yazz 06.08.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Witam,potrzebuję porady, bank udzielił mi kredytu 100% na zakup działki i budowę domu. Do wniosku o wpis hipoteki dołączyłem wszystkie oświadczenia banku w tym zaświadczenie, że kredyt jest na cele budownictwa mieszkaniowego. W pierwszym piśmie Sąd wezwał mnie do zapłaty za wpis hipoteki, odwołałem się zgodnie z Rozp. Min. Spraw. z 30.6.1998 r. [Dz.U.98.87.554] i wniosłem o zwolnienie z tej opłaty. Po kilku dniach dostałem pismo cyt: "Na podst. art 208 par. 1 pkt 5 kpc w zw. z art 13 par 2 kpc Sąd Rejonowy wzywa do przedłożenia odpisu umowy kredytowej obejmującej wierzytelność hipoteczną i wskazanie, w jakiej części kredyt został przeznaczony na zakup działki /co wynika z oświadczenia banku kredytującego/ - w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania, pod rygorem przyjęcia, iż całość kredytu przeznaczono na zakup działki" Ręce opadają, kompletnie tego nie rozumiem. Dlaczego działkę traktują rozłącznie, przecież działka i dom jest składnikiem budownictwa mieszkaniowego. Jestem pewien, że Sąd teraz wlepi opłatę za działkę ... ale czy ma rację, przecież kredyt przyznany został na całość i hipoteka jest zabezpieczeniem całości, dlaczego Sąd chce to dzielić i czy ma prawo ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdr.Yazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 06.08.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 witam Zwolnieniu od opłaty sądowej podlegaja jedynie wpisy hipotek zabezpieczających kredyty udzielone na budownictwo mieszkaniowe. Przepisy sa jednoznaczne, budownictwo mieszkaniowe to nie zakup działki. Tym bardziej, że przepisy wyraźnie mówia o tym, że od wpisu hipoteki zabezpieczającej pokrycie ceny nieruchomości pobiera sie 1/20 wpisu stosunkowego, czyli stawke ulgową, ponieważ zasadą jest pobieranie wpisu w wysokości 1/10 wpisu stosunkowego. Sąd powinien uzyskać informacje w jakiej częćsi kredyt przeznaczony jest na budowę a w jakiej na zakup i stąd wezwanie. Załącz umowe kredytową (tam powinne być te dane) i w pismie przewodnim napisz jaka część kredytu jest przeznaczona na poszczególne cele i po sprawie. Po prostu zapłacisz jedynie za hipoteke zabezpieczającą zakup nieruchomości. W omawianej sprawie nie ma znaczenia, że wierzytelność, która ma być zabezpieczona hipoteka wynika z jednaj umowy kredytowej. Należy pamietac , że cele kredytów okreslone przez banki są różne od celów okreslonych w przepisach umożliwiające zastosowanie przez sąd zwolnienie. Dla banku zakup dziełki i budowa domu to budownictwo mieszkaniowe a dla sądu zakup to zakup a budowa to budowa Takie życie. Mam nadzieję, że wiekszość kredytu masz na budowę, a w związku z tym zapłacisz mały wpis sądowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.08.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Dokładnie tek jak pisze pjotrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazz 07.08.2005 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Dzięki, czyli jednak nie wywinę się od opłaty, na szczęście nie będzie to duża kwota ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 07.08.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Dzięki, czyli jednak nie wywinę się od opłaty, na szczęście nie będzie to duża kwota ... może pocieszy Cię to, że twoje pieniążki zostaną bardzo ale to bardzo racjonalnie i kompetentnie wydane przez ... nowych posłów, senatorów i ministrów, których sobie sam wybierzesz w nadchodzących wyborach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 09.08.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 "Zwolnieniu od opłaty sądowej podlegaja jedynie wpisy hipotek zabezpieczających kredyty udzielone na budownictwo mieszkaniowe. Przepisy sa jednoznaczne, budownictwo mieszkaniowe to nie zakup działki" - dokładnie. Najlepiej zadbaj aby w akcie not. było wpisane (u mnie tak własnie jest) ze czesc kredytu jest na działkę a cześć na budowe i wtedy opłaty pobiorą od tej kwoty która przypada na zakup działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts