Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepło z kominka

Gość

Recommended Posts

Szukam osoby która ma lub wykonuje taki system ogrzewania ale prowadząc rury dołem - przecież ciepłe powietrze idzie do góry i prowadzenie rur górą i wyloty pod sufitem sa nieracjonalne. Powinny byc w p[odłodze a wiec trzeba cieoła z nad kominka zassać do dołu i prowadzic ruru pod podłogą np. w piwnicy. Co wy na to

Świetny pomysł szkoda tylko że cały czas musi być prąd do napędu turbiny

W innym przypadku (rozprowadzenie górą) właśnie grawitacja rozprowadza ciepło i to działa nawet bez prądu na niewielkie odległości, ten system jest prostszy

a zyski z rozprowadzenia dołem i nadmuchy dołem to raczej wątpliwa sprawa.

Kolega Anonimowy ma racje, a kolega Januszek chyba nie zrozumiał pytania. Ciepło unosi się konwekcyjnie do góry, czyli wylot ciepłego powietrza powinien być przy podłodze. Ja już mam takie kanały rozprowadzone w ścianach i podłodze. Przez strop przeszedłem kanałami wentylacyjnymi. Kratki znajdują się jakieś 30 cm nad podłogą. Działa rewelacyjnie.

A gdyby kanaly otulic izolacja cieplna? Wowczas cisnienie ogrzanego powietrza moze i bedzie mniejsze niz przy rozprowadzeniu gora ale moze warto by zrobic doswiadczenie zanim kanaly te przytwierdzi sie i na stale zasloni obudowa: kanal doprowadajacy zimne powietrze poprowadzic pod okno lub drzwi, przy kominku oczywiscie podlaczony od dolu; kanal odprowadzajacy cieple powietrze podlaczony od gory, zaizolowany i skrecajacy do podlogi. Rozpalamy w kominku i sprawdzamy czy to dziala. Niestety na razie ja sam tego nie moge sprawdzic :sad:

Jestem na etapie piwnicy dopiero ... Ale moze ktos ma takie warunki, zeby to sprawdzic?

Witam.

On 2002-11-25 22:12, Anonymous wrote:

Kolega Anonimowy ma racje, a kolega Januszek chyba nie zrozumiał pytania. Ciepło unosi się konwekcyjnie do góry, czyli wylot ciepłego powietrza powinien być przy podłodze. Ja już mam takie kanały rozprowadzone w ścianach i podłodze. Przez strop przeszedłem kanałami wentylacyjnymi. Kratki znajdują się jakieś 30 cm nad podłogą. Działa rewelacyjnie.

A nie pomyślałes o tym, że ciepłe powietrze wylatując przy suficie stopniowo oddaje ciepło w pomieszczeniu opadając w dół, wracając w ten sposób do pomieszczenia gdzie jest kominek? Dlatego tak ważne jest pozostawienie szczelin pod drzwiami w przypadku rozprowadzenia konwekcyjnego. Tak uczą wszelkiej maści poradniki. Inna sprawa przy mechanicznym rozprowadzeniu, wtedy ma to mniejsze znaczenie.

Sebastian

Przy mechanicznym nadmuchu możliwość cyrkulacji powietrza jest przynajmniej tak samo ważna jak przy grawitacyjnym - uważam, że jest nawet istotniejsza. W pomieszczeniu do którego mechanicznie nadmuchujemy powietrze tworzy się nadciśnienie, w pomieszczeniu, z którego pobieramy powietrze mamy podciśnienie - musi być zapewniona odpowiednia cyrkulacja (spotkałem się z pomysłami prowadzenia rur z pomieszczeń ogrzewanych do pomieszczenia z kominkiem aby zapewnić właściwą cyrkulację)