Piotrek_P 05.08.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Witam,poniżej w skrócie opisze technologie w jakiej mam zamiar zbudować kominek wmoim salonie. Proszę o ewentalne uwagi, rady, sugestie, pomysły usprawnień,wytknięcie błędów itp itd. 1. Wkład kominkowy Blanzek 14kW2. rura spalinowa 200mm 1m pionowej + kolano 90 st do komina (komin murowanyz cegły, 14x24cm, bez wkładu)3. Na rurze spalinowej, na odcinku pionowym zamontowany radiator)4. Wkład posadowiony na podmórówce z pustaka gazobetonowego5. Obudowa: kominek bedzie stał w rogu pomieszczenia, a więc 2 ścianykominka to ściany pomieszczenia i elewacja pionowa od podłogi do sufitu. Poprostu ścięcie rogu pomieszczenia.6. Ścianka elewacji kominka wymórowana z pustaka gazobetonowego grubości12cm, obłożona od zewnątrz płytkami klinkierowymi, jako element dekoracyjnyna elewacji będzie przykręcona tafla z granitu lub marmuru grubości 3cm.7. 3 scianki przestrzeni wewnątrz obudowy kominka wyizolowane odpowiedniąwełną mineralną8. Wlot powietrza do przestrzeni wewnątrz obudowy kominka poprzez 1 otwórzlokalizowany pod wkładem9. DGP: Do przestrzeni wewnątrz obudowy wprowadzona rura spiro 150mm, 2 xowinięta wokół radiatora i rury spalinowej aby zwiększyć powierzchnięogrzewania powietrza10. poza obudową ogrzane powietrze prowadzone w izolowanej rurze spiro napoziom poddasza, gdzie bedzie znajdował się wentylator, dystrybutor irozprowadzenie do pomieszczeń Tak planuje to wykonać, co o tym myślicie?, piszcie uwagi, wytykajcie błędy. pozdrawiam i czekam na odzew.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 09.08.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 no to już dużo wiesz ja tylko nie rozumiem punktu 9, po co owijac spiro wokół przewodu spalinowego? teoretycznie masz rację (radiator), al ejeszcze takiego wykonania nie widziałem, może dletego że spiro nie nadaje się aż do takich temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 22.08.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Mnie tez owijanie rura do DGP radiatora wydaje sie chybionym pomyslem - tam i tak bedzie goraco jak w piekle! Temperatura znad wkladu wystarczy do DGP. Mysle, ze nic nie da owiniecie jej - moze tylko przyspozyc klopotow - rura spalinowa napewno nagrzeje sie do wyzszej temp niz spiro sa przystosowane (250st C?). Pomysl - wklady kominowe systemowe sa projektowane na temp znaaacznie wyzsze... Kolejna kwestia - komora dekompresyjna. Czy przewidziales ja? Nie widze jej w twoim spisie. Komora ta zabezpiecza strop przed nadmiernym przegrzaniem. Jesli masz strop betonowy - napewno bez takiej komory jest duze ryzyko, ze popeka, posypie sie tynk. Jesli masz strop drewniany - hmm... Takze bym nie ryzykowal. Dekompresyjna MUSI byc jesli obudowa kominka ma siegac sufitu. dajesz w niej 2 kratki - w jednym koncu na dole, w drugim u gory. Dzieki temu zapewnia sie wentylacje tej komory a co za tym idzie chlodzisz strop. Jako ciekawostka, a zarazem pytanie (bo moze ktos sie z tym juz spotkal w realu). Istnieja nasadki na wklad kominkowy (zamiast radiatora) - wodne wymienniki ciepla. Planuje takim czyms zasilic grzejniki drabinkowe w 2 lazienkach oraz podlogowke (lub "scianowke") w piwnicy. Dostepne to jest np na allegro lub u producenta wkladow Tarnawa (podaja moc 5kW). Czy ktos z forumowiczow to juz stosowal? Strrrrasznie mnie to ciekawi.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benezis 22.08.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 4. Wkład posadowiony na podmórówce z pustaka gazobetonowego Ja bym tu nie używał gazobetonu tylko coś mocniejszego np. cegła. 7. 3 scianki przestrzeni wewnątrz obudowy kominka wyizolowane odpowiednią wełną mineralną od samego dołu tył i boki 8. Wlot powietrza do przestrzeni wewnątrz obudowy kominka poprzez 1 otwór zlokalizowany pod wkładem załuż sobie zamykanie na zewnątrz budynku i przy kominku 9. DGP: Do przestrzeni wewnątrz obudowy wprowadzona rura spiro 150mm, 2 x owinięta wokół radiatora i rury spalinowej aby zwiększyć powierzchnię ogrzewania powietrza A po co owijać, nie ma to sensu i spiro z kwasówki nie alu. 10. poza obudową ogrzane powietrze prowadzone w izolowanej rurze spiro na poziom poddasza, gdzie bedzie znajdował się wentylator, dystrybutor i rozprowadzenie do pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 18.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, mam taki kominek: http://img442.imageshack.us/img442/1795/1005u.jpg i muszę go obudować za w miarę tanie pieniądze, prosto i skutecznie Szukam na forum, ale na razie brak mi koncepcji. Może ktos podpowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts