Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przestrzeń pod schodami

Malinka_01

Recommended Posts

U nas też częściowo wnęka jest zabudowana i będzie tam coś w rodzaju spiżarki. Został tylko otwor wielkości drzwi i tam bedzie zasuwana roleta.

Ale wiem, że firma Komandor (której nie polecam) ma kilka fajnych pomysłów na zabudowanie takich przestrzeni.

http://img471.imageshack.us/img471/8964/szafa052td.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...

Tak sie zastanawiam, czy dobrym pomyslem, byloby wstawienie pralki pod schody. bylby tam kosz na bielizne, wiadro, mop itp. czy to sie smiesci pod takimi schodami pomieszczenie nr 7 ?:

http://images31.fotosik.pl/432/59801302cf4639eb.jpg

http://images31.fotosik.pl/432/6615f6531dbe6769.jpg

pokazcie swoje schowki pod schodami :D

U nas wnęka pod schodami została zamknięta i będzie tak szeroko rozumiana "szafa" z dwoma wejściami - jedno (niskie) w przedsionku i drugie normalne harmonijkowe drzwi z holu (obok schodów)..

Nie mam jeszcze pojęcia jak zagospodarować te wielkie połacie miejsca :) a powoli nadchodzi na to czas...

U mnie pod schodami jest kominek a pod spocznikem wneka na drewno.Schody są betonowe obłozone drewnem bukowym :D

Czy drewno na schodach nie rozsycha się?

Też chcemy mieć kominek pod schodami, ale straszą nas, że będą problemy.

Czy możesz pochwalić się jakimiś zdjęciami?

I jeszcze przy okazji :lol: , czy robiłeś DGP? A może klatka schodowa jest wystarczającym kanałem dla ciepłego powietrza? Jakieś doświadczenia?

W projekcie było 'pomieszczenie pomocnicze' i planowałam trzymać tam chemię, mopy i rzadko używane drobne sprzęty, ale w końcu został wydobyty z fundamentów piach i zrobiona mini piwniczka, która będzie spiżarką.

Kurcze, z tym drewnem do kominka to jest naprawdę niezły pomysł! Ja mam może z metr w linii prostej pomiędzy zejściem do przyszłej spiżarki, a kominem! Tylko, że spiżarka jest ze 4 stopnie w dół, czy to będzie praktyczne? :o

Mam podobny problem z zagospodarowaniem tej przestrzeni. Niejako ze wnęka pod schodami jest od strony pokoju -chyba powstanie tam jakiś fajnie podświetlany barek na kółkach :) . Narazie szukam inspiracji jak to zrobić-generalnie szkoda tego 1.5 metra kwadratowego aby stało nie wykorzystane.

pozdrawiam

u mnie - mam nadzieję - będzie zabudowa na wąż od centralnego odkurzacza i takie tam rzeczy do czyszczenia. na razie jest sam projekt a realizacja - z przyczyn finansowych - odłożona :cry: schody będziemy mieli skrzynkowe zabudowane drewniane (dębowe)

kurczę, dostałem maila w sprawie tego wątku bo go rzekomo obserwuję :roll: prawie 3 lata temu się wypowiadałem w tym temacie :lol:

schody tak jak pisałem wcześniej są i dobrze się sprawują.

przestrzeń pod schodami też jest i cały czas niezagospodarowana. no, może już nie z przyczyn finansowych ale takich ogólnoludzkich.

wprawdzie trzymamy tam parę składanych krzeseł i akcesoria do odkurzacza ale po przypomnieniu tematu zacząłem się zastanawiać, czy nie umieścić tam jakieś spiżarki. światło mam doprowadzone, muszę pomyśleć nad jakimś chłodzeniem no i oczywiście jakimiś drzwiczkami....

• 2 weeks później...

• 1 year później...

A myśmy zrobili schody ażurowe, oczywiście mogliśmy zabudować pomieszczenie pod schodami, ale stwierdziliśmy że szkoda ograniczać piękną przestrzeń pod schodami więc wstawię jakąś starą komodę wrzucę kompozycje z kamieni i kwiatów i będzie git.

W dodatku kiedyś na forum - jak jeszcze zastanawialiśmy się czy nie zabudować - oglądałam zdjęcia forumowiczów, i jak zobaczyłam przed i po to się załamałam jak można zrypać sobie ładny hol tylko po to żeby mieć miejsce na szmaty, jakby w garażu, kotłowni i na strychu było mało miejsca.

Zabudowa pod schodami jak na zdjęciach jest piękna i gustowna, natomiast w 99% jest to zamknięte pomieszczenie obudowane płytami z k-g w którym znajdują się kolejne stosy pierdół które nie nadają się na widok publiczny.

Ty piszesz o zupełnie innym pomieszczeniu - kibelku, który jest jak najbardziej pomieszczeniem niezbędnym i skoro projekt tak był pomyślany to przecież na siłę nie zlikwidujesz wc.

pod_schodami1.jpg

pod_schodami2.jpg

pod_schodami3.jpg

A w tym ujęciu szmaty to: mopy, wiaderka, płyny do mycia podłóg i mebli, odkurzacze, szczoty, żelazka, deski do prasowania, itp.

A kotłownia jeśli jest pomieszczeniem czystym to często służy za pralne. W dodatku mam garaż szeroki, stanowiący część domu, w którym zmieszczą się półki na których będą trzymane różne rzadko używane rzeczy, garaż będzie też pełnił funkcję pomieszczenia gospodarczego.