Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma pompę ciepła?

Recommended Posts

Witaj Jagna, kiedyś tu na forum ktoś napisał: po co grzać powietrze w pom. gdzie stoi pc do cwu skoro zamieni się to w ciepłą wodę?

Zresztą osobiście uważam, że ilość powietrza potrzebna do wymiany ciepła jest tak duża, że nie wystarczy kubatury spiżarki i będzie w niej za zimno (jeśli spiżarka będzie szczelna). Sprawność cop podano dla temp. powietrza +15 st.C. Ciekaw jestem ile wynosi cop dla powietrza o temp. np. -5st.C. ?

Moim skromnym zdaniem pc od cwu powinna zasysać powietrze z zewnątrz i na zewnątrz wyrzucać zchłodzone (tylko zimą), ale wtedy sprawność znacznie spadnie. A może się mylę :roll: ?

Nie wiem Peterku. Na stronie "naszego" podgrzewacza jest napisane, że temperatura pomieszczenia, w którym urządzenie stoi musi być wyższa niż +5 st.C. W naszym pomieszczeniu gospodarczym, które ma 10m2 będzie podłogówka i będzie w nim na pewno dużo cieplej. Przedstawiciel firmy, a facet wydaje się być bardzo dokładny, powiedział, że to nasze pomieszczenie zupełnie wystarczy. Może to tylko dobry marketingowiec, ale wzbudził nasze zaufanie :p

Bingo-ada

moja pompę zakłada firma mojego tescia , który zajmuje się tym od kilkunastu lat , urządzenia są szwedzkie . Na koncie ma juz sporo instalacji - od domów jednorodzinnych przez nieduże osiedla .... a nawet kościoły .Robi wszystko odwierty , "urządzenie" kotłowni, podłogówka + instalacja pompy . Nie podam ci ceny bo jak się domyslasz ja mam promocyjną . Nie podaję namiarów na formum bo nie chcę być posądzona o kryptoreklame ( choć ja nie mam z tym nic wspólnego ) ale jak chcesz to napisz do mnie

[email protected]

do wyceny potrzebne są rzuty parteru i piętra ( poddasza ) + mapa działki