Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przepedzić kleszcze

Recommended Posts

Witam

Ciekaw jestem czy ktos znajdzie rade jak sie pozbyc tego paskudztwa - czyli kleszcza :evil: :evil: :evil:

poki co mam dzialke niezagospodarowana i walcze ostro z wysoka trawa ale co kosze to raz na jakis czas znajde na portkach robala cholernego

Raz mi sie skurczybyk wbil w lydke nawet :evil:

Moze sa jakies srodki ktore byscie poradzili

Baaardzo prosze bo swiadomosc ze te male gnojki sie kreca po mojej dzialeczce jest naprawde paskudna

pozdrawiam

Bartek

a moze po prostu czesto kosić trawe ? Niestety bedzie to nieskuteczne jesli masz jakieś krzaczki. Kleszcz stosuje taktyke spadania na ofiare i potrzeba mu coś na co moze sie wspiąć zeby znienacka chycnać i przyssać sie. Dlatego z dobrze utrzymanego i czesto scinanaego trawnika beda musiały sie wyniesć jako ze dość slabo biegaja i zgina z głodu bo z takiej wyskosci to moga tylko na mrówki skakać.

... miałam na myśli zabezpieczenie przed ukąszeniem.

przed kleszczowym zapaleniem opon mózgowych chroni szczepionka

Natka, antybiotyk ma uchronić przed ewentualną boreliozą?

Może lepsze to, niż liczenie na to, że wessał się w nas niezarażony kleszcz :roll:

tak, antybiotyk podany szybko po ukąszeniu (nie pamiętam ile czasu) - może uchronić przed boreliozą

O lataniu w kosmos , rollkach , internecie i jeszcze paru rzeczach też się wcześniej nie słyszało :wink: , nie pisało z róznych względów a przyszło samo :wink: ( no może z pomocą ).

A na poważnie to o boreliozie proponuję poczytać na innych stronach medycznych . Mieszkam pod Puszczą Białowieską i wiem od weterynarza ile juz tu padło kotów i psów na zapalenie opon mózgowych i boreliozę - człowiek też może na zapalenie opon umrzeć - a borelioza , która może ujawnić się po latach od ukąszenia powoduje nieodwracalne zmiany w stawach , bóle itp. Jest tutaj kilku pracowników lesnych , którzy musieli pójśc z tego powodu na dużo wcześniejsze renty - teraz są nawet obowiązkowe szczepienia leśników i osób pracujących w lasach - i to nie tylko dotyczy Podlasia ale i całej Polski - w Niemczech tez maja problemy z zarażonymi kleszczami na łąkach pod większymi miastami. A co ciekawsze najlepszą maszynkę do wyciągania kleszczy kupiłem kilka lat temu za 20 dawnych marek zachodnich w Berlinie . Swoje koty i psa regularnie polewam środkiem od tych paskud a i siebie z rodzina szczepiamy od opon ( szkoda ,że jeszcze na "polską boreliozę" szczepionki jeszcze nie wynaleźli - sa szczepionki chyba w Stanach ale one nie działają na "nasze" kleszcze.

też parę lat temu myślałem że problem kleszczy wyolbrzymiają producenci szczeponki niestety tego paskudstwa jest coraz więcej

kilka razy niestety już miałem z tego raz nie zauważyłęm tego małego gówna przez kilka dni i niestety leczyłem się na boreliozę .Na szczęście zakażenie nie było duże a sczepionki na borelioze póki co nie ma.

koszenie trawy jest konieczne trzeba tez oglądać całe ciało po przyjściu z lasu,łąki itp{można poprosić drugą połowę żeby pooglądała :p :wink: }klesz zaraża dopiero po48 godzinach

Z tego co mi się widzi pomysł wykurzenia kleszczy z działki za pomocą wykarczownia haszczy byłby najlepszy. Odkrzaczyć, wykosić, wrównać (hi, hi - tylko nie wybetonuj). Są sznse, że same odejdą, bo lubią miejsca cieniste.

Ponadto myslę, że zwykłe preparaty na mszyce też podziałają!!!