arzesz 05.08.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 WitamJak roziwiązaliscie wjazd do garażu. Chodzi mi o próg. Na zewnątrz np. kostka, w środku garażu beton, a pomiędzy jest styropian, który ociepla fundament. Czy mam jeździć po tym styropianie czy jest jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 05.08.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Dołączam się do pytania, jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.08.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Przede wszystki odradzam kostke w miejscu gdzie będzie brama. Lączenie kostki (podjazdu) z wylewką powinno sie odbyc albo przed albo tuż za bramą, bo u mnie od ciąglego jeżdżenia podbudowa pod kostką lekko siadła i między podłogą, a bramą są szpary. Zimą dmucha tam lodowaty wiatr. W momencie kladzenia kostki brukowej bylo to dopasowane do bramy, ale przez rok sie wyjeździło. No i kostka sama w sobie ma takie zaokrąglone brzegi, że wiatr dmucha między "fugami" Moim zdaniem najlepiej "wyjechać" z wylewką ze 20 cm przed garaż i dopiero dorobić kostke. Pod wylewkę twardy (ale to naprawdę twardy - FS 30) styropian, a jeszcze lepiej Styrodur (ma budowe piany, a nie zwyklych spuchniętych styropianowych kulek - jest twardy)Jeżeli garaż jest niżej (czyli jak jest zjazd, a nie podjazd)- trzeba dać korytko odwadniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 05.08.2005 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Czyli zrobić przed garażem wylewkę przykrywającą styropian (ten który jest na ścianie fundamentowej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 05.08.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Nie rozumiem pytania: Styropian - jesli go dajesz na calej podlodze garazu, przykrywasz wylewką, bo przecież nie będziesz jeżdzic po samym styropianie. To po prostu nie kończ tej podłogi równo z bramą garażową, tylko wyjedz z tym ze 25 cm przed brame i dopiero potem zaczynaj budowe podjazdu z plytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 05.08.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Ja kładę blachę ryflowaną pomiędzy wylewką w garażu a bloczkami na zewnątrz,Nad ociepleniem ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 08.08.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Panelowe drzwi garażu mam wstawione na "wysokości" warstwy styropianu w ścianie trójwarstwowej - czyli są niejako zagłębione w ścianie na ok 12 cm (tyle ile zewnętrzna ściana z klinkieru). Gres z garażu wystaje na te 12-15 cm i leży w tym miejscu na ławie fundamentowej, a do niego dochodzi kostka wjazdu do garażu. Od drzwi ges i kostka mają spadek na zewnątrz do odwadnenia liniowego. Odwodnienie jest połączone rurą setką pionowo w dół do drenażu opaskowego. Nic innego nie mogłem wymyślić. Pzdr.[/url][/i][/code][/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 08.08.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja do kontownika 10cm x 10 cm dospawałem takie wąsy z prętów i to zalałem wylewką, tak że utworzył próg 10x10 i zakrył ten styropian ocieplający fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 09.08.2005 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Właśnie o to mi chodziło. Zastanawiam się tylko, czy taki kątownik czy blacha nie będą mostkami termicznymi i jak wpłyną na temperaturę w garażu w zimie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 09.08.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 NIe wiem jaki to ma wpływ na temperature, mam nieogrzewany garaż. Zalane wąsy i kątownik są pod bramą i pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts