gogi25 05.08.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Witam. Chciałabym uzyskać informację na taki oto temat: Widzę w ogłoszeniach gazetowych, że dużo ludzi sprzedaje same działki siedliskowe. Czy na takiej działce mogę wybudować dom jednorodzinny? Jakie prawa są przypisane do takiej działki? Te działki są o wiele tańsze od budowlanych ale napewno jest w tym jakiś haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 08.08.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Kiedys "siedlisko" to była działka powyżej hektara i mozna było sie budować,było sie rolnikiem.Przepisy sie zmieniły i myślę, że musisz popytać w Gminie,o ile pamietam to chodzi o powierzchnie tych działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 08.08.2005 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Dzięki za radę. Pojadę do gminy i zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.08.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja mam działkę siedliskową, i już mam zgode na budowanie się, niczym specjalnym sie nie różni, poza niewielkimi zmianami dla US.(przy ewentualnej sprzedazy jej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 08.08.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 gogi25, aby wybudowac tzw siedlisko na ziemi rolnej (a taki status maja dzialki siedliskowe) powierzchnia posiadanej przez Ciebie ziemi musi przekraczac srednia wielkosc gospodarstwa w gminie. Musisz sie zatem dowiedziec ile to jest.Moze tez byc sytuacja kiedy ktos sprzedaje dzialke mniejsza, ale z waznym jeszcze pozwoleniem na budwe. Wowczas po zakupie dzialki trzeba przepisac pozwolenie (pozniej mozna je zmienic) i pilnowac aby nie wygasla jego waznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 08.08.2005 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 gogi25, aby wybudowac tzw siedlisko na ziemi rolnej (a taki status maja dzialki siedliskowe) powierzchnia posiadanej przez Ciebie ziemi musi przekraczac srednia wielkosc gospodarstwa w gminie. Musisz sie zatem dowiedziec ile to jest. Moze tez byc sytuacja kiedy ktos sprzedaje dzialke mniejsza, ale z waznym jeszcze pozwoleniem na budwe. A jak działeczka mniejsza od średniej gminnej i bez pozwolenia na budowę to co zrobić by je uzyskać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 09.08.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Albo dokupić w tej samej gminie jakąś tanią łąkę za grosze, żeby uzyskać pożądaną powierzchnię, albo wydzierżawić od miejscowego rolnika brakującą część. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Co do różnic - bywaja kłopoty z uzyskaniem kredytu hipotecznego w przypadku budowy na takiej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0me0 27.11.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Cześć. Zamierzam kupić gospodarstwo z wybudowanym już domkiem, całość około 2 ha, ziemia rolna.Słyszałem, że przy akcie notarialnym są niższe opłaty, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 27.11.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 a ja mam pytanko odnośnie tych siedlisk.Gdyby ktoś kto jest rolnikiem chcial kupic 10000 tyś ziemi rolnej w Zakopanym {powiedzmy,ze ta ilosc by wystrczala}to czy jako rolnik mógłby wybudować na niej dom na gorze z pokojami do wynajecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts