Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę ciepła?

Recommended Posts

Lada moment rozpoczniemy budowę, media - gaz i woda są ok 100m od miejsca, gdzie stanie dom. Boję się, że koszt ciągnięcia mediów będzie niewiele niższy, niż instalacja pompy ciepła, ew. w połączeniu z kolektorami słonecznymi, a korzyści, tzn. koszty eksploatacji pompy nieporównywalnie niższe. Co radzicie? Może ktoś już użytkuje i coś podpowie? Aha, dom 240m2, w tym garaż w bryle 36m2, rodzinka 2+2.

mój dom ma 247m , parter + pietro . w przyszłym tygodniu będą robili odwierty a za jakiś miesiąc zakładamy pompę ciepła . Znajomi uzytkują pompę od kilku lat i są zadowoleni . Kolejni są w trakcie budowy domu ( o ile dobrze pamiętam to jakieś 160 m ) tez będa mieli pompę , która oprócz domu ma ogrzewać basen

Agawik, czy możesz zdradzić, jak firma robi wam odwierty i czy ta sama instaluje pompę, no i ile sobie zażyczyli za całość kasy? Metraż mamy podobny. Czy znasz urządzenia Stiebel Eltron - niemiecka firma, wydaje się porządna, ale nie znam ofert innych firm. Może masz orientację, kto robi dobrze i rozsądnie cenowo. Dzięki z góry.

Bingo-ada.

Może nie o pompie cieplnej, ale wodę tak czy inaczej musisz

doprowadzić, tak ze nie wpływa to na decyzję o wyborze

sposobu ogrzewania.

Doprowadzenie gazu obecnie nie jest zbyt kosztowne -

obowiązują stawki ryczłtowe ustalone ustawowo. To 100 metrów

to może być ok. 5000 zł (do sprawdzenia w Zakładzie Gazowniczym).

Natomiast problem może być z uzyskaniem warunków dostępu do sieci gazowej z Zakładu Gazowniczego - kwestia np. odpowiedniego ciśnienia w gazociągu oraz mozliwość doprowadzenia instalacji gazowej do waszej działki - chodzi o zgodę sąsiadów na przeprowadzenie wykopu przez ich teren.

Bingo-ada.

Może nie o pompie cieplnej, ale wodę tak czy inaczej musisz

doprowadzić, tak ze nie wpływa to na decyzję o wyborze

sposobu ogrzewania.

Doprowadzenie gazu obecnie nie jest zbyt kosztowne -

obowiązują stawki ryczłtowe ustalone ustawowo. To 100 metrów

to może być ok. 5000 zł (do sprawdzenia w Zakładzie Gazowniczym).

Natomiast problem może być z uzyskaniem warunków dostępu do sieci gazowej z Zakładu Gazowniczego - kwestia np. odpowiedniego ciśnienia w gazociągu oraz mozliwość doprowadzenia instalacji gazowej do waszej działki - chodzi o zgodę sąsiadów na przeprowadzenie wykopu przez ich teren.

Myślałam o wykopaniu studni przy okazji robienia ewent. odwiertów, woda w naszej okolicy podobno b.dobra. Tym samym odpadłby mi koszt wodociągu. Mam taki układ, że nie muszę pytać sąsiadów o zgodę, bo do działki prowadzi droga dł.80m, która jest również naszą prywatną działką i tam akurat biegnie magistrala. Może powinnam najpierw popytać w Zakł.Gaz. i Wodociągach o koszty? Mój dylemat i pytanie na forum pojawiło się dlatego, że podobno powinnam się zadeklarować co do ew. mediów przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę. Już sama nie wiem :roll: :oops:

Moim zdaniem ustalenie warunków przyłaczenia podstawowych mediów

jest niezbędne do wydania decyzji o warunkach zabudowy. Chyba ze teren ma obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego

(obecnie to rzadkość) i tam są ujęte wszystkie media. Tak więc nalezy rozpocząć od wędrówki do Zakładu Energetycznego, ustalić sposób doprowadzenia wody i odprowadzenia ścieków. Przyłącz gazowy oczywiście nie jest obowiązkowy w przeciwieństwie do poprzednich.

Przy takiej powierzchni warto PC :D bez obsługowa na glikolu 8) i nie musi być Wissmana czy innej znanej firmy :D .Ja mam robioną na tych samych częsciach co markowe tylko ma inną obudowe ,a .Chodzi rok. dolałem 1l glikolu za25z :wink: Luxus przez duże L.,,Drogo" ?i dobrze . :D Warto było . :D :D Odwiert też na wodę wskazany ,Będzie do ogrodu i do pićia Własna Woda to jest to :p Pozdr. :D

Peterek, dzięki za ten nośnik. Zapamiętam :D

A ciepłą wodę sobie zrobię. Będzie oddzielny podgrzewacz ciepłej wody. Taka druga pompa typu powietrze - woda, czyli będzie korzystało z ciepła pomieszczenia w którym się znajduje. A ponieważ nie ma nic wspólnego z "główną" pompą, więc może sobie pracować cały rok, bez uruchamiania dużej pompy. Jest to ładnie opisane na stronie http://www.climakomfort.pl

Odwiert też na wodę wskazany ,Będzie do ogrodu i do pićia Własna Woda to jest to :p Pozdr. :D

No właśnie, powiedzcie mi, czy z odwiertu do pompy ciepła można brać wodę do użytku domowego?

Będą mi niedługo montować pompę ciepła i wiercic dla niej studnię,

wodociągu nie mam, więc potrzebna mi równiez studnia do celów domowych.

Słyszałam, że nie powinno sie czerpac wody pitnej ze studni od pompy,

a nie ukrywam, ze bardzo by mnie to urządzało, takie 2 w 1.

Może ktoś, coś wie na ten temat?

Pozdr.

:D

Jagna

Po rozruchu podobno zawsze tak jest, glikol się ,,rozłazi"po rurach . Zapomniałem dopisac, że to było w ramach gwarancji ,nic nie płaciłem .Tylko z ciekawości dowiedziałem jaki to koszt .

Czy wodę z PC można używać to na 100% nie wiem . ,na logikę tak. Nie powinno to utrudniać pracy pompie .Jak by nie było cały czas pobiera wodę i zrzuca , tylko co jeżeli poziom wody obniży się po latach? :wink: . Dlatego wybrałem obieg zamknięty 8) , a studnie i tak wywierciłem :D

Jestem choć trochę niezależny :D bo na więcej nie pozwolą :evil: Pozdr. :D

Włodek, ten ubytek to nie ubytek :lol: , tylko powietrze do końca wyszło z rur.

Jagna, nie starczy powietrza z pomieszczenia, owszem latem to nawet klimę masz przez przypadek :wink: , ale zimą niestety będzie potrzebne powietrze z zewnątrz, a przy mrozach cop spada znacznie. Pompa do podgrzewania cwu kosztuje, jak pamiętam, coś ok. 7 tyś. Hmm ja też korespondowałem z fmą, która montuje takie pc, ale jednak dla mnie było za drogo.

pozdro

ps. Jagna, nie piszę tego by wywołać jakąś niezdrową polemikę, żeby była jasność.

Peterku, nie odbieram tego jako polemiki. Bardzo się cieszę, że dowiaduję się czegoś nowego. Co do ceny, to szczerze mówiąc nie pamiętam (mam gdzieś wycenę, mogę poszukać), bo od początku traktujemy cenę całościową jako cenę pompy, łącznie z CWU. Pomieszczenie gospodarcze w którym będzie stał podgrzewacz będzie ogrzewane, więc ciepłego powietrza będzie sporo. Wiem, że zimą chłodne powietrze oddawane przez podgrzewacz wyprowadza się na zewnątrz, więc pom. gosp. się niepotrzebnie nie wychładza. Nikt nic nie wspomniał o różnicy między latem i zimą. Dopytam się.