seven 04.08.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 WitamCzy na tynki gipsowe Goldband i Rotband powinno się stosować jeszcze gładź ? A może dobrze położony taki tynk jest wystarczająco gładki pod farby ?Jak dobrze wykonać samemu taki tynk. Jakie narzędzia będą potrzebne.Bardzo bym prosił o porade osób, które wykonywały taką pracę. Dziękuję z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 04.08.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 U mnie gładź kładziona jest na tynku cementowo wapiennym a wygląda to tak: na tynk cienki podkład na to gładź, następnie szlifowanie drobnym papierem ściernym przy użyciu żarówki - przy tak wykonanej gładzi nie ma żadnej rysy na ścianie. Dużo pracy ale efekt super. Już kilka razy różni ludzie oglądający wnętrze domu, pukają palcem w ścianę, i rozglądając się po ścianach i sufitach pytają "wszędzie ma pan płyty kartonowo gipsowe? . Goldband zawiera drobiny czegoś co mi przypomina ziarka piasku /jeśli ktoś wie co to jest niech mnie poprawi/. Przy jednym otworze dzwiowym murarz poszalał i zrobił otwór o 4cm zbyt szeroki, musiałem go zmniejszyć i użyłem właśnie goldbandu. Ma on wiele zalet moim zdaniem fajnie się nim pracuje ale osobiście nigdy bym go nie zostawił na ścianie jako ostatnia warstwa pod malowanie. Rotband-u nie używałem więc nie wypowiadam się na ten temat. Narzędzia: 1. Wiadro - do mieszania gładzi 2. Wiertarka z mieszadłem - j.w 3. Paca metalowa do nakładania gładzi na ścianę 4. 2 lub 3 szpachelki o różnych szerokościach - przydają się wszędzie tam gdzie nie dojdzie się pacą. 5. Poziomica - czym dłuższa tym lepsza - wiadomo do czego 6. Oprawka z żarówką (najlepiej 100W) a nawet kilka - często "padają" przy tego typu pracy. 7. Papier ścierny drobny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 05.08.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 jacekska: z czego ten cienki podkład na tynk cementowo wapienny?, czy gruntowałeś ścianę cementowo wapienną(jaki grunt)?, wreszcie: jaka gładź gipsowa(zrobili u mnie kawałek gipsarem i jest do d...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 05.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Mam u siebie położone tynki gipsowe , zostały tak zrobione, że nie potrzeba żadnego dodatkowego podkładu, a ściana gładziutka jak po oszlifowaniu, maja tę zaletę , że nie trzeba je dodatkowo szllifować co za tym idzie mniej kurzu i całego sprzątania po nim, z narzędzi : robota ręczna: metalowa paca jak do zwykłych gipsów, i paca do zacierania z gąbka ale gruboziarnistą cięzo ją zdobyć najlepiej poszukaj w OBI, jednak jak masz ich dużo najlepiej robić to maszynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 05.08.2005 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Właśnie chodzi mi o to, żeby nie było pylenia przy szlifowaniu i żeby efekt był taki jak pisze Kulistkiewicz czyli gładkie ściany.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.08.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Tynku gipsowego nie traktuje się gładzią , zasadniczo nie ma potrzeby.Zależy ile się go "wygłaska" przy ułożeniu. Ale powierzchnia jest oczywiście min. inna - mniej gładka.Zbytnio wygłaskany cięzko się maluje - ślizga się wałek i źle bierze farba. Z narzędzi do tynkowaniałata h najlepiej 2 m min.1,5 młata trapezowa najlepiej 2 m min.1,5 mrapówka /skrobaczka/ "hebelek" - do zeskrobania nadlewek w narożach blichówka/"zyletka" do gladzenia, min 50 cm reszta j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 05.08.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Tynk gipsowy prawidłowo wykonany jest wręcz śliski a woda to po nim spływa. Jest gładki jak pupa niemowlaka. Po to się kładzie tynk gipsowy by nie robić gładzi, jeżeli jest inaczej to robota jest spaprana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 05.08.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 jacekska: z czego ten cienki podkład na tynk cementowo wapienny?, czy gruntowałeś ścianę cementowo wapienną(jaki grunt)?, wreszcie: jaka gładź gipsowa(zrobili u mnie kawałek gipsarem i jest do d...) nazwy podkładu nie pamiętam, ale sprawdzę jutro i napiszę, gruntu żadnego nie używałem, gładź fancuska jest w większości marketów, dobrze się kładzie i dobrze szlifuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts