Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką przecinarkę do płytek ceramicznych ??

seven

Recommended Posts

Witam

Ktoś z Państwa może korzysta z elektrycznej przecinarki do płytek.

Jeżeli tak to którą byście polecili ?

W sumie będę nią przycinał terakotę oraz kanty w glazurze pod kątem 45 stopni tak żeby nie używać tych listew narożnych.

Narazie na oku mam Einchella taką za nieco ponad 220-230 zł z dwu letnią gwarancją - może ktoś jej używał ?

Na co zwracać uwagę przy kupnie takiego sprzętu, może można wymieniać w niektórych tarcze i można ciąć metal bądź deski ?Może jeszcze coś innego ?

No właśnie widze model DEDRA DED 7701 ok. 250 zł jest jeszcze trochę mocniejsza DED 7711 - ale tego ceny nie moge znaleźć. Czy te przecinarki tną na mokro tzn. mają chłodzenie tarczy ?(słabo są w sieci opisane).

Dobrze się nimi tnie pod kątem 45 stopni ? A może coś lepszego istnieje do tych kantów ?A przy cięciu terakoty, czy grubszych kafli jak się sprawują ?

Dzisiaj w sklepie oglądałem jakąś Dedrę za 170 zł, ale to nie była żadna z tych dwóch. Na stronie Dedry też takiej nie mają, dziwne.

Invx jaki model posiadasz ?

modelu, niepamietam ... a mam to gdzies gleboko zapchane, ale jutro odnajde i Ci powiem :wink:. Ale ta co mam tnie na mokro, Jest to zrobione w taki sposob ze od dolu wsuwasz pojemniczek, i lejesz do niego wode, tarcza krecac sie, zabiera z niego wode. Czasami strzepi, ale tylko przy plytkach glazurowanych, a i zalezy to od jakosci plytek. Najbardziej strzepi, przy takich jednolitych, gladkich jak lustro. Ale jesli delikatnie przesuwasz, plytke nie jes najgorzej :wink:.

co do robienia na tej masynce katow 45o, to jest srednio :wink:. Jak robie na niej, ustawiam stol pod katem 45o, i delikatnie scianam kant, tak aby nie uszkodzic powierchni zewnetrznej. Niestety precyzja prowadzenia jak i scinania nie jes duza, i trzeba to potem podrownac czym innym. Robie to tarcza z papierem scernym zalozona na szlifierke katowa, przy miekkich plytkach spokojnie pilnikiem tez sobie poradzisz :wink: :)