Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym posypać humus?

Recommended Posts

Stoją fundamenty murowane, zasypane gliną. Ale w środku jest jeszcze humus. 1/4 sąsiadów poleca zrywać go, a reszta - dać sobie spokój.

Nie ukrywam że byłoby to kupa roboty i kosztów.

Słyszałem że jest jakaś sól grzybobójcza, ale szukam i nic.

Profilaktycznie obsypałbym to czymś.

Może ktoś coś wie na ten temat, czym ewentualnie zalać lub zasypać ?

Problem z niewybramym humusem może być dowjakiego a nawet trojakiego rodzaju.

1. Brzydki zapach przy niskim stanie wód (fermentacja i gnicie w efekcie których tworzą się gazy)

2. Powstają kwasy organiczne które nie służą murom i fundamentom (nie mówię, że się zawali, ale szkodzi)

3. Przy grubej warstwie może dojść po jakimś czasie do osiadania co może doprowadzić do pękania posadzki, lub nawet ścianek działowych które na niej stoją.

Wszędzie piszę może, bo za chwile ktoś napisze, że nie wybierał i nic się nie dzieje, ale przecież każdy buduje w innym miejscu i innych warunkach. Jako plus wybierania podam mój przukład. Dzięki temu mam zaoszczędzone kilka lub może nawet kilkanaście przyczep ziemi którą wyrównałęm teren pod trawnik przed domem. Ta ziemia na pewno kosztowała by więcej niż pospółka którą nawiozłem w miejsce wybranego humusu. czyli ekonomicznie na plus.

W opisanym przypadku zwiększa się pracochłonność przy wybieraniu, bo najtaniaj i najprościej zrobić było to przed geodetą przy pomocy np. spychacza.

Pozdrawiam bardzo serdecznie