radomik 06.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Stoją fundamenty murowane, zasypane gliną. Ale w środku jest jeszcze humus. 1/4 sąsiadów poleca zrywać go, a reszta - dać sobie spokój. Nie ukrywam że byłoby to kupa roboty i kosztów. Słyszałem że jest jakaś sól grzybobójcza, ale szukam i nic. Profilaktycznie obsypałbym to czymś.Może ktoś coś wie na ten temat, czym ewentualnie zalać lub zasypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.08.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 wywal, jak nie wywalisz to duży błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nwojtek 06.08.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Tak samo miałem ten problem .Na forum doradzili mi , zebym wybrał cały chumus i tak zrobiłem. Pracy było dużo ,ale nie żałuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.08.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Problem z niewybramym humusem może być dowjakiego a nawet trojakiego rodzaju.1. Brzydki zapach przy niskim stanie wód (fermentacja i gnicie w efekcie których tworzą się gazy)2. Powstają kwasy organiczne które nie służą murom i fundamentom (nie mówię, że się zawali, ale szkodzi)3. Przy grubej warstwie może dojść po jakimś czasie do osiadania co może doprowadzić do pękania posadzki, lub nawet ścianek działowych które na niej stoją. Wszędzie piszę może, bo za chwile ktoś napisze, że nie wybierał i nic się nie dzieje, ale przecież każdy buduje w innym miejscu i innych warunkach. Jako plus wybierania podam mój przukład. Dzięki temu mam zaoszczędzone kilka lub może nawet kilkanaście przyczep ziemi którą wyrównałęm teren pod trawnik przed domem. Ta ziemia na pewno kosztowała by więcej niż pospółka którą nawiozłem w miejsce wybranego humusu. czyli ekonomicznie na plus.W opisanym przypadku zwiększa się pracochłonność przy wybieraniu, bo najtaniaj i najprościej zrobić było to przed geodetą przy pomocy np. spychacza. Pozdrawiam bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts