Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myślicie o takim planie budowy - podzielcie się uwagami

Recommended Posts

Aktualnie jestem na etapie budowy stanu surowego, który do końca sierpnia powinien być zakończony

Potem do połowy października:

- instalacje

- ocieplenie i elewacje

Na razie bez okien.

Po instalacjach od razu wylewki i tynki - zakończenie gdzieś na początku listopada.

Potem w listopadzie podłączenie prądu - fizycznie wtedy będzie to możliwe.

Po podłączeniu prądu zamontowanie okien, drzwi i alarmu.

Uruchomienie kotła nie będzie możliwe bo nie będzie przyłącza gazu, więc zimą trzeba będzie czymś prowizorycznym grzać.

Dodam iż do listopada prace, tak jak do tej pory, planuję prowadzić na agregacie.

Co o tym sądzicie?

- czy zrobienie instalacji c.o. i przezimowanie ich bez podłączania ogrzewania jest sensowne? Przyłącze będzie na wiosnę.

- plan awaryjny zakłada, że jak nie będzie prądu w listopadzie to przezimowanie bez okien (zabicie deskami), ale z wykonanymi instalacjami i tynkami i wylewkami - czy to jest ok?

Poradźcie, czy taki plan jest dobry? Czy ktoś robił podobnie?

Może plan dobry, ale ja dałabym okna i drzwi przed instalacjami, żeby mi potem rurki i inne takie nóg nie dostały. No i ocieplenie i elewację zrobiłabym dopiero na wiosnę, jak mi już te wszystkie tynki i wylewki powysychają, tym bardziej, że teraz zimą i tak nie będziesz grzał pełną parą.

Gość M@riusz_Radom

mww - jesli wstawisz okna to od razu alarm i ubezpieczenie mieszkania.

Znacznie prościej jest dać instalację i na to od razu tynki. Z tego co zauważyłem większość osób tak robi.

I niech sobie schnie do wiosny ;)

takie planowanie jest do d........, zbyt wiele czynników ma wpływ na terminy, ja planowałem planowałem, a wszystko szło i tak swoim tempem

ja zaczołem od zamknięcia budynku, wstawiłem okna (spoźnili się z oknami miesiąc) i tymczasowe drzwi (zwłaszcza jesienią będziesz miał już zimno), w dniu wstawiania okien wszedł mi elektryk, elektryk spał na budowie, jak skończył robotę to zainstalowałem alarm (okna, kable kradną), zaraz miał wejść tynkarz, spoźnił się z 1,5 miesiąca. Miał robić 2 tygodnie robił 5 tygodni. Między czasie już nie mogłem czekać i wziołem hydraulika zrobił podłogówkę i kanalizacje. Wylano mi jastrych. I już mam spoźnienie 3 miechy.

Ocieplenie i elewacja na zewnątrz bezwględnie po zakończeniu i wysuszeniu tynków wewnątrz. Tynki wewnętrzne muszą jakoś wyschnąć. Jak zrobisz elewację i wstawisz stolarkę to którędy będzie uciekać ta wilgoć?

My mamy robić tynki wewnętrzne i wylewki po założeniu okien - niestety tak wyszło - i już mam niespokojne sny jak będę to suszyć (pewnie będę otwierać co rano 25 okien, a potem je wszystkie zamykać i oczywiście modlić się, żeby była sucha aura). Na szczęscie elewacja na samym końcu, więc mury będę miały czym oddychać.

Nie robi się od razu i tynków wewnętrznych i elewacji. To musi przecież powysychac. Instalacje i tynki w środku - ok, ale oczywiscie bez grzejników i kontaktów, bo moga nie doczekac wiosny, oczywiscie u Ciebie...;-)

co do okien, zależy jakie, wiem ze nie można założyc drewnianych okien po swieżych tynkach wewnątrz, bo mogą sie wypaczyc, chyba że będziesz porządnie wietrzył, ale jeśli tam nie mieszkasz to możesz i nie miec co otwierac, bo okna to chodliwy towar... Lepiej zabić je deskami.

Ja w tym roku po stanie surowym chciałabym zrobic instalacje, tynki wewnątrz i dach, chociaż niektórzy mi radzą żeby z tym poczekać do wiosny bo budynek moze osiąść i tynki wtedy moga popękać ;-(

sama nie wiem co o tym mysleć

pozdrawiam