Gość 23.11.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 Szukam osoby która ma lub wykonuje taki system ogrzewania ale prowadząc rury dołem - przecież ciepłe powietrze idzie do góry i prowadzenie rur górą i wyloty pod sufitem sa nieracjonalne. Powinny byc w p[odłodze a wiec trzeba cieoła z nad kominka zassać do dołu i prowadzic ruru pod podłogą np. w piwnicy. Co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Świetny pomysł szkoda tylko że cały czas musi być prąd do napędu turbiny W innym przypadku (rozprowadzenie górą) właśnie grawitacja rozprowadza ciepło i to działa nawet bez prądu na niewielkie odległości, ten system jest prostszy a zyski z rozprowadzenia dołem i nadmuchy dołem to raczej wątpliwa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 25.11.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 poza tym - a racjonalne jest mechaniczne wpychanie powietrza w dol? w ten sposob zwiekszasz droge w przewodzie o jakies 3m, no i napewno dochodza zalamania, a to nie wplywa dodatnio na przeplyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.11.2002 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Kolega Anonimowy ma racje, a kolega Januszek chyba nie zrozumiał pytania. Ciepło unosi się konwekcyjnie do góry, czyli wylot ciepłego powietrza powinien być przy podłodze. Ja już mam takie kanały rozprowadzone w ścianach i podłodze. Przez strop przeszedłem kanałami wentylacyjnymi. Kratki znajdują się jakieś 30 cm nad podłogą. Działa rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalp 25.11.2002 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Powyższy komentarz jest mojego, skromnego autorstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Rafalep ty masz rozprowadzenie do górnych pieter? nie na tym samym poziomie co kominek. jeżeli tak to i owszem masz rajcę kratki nadmuchowe powinny być nisko, ale jak to zrealizować w domku parterowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 26.11.2002 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 A gdyby kanaly otulic izolacja cieplna? Wowczas cisnienie ogrzanego powietrza moze i bedzie mniejsze niz przy rozprowadzeniu gora ale moze warto by zrobic doswiadczenie zanim kanaly te przytwierdzi sie i na stale zasloni obudowa: kanal doprowadajacy zimne powietrze poprowadzic pod okno lub drzwi, przy kominku oczywiscie podlaczony od dolu; kanal odprowadzajacy cieple powietrze podlaczony od gory, zaizolowany i skrecajacy do podlogi. Rozpalamy w kominku i sprawdzamy czy to dziala. Niestety na razie ja sam tego nie moge sprawdzic Jestem na etapie piwnicy dopiero ... Ale moze ktos ma takie warunki, zeby to sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 26.11.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Witam. On 2002-11-25 22:12, Anonymous wrote: Kolega Anonimowy ma racje, a kolega Januszek chyba nie zrozumiał pytania. Ciepło unosi się konwekcyjnie do góry, czyli wylot ciepłego powietrza powinien być przy podłodze. Ja już mam takie kanały rozprowadzone w ścianach i podłodze. Przez strop przeszedłem kanałami wentylacyjnymi. Kratki znajdują się jakieś 30 cm nad podłogą. Działa rewelacyjnie. A nie pomyślałes o tym, że ciepłe powietrze wylatując przy suficie stopniowo oddaje ciepło w pomieszczeniu opadając w dół, wracając w ten sposób do pomieszczenia gdzie jest kominek? Dlatego tak ważne jest pozostawienie szczelin pod drzwiami w przypadku rozprowadzenia konwekcyjnego. Tak uczą wszelkiej maści poradniki. Inna sprawa przy mechanicznym rozprowadzeniu, wtedy ma to mniejsze znaczenie. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 26.11.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Przy mechanicznym nadmuchu możliwość cyrkulacji powietrza jest przynajmniej tak samo ważna jak przy grawitacyjnym - uważam, że jest nawet istotniejsza. W pomieszczeniu do którego mechanicznie nadmuchujemy powietrze tworzy się nadciśnienie, w pomieszczeniu, z którego pobieramy powietrze mamy podciśnienie - musi być zapewniona odpowiednia cyrkulacja (spotkałem się z pomysłami prowadzenia rur z pomieszczeń ogrzewanych do pomieszczenia z kominkiem aby zapewnić właściwą cyrkulację) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts