Peterek 09.08.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witaj Jagna, kiedyś tu na forum ktoś napisał: po co grzać powietrze w pom. gdzie stoi pc do cwu skoro zamieni się to w ciepłą wodę? Zresztą osobiście uważam, że ilość powietrza potrzebna do wymiany ciepła jest tak duża, że nie wystarczy kubatury spiżarki i będzie w niej za zimno (jeśli spiżarka będzie szczelna). Sprawność cop podano dla temp. powietrza +15 st.C. Ciekaw jestem ile wynosi cop dla powietrza o temp. np. -5st.C. ? Moim skromnym zdaniem pc od cwu powinna zasysać powietrze z zewnątrz i na zewnątrz wyrzucać zchłodzone (tylko zimą), ale wtedy sprawność znacznie spadnie. A może się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.08.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Nie wiem Peterku. Na stronie "naszego" podgrzewacza jest napisane, że temperatura pomieszczenia, w którym urządzenie stoi musi być wyższa niż +5 st.C. W naszym pomieszczeniu gospodarczym, które ma 10m2 będzie podłogówka i będzie w nim na pewno dużo cieplej. Przedstawiciel firmy, a facet wydaje się być bardzo dokładny, powiedział, że to nasze pomieszczenie zupełnie wystarczy. Może to tylko dobry marketingowiec, ale wzbudził nasze zaufanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 09.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Bingo-ada moja pompę zakłada firma mojego tescia , który zajmuje się tym od kilkunastu lat , urządzenia są szwedzkie . Na koncie ma juz sporo instalacji - od domów jednorodzinnych przez nieduże osiedla .... a nawet kościoły .Robi wszystko odwierty , "urządzenie" kotłowni, podłogówka + instalacja pompy . Nie podam ci ceny bo jak się domyslasz ja mam promocyjną . Nie podaję namiarów na formum bo nie chcę być posądzona o kryptoreklame ( choć ja nie mam z tym nic wspólnego ) ale jak chcesz to napisz do mnie [email protected]do wyceny potrzebne są rzuty parteru i piętra ( poddasza ) + mapa działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts