciu latach udowodnic wine

Już po ptakach:

Art. 101. § 1. Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat 5 - gdy czyn jest zagrożony karą pozbawienia wolności nie przekraczającą 3 lat,

§ 2. Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa, nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

Już po ptakach:

Art. 101. § 1. Karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat 5 - gdy czyn jest zagrożony karą pozbawienia wolności nie przekraczającą 3 lat,

§ 2. Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa, nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

czyli wznowienie znaków granicznych na swój koszt.

Obawiam się że tak. Roszczenia cywlinoprawne też już się przedawniły:

At. 442. § 1 K.c.: "Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże w każdym wypadku roszczenie przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę."

10 lat od wiosny 1995 już minęło :cry: