Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza

riva

Recommended Posts

Witam serdecznie

Wziełem się za adaptację poddasza w domu murowanym.Na poddaszu chcę zrobić 2 pokoje bez ścięć a wychodzi mi wysokość 2,4 metra. Do najwyższego punktu dachu pozodstaje mi 1 metr/dach dwuspadowy/. Chcę zamontować na tej wysokości /2,4 m/ zamontować sufit z płyty GK. I teraz pytanie w jakim sposób ocieplić ten sufit. Ja chcę na płytę położyć 5cm X 2 wełny mineralnej,a pod blachę między krokwie 10 cm i 5cm wełny mineralnej. Naturalnie zastosuje też folię. Czy według Was takie ocieplenie zda egzamin ?

Proszę o podpowiedzi i sugestie za które z góry serdeczie dziękuję.

A czy w takim przypadku, na nieogrzewanym poddaszu, dawać jakąś folie pod blachę ? Jeżeli tak to jaką ? Mój budowlaniec twierdzi że nic nie potrzeba "niech sobie się wentyluje i wyrównują się tepteratury , a brak folii to nawet zdrowiej dla krokwi". Mam jednak obawy czy na takiej gołej blasze nie będzie się czasami wykraplała pary i nie będzie kapało na strop.

ja mam takie pytanie ,moze troche glupie ,ale czy moglby mi ktos powiedziec dlaczego plyty gipsowe uklada sie poziomo a nie pionowo?tez teraz wykanczam poddasze i akurat w pionie pasowaly by mi te plyty idealnie (nie trzeba by nic przycinac)jednak kumpel ktory sie troche tym zajmuje powiedzial mi ze tak sie tych plyt nie uklada,ale nie umie mi wytlumaczyc dlaczego?drugie moje pytanie to jak najlepiej wykonac polaczenia skosu dachu z sufitem.dzieki za info pozdrawiam

• 2 weeks później...