Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi lewe prawe?

seledynka

Recommended Posts

Witam.Zamówiłam drzwi do pokoju i łazienki ale wyszła chyba jakaś gafa :( bo na zamówieniu mam napisane 2 razy prawe chyba nie dogadałam sie ze sprzedawcą choć przyznam że ja sie w tym gubie więc może mi pomożecie. A więc wchodząc do łazienki otwieram drzwi do siebie (klamka jest z lewej) A do pokoju drzwi otwieram do środka i klamka jest po prawej. Więc które to lewe a które prawe? Musze zadzwonić dzisiaj do nich i poprawić.Mam nadzieje że zrozumieliście to co napisałam :lol:

Po chłopsku:

generalnie jeśli stoisz przed drzwiami i drzwi otwierasz do siebie to:

- prawe są wtedy gdy klamkę masz po lewej stronie a zawiasy po prawej, drzwi otwierasz prawą ręką,

- lewe są wtedy gdy klamkę masz po prawej stronie a zawiasy po lewej, drzwi otwierasz lewą ręką.

Proste :)

Nalezy stanac po tej stronie drzwi, aby otwierac je "na siebie", a wiec w lazience, ze zewnatrz lazienki a w sypialni od strony sypialni. Jesli klamka jest z lewej strony to otwierasz drzwi lukiem z lewej na prawa strone a wiec drzwi sa prawe. Dla ulatwienia - poniewaz po otwarciu beda po Twojej prawej stronie. Chyba nic nie pokrecilam :)

Poprawiam się najlepiej gdy są jednorodne i klamki i drzwi ale jeśli np. w jednym pomieszczeniu są też drzwi do łazienki to mogą być drzwi szklane (łazienka przylega tylko do sypialni i tylko z tego pokoju widać szklane drzwi). Podobnie drzwi wejściowe - mogą być w kolorze np. ściany a pozostałe jednorodne. Jednak jeśli chodzi o drzwi od pokoji to wszystkie dałabym jednakowe i jednakowe okucia i klamki.

Jeśli otwierasz drzwi do siebie i sięgasz do klamki prawą ręką są "prawe" i czy kto jest mańkutem czy nie to lewą by było niewygodnie. Analogicznie z "lewymi" drzwiami. Wczoraj kupowałem klamki.Większość jest uniwersalna i nieistotne jest czy do drzwi "prawych" czy "lewych" ale np. firma Hoppe ma do drzwi łazienkowych klamki prawe i lewe niewymienne nawzajem, a takie klamki kupiłem.