Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z zamkniętą komorą spalania-problem z rurą.

darks

Recommended Posts

Z różnych względów muszę mieć piec z zamkniętą komorą spalania. Mam ograniczone możliwości co do wyprowadzenia rury. Jedną z koncepcji jest aby rura wychodziła w stronę ogrodzenia. Do ogrodzenia o wyjścia rury mam 3 m, sąsiednia działka jest pusta i pewnie długo będzie, a jeżeli ktoś się poduje to zapewne będzie musiał taka samo jak mój budynek (odległość 4,5 m). Jeden z fachowców od pieca mówił mi, że nie mogę w w/w miejcu umieścić rury z uwagi na ostrą granicę, o ile pamiętam potwierdzał to też architekt. Dzisiaj miałem innego fachowca, który przy mnie dzwonił do Vaillanta, gdzie powiedziano mu, że mojej sytuacji nie ma przeciwskazań, bo przepisy regulują kwestię odległości 3 m do najbliższego budynku a nie do granicy. Jak to więc jest??? Gdzie tego szukać? Prosiłbym o pilną odpowiedź, bo jutro mam spotkanie z kolejnymi "fachowcami", tym razem od gazu oraz hydrauliki i chciałbym mieć jakieś pojęcie o co w tym wszystkim chodzi.

Hej !!

Możesz czekać na inne propozycje ale..... propozycja abyś spytał kominiarz z Twojego rejonu jest bardzo dobra....

Ja wypuściłem rure na zewnątrz - właściwie hydraulik razem z "fahowcami" od pieca (immergaz ZeusMini) a Pan Kominiarz powiedział że nie odbierze tej konstrukcji.....

Więc zdanie kominiarza - BARDZO WAŻNE....

pozdrawiam

Dawid

Polska dziwny kraj .Prawo budowlane uchwalają profes. docenci konstruują piece i kominy do nich architekci inż.przychodzi kominiarz (u nas ma 6 klas podstawówki) mówi nie podoba mi się. Na stronie ministerstwa infrastruktury można przeczytać odnośnie warunków technicznych budynków, wg prawa można z taką rurą przejść przez ścianę musi ona być min2,5m nad ziemią i 0,5m od okna. Jak pokazałem kominiarzowi właśnie taki komin i mech. wentylacje uciekł mi z budowy bez wydania opinii

Polska dziwny kraj .Prawo budowlane uchwalają profes. docenci konstruują piece i kominy do nich architekci inż.przychodzi kominiarz (u nas ma 6 klas podstawówki) mówi nie podoba mi się. Na stronie ministerstwa infrastruktury można przeczytać odnośnie warunków technicznych budynków, wg prawa można z taką rurą przejść przez ścianę musi ona być min2,5m nad ziemią i 0,5m od okna. Jak pokazałem kominiarzowi właśnie taki komin i mech. wentylacje uciekł mi z budowy bez wydania opinii

Właśnie ostatnio o tym przeczytałem w tym rozporządzeniu i myślę, że tego należy się trzymać