Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta żelbetonowa - dziurawa jak sito

Recommended Posts

Mam poważny problem

Dokładnie 2 tygodnie temu (czwartek) wylałem płytę żelbetonową 12 cm grubości beton B15. Był słoneczny dzień ale nie jakoś upalny. Budowlańcy co mi równali zauważyli iż po niecałej godzinie po zakończeniu betonowania pojawiły się skurcz betonu – rysy. Padła decyzja leć woda więc polewałem i tak systematycznie przez cały tydzień czasem kilka razy dziennie. Dziś drugi dzień pada deszcz a jak wszedłem pod płytę to jak bym stał pod sitem. Dosłownie w każdym miejscu są przecieki, woda przez płytę przelewa się jak przez sito. Teraz najważniejsze co może być tego przyczyną i czy nie wpłynie to na wytrzymałość bo teraz boję się rozszolowywać. Zapewniano mnie iż te rysy (skurcze) są powierzchowne ale widocznie tak nie jest ? Doradźcie mi co mam robić, szukać eksperta czy reklamować beton w betoniarni tylko co dalej. Płyta jest na podpiwniczeniu i w tym tygodniu miałem ruszyć z budową kondygnacji.

Mam poważny problem

Dziś drugi dzień pada deszcz a jak wszedłem pod płytę to jak bym stał pod sitem. Dosłownie w każdym miejscu są przecieki, woda przez płytę przelewa się jak przez sito.

U mnie jest wylany strop już 3 miesiące temu i jak pada to przez niego też przecieka (nie mam dachu). Jednak nie tak tragicznie jak u Ciebie, po prostu widać że gdzieś przesiąka bo sufit jest mokry i skrapla się woda, chudziak mokry. Zwykły beton (u mnie B-20) nie jest wodoszczelny więc się tym nie przejmuję.

Nie wiem co u Ciebie ale ja bym poprosił kierownika budowy o wizytę podczas deszczu - niech Ci powie na ile to normalne.