Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ubezpieczacie budowę?

Recommended Posts

Nie wiem, czy to jest właściwe miejsce, ale z tego co się orientuję to ubezpieczyć Dom W budowie możesz w większości towarzystw. Od razu powiem że jest pracownikiem Warty (zresztą nie raz już udzielałem porad ubezpieczeniowych). W Warcie takie ubezpieczenie funkcjonuje. Do ubezpieczenia przyjmuje się wartopść stanu budowy na dzień zawierania ubezpieczenia oraz wartość tego co planujesz w ciągu roku wybudujesz. Na tej podstawie oblicza się skłądkę. Niestety zakres podstawowy ubezpieczenia nie obejmuje kradzieży elementów stałych typu okna, piec itp. Można ubezpieczyć te elementy, zle pod warunkiem założenia monitoringu. Więc zastanawiam się czy warto. Z tego co się orientuję konkurencja oferuje również tylko ubezpieczenie od ognia i innych zjawisk losowych - grad, śnieg, huragan. W warcie dodatkowo (gratis ;) ) masz ubezpieczenie Nieszczęliwego wypadku (śmierci) ubezpieczonego na kwotę 10% od planowanej wartości budynku.

Nie chcę tu robić reklamy, bo pewnie w innych firmach jest podobnie. Może ktoś się n/t wypowie. W każdym razie w Warcie jest tak.

Polecam Hestię - ubezpieczenie dom w budowie, obejmuje również od kradzieży - nie musi być monitoringu, ale muszą być drzwi z 2 zamkami i dom musi być zamknięty. Można ubezpieczyć elementy takie jak okna, drzwi, piec CO grzejniki kominek etc. ale im wyższa suma ubezpieczenia tym oczywiście wyższa składka. Mona opłacić składkę na pół roku, a potem zmienić na "zwykłą" polisę

Compensa też ma takie coś, nie wiem czy taniej czy drożej.

Ja mam w PZU.

Kwotę ubezpieczenia zadeklarowaliśmy sami.

Co do kradzieży - ubezpieczają wtedy, kiedy są "widoczne znaki zamieszkiwania w domu". W praktyce oznacza to, że trzeba wstawić kuchenkę i łóżko ;). Oczywiście dom musi być zamknięty.

Zakres ubezpieczenia poza tym standardowy, pozar, piorun, gradobicie i upadek statku powietrznego ;)

Na etapie wcześniejszym PZU niestety od kradziezy nie ubezpiecza :(

czy żadne towarzystwo ubezpieczeniowe nie oferuje nic od kradzieży przy stanie otwartym??

chodzi mi np. o to żeby mi dachówki czy też Veluxów nie ściągnęli z dachu

czy taka możliwość pojawia się dopiero po zamknięciu wszelkich otworów??

Dopiero po zamknięciu domu - wcześniej ryzyko kradzieży jest równe 100% :p więc żadne towarzystwo ubezpieczeniowe tego nie oferuje