Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT w budownictwie po wejściu do Unii

Herne

Recommended Posts

• 3 weeks później...

On 2002-12-12 13:21, Docent - Gdańsk wrote:

Ja także mam nadzieję, że jednak rząd coś wynegocjuje i będziemy się cieszyć 7% stawką vat na materiały budowlane

plonna nadzieja. nic nie wynegocjuje na materialy, bo nawet nie

probuje rozmawiac w tej materii. przykro, kazdego z nas to boli, ale tak jest. kupuj ile sie da przed wejsciem do unii.

Niższej stawki vat na mat. bud. na pewno nie będzie po wejściu do UE, bo na tym etapie negocjacji juz byc nie może. Jedyne co może zrobic państwo polskie to rekompensata/zwrot części podatku dla inwestorów indywidualnych. Ale to wszystko jest już dobrą wolą naszych rządzących - przyzwolenie UE na to jest.

Ale czy ktoś wie, czy ta wyższa stawka ma być już od 1.01.02 czy też od dnia wejścia do UE? Bo to jest chyba istotne. Może mi się uda wybudować do powiedzmy maja 2004, ale koniec 2003 - to termin nierealny.

Czy ktoś coś wie pewnego?

Pozdrawiam

gaga2

On 2002-12-13 20:49, Yacek wrote:

i? już wiemy !! mamy 7 % :smile:

Tak, 7% na mieszkania gotowe i usługi. Materiały budowlane będą opodatkowane stawką 22%. Chyba, że dostaniesz fakturę na usługę w skład której będą wchodziły materiały zakupione i zamontowane przez przez wykonawcę.

Czyli pan Janek posiadający jako warsztat pracy wasserwagę, kielnię, młotek i sznurek murarski na swoją "firmę" kupi cegłę, zbrojenie, cement, wapno, piasek, etc. Zleci betoniarni wylanie stropów a na koniec po wsadzeniu w którymś z winkli budynu kilku polnych kwiatków do słoika po ogórkach wystawi fakturę Vat na całość prac (z materiałem) obciążoną stawką 7%.

:smile: Jak wam się podoba taki scenariusz? :wink:

On 2002-12-19 16:14, am wrote:

Wowka,

Ale przecież Twój pan Janek musi kupić te cegły z 22% VAT-em. Wiem, ze może sobie to odliczyć, ale cena sprzedaży tej cegły z usługą nie może być niższa niz koszty nabycia - no bo gdzie tu zysk (a chociażby brak straty)?

I na tym niestety polega ten cały interes :wink:

A koszty wynikłe z róźnicy Vat odbije sobie na pozostałych rachunkach wynikających z egzystowania firmy np. za transporty, część opłat czynsowych za mieszkanie, gaz, energię elektryczną, telefon komórkowy szkolenie na wyspach Kanaryjskich :smile:. Tak, tak jest taka możliwość. Z racji prowadzonej przezemnie działalności (nie budowlanej)wciąż otrzymuję oferty wyjazdów np. wczoraj do Chin i Hong-Konku na 10 dni za 1950 $. Organizator zapewnia, że wystawi fakturę z określeniem "udział w szkoleniu" Tak jak więc widzisz możliwości są - inna sprawa czy pan Janek z nich skorzysta.

Niestety, nasz system podatkowy sprzyja takim przekrętom a każda okazja jest skwapliwie wykorzystana przez spore grono spryciarzy.

Ponadto hit wielu sezonów - zwrot przez US-y nadpłaty podatku VAT. Wystarczy poczytać rubryki kryminalne gazet codziennych.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Faktycznie, nie zauważyłem tego wątku.

Niemniej próbowałem się doczytać kiedy zostanie wprowadzony 22% VAT na materiały i dalej mam z tym problemy. Rzeczpospolita pisze: "Polska wynegocjowała VAT na gotowe mieszkania i usługi budowlane na poziomie 7 proc., ale tylko przez 5 lat, do końca 2007 roku. Jednak materiały budowlane zostaną obłożone stawką 22-proc. już w 2004 roku."

Czyli od początku 2004 czy od momentu wejścia (1.05.2004)? Ciekawe co się stanie gdy społeczeństwo odpowie NIE w referendum?