vivaldi 06.08.2005 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Czesc.Od tej srody dwoch murarzy robi mi tynki wewnetrzne, cementowo - wapienne. Dzis jest juz sobota a on nadal siedza w pierwszym pokoju (ok. 20m) i jeszcze nie skonczyli. Odnosze wrazenie, ze sa powolni. Czy mam powody by sie niepokoic? Ile czasu potrzeba na otynkowanie np. 200m domu? Jak to u was wygladalo? Oczywiscie place im za m2 ale szkoda mi uplywajacego czasu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 06.08.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 U mnie tynki gipsowe z maszyny (500m2 - ściany i sufity) robili przez tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 06.08.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Wszystko zależy jaki masz tynk. U mnie cementowo-wapienny z filcem i szło to troszkę długo, ale znośnie, bo: najpierw robili szprycę cementową, jak wyschła to nakładali tynk, po tym wszystkim robili filcówkę a to trwało dłużej niż wcześniejsze czynności. Mają jeszcze do poprawienia 1 ścianę i jeden sufit. Sami powiedzieli, że to im jakoś nie wyszło . Tak na prawdę ile im to zajęło nie potrafię powiedzieć, bo w międzyczasie robili różne inne prace (u mnie). Można powiedzieć, tak szacunkowo, że pokój o powierzchni ok 15m2 (podłoga) i wysokości 2,65 wyglądał tak (szpryca - kilka godzin, tynk 2-3 dni, filc ok 3-4 dni) jeden tynkował drugi pomocnik. Czas mocno szacunkowy. Zależy od ilości załamań i otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.08.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Cementow-wapienny ok.650m2 dwóch ludzi ręcznie,bez agregatu-chyba 16-17 dni.Zacierane filcem,bardzo ładne,równe,gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 08.08.2005 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Rafalek mnie uspokoil, bo tempo wydaje mi sie podobne. Natomiast Pattaya - zalamal , poniewaz 16-17 dni u mni wydaje mi sie zupelnie nierealne. W srode bedzie tydzien jak robia pokoj 16 metrowy wraz 4-metrowa lazienka! Czyli 20m2 pomieszczenia/tydzien. A dom ma 200m2 - co daje 10 tygodni! Wiem, ze to tylko matematyka ale troche mnie to niepokoi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.08.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Jako ciekawostkę dodam jeszcze to: dom ma powierzchni 240 + 50 (tak po podłogach. Ile w tym ścian nie wiem - trzeba by poszukać. Jest to powierzchnia parteru plus poddasze po podłogach i garaż. Ekipa weszła na początku maja. Wykonała tynki cementowowapienne z filcem, posadzki z ociepleniem, wstawiłą drzwi wewnętrzne, obrobiła okna, zrobiłą schody, położyli płytki w holu, łazience, wc, wiatrołapie, kuchni spiżarce i częściowo salonie, wstawili schodki skłądane i zamknęli regipsem klatkę schodową. (w większości robiły 2 osoby niekiedy 3). W połowie lipca w zasadzie skończyli. MOże to pomoże w obliczeniach czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 08.08.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam U nas robią tynki cementowo-wapienne, wykańczają je piaskiem kwarcowym (na fakturze napisane piasek szklarski). Przez 5 dni zrobili na gotowo 3 pokoje (12, 12, 9 m2), zaczęli łazienkę i przedpokój, otynkowali 2 kominy na poddaszu (w 1 zostały im narożniki do zrobienia). Nie mamy żadnych zastrzeżeń, nie ma się do czego przyczepić. Skończone pokoje są prawie białe a ściany bardzo gładkie.Jest ich 4, pracują od 6.30 do 21 z przerwami na posiłki, mieszkają na budowie. LIczymy, że w ciągu niecałych 3 tygodni zrobią całość. Dom o powierzchni 122 m2, tynkujemy tylko dół, poddasza nie tynkujemy, będzie wykończone drewnem. PozdrawiamWiola[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.08.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Wiola - czy zeszlifowują ci luźny piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 08.08.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Rafałek Ja się na tym nie znam, nie wiem. A na czym to ma polegać? Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.08.2005 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mam też filcówkę z piasku kwarcowego i zaraz po wyschnięciu jak przejedziesz po niej ręką odczuwasz luśne ziarenka piasku. Przetarcie papierem 80 strąca je i ściana jest gotowa do malowania (znaczy do gruntowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 08.08.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 tynkarz "powinien" dziennie zrobic minimum 20 m2 tynku - mowie o 3 X rzucanym tynku wykonywanym "recznie". Jesli jest ich dwoch to tak naprawde tynkuje tylko jeden a drugi musi rozrabiac zaprawe i nosic - w 10 dni powinni zrobic ..no chyba ze im sie nie spieszy .... karmisz ich i budujesz w Lebie czy innym Sopocie Yoric ps: ale jeszcze nie denerwowalbym sie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 08.08.2005 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mam też filcówkę z piasku kwarcowego i zaraz po wyschnięciu jak przejedziesz po niej ręką odczuwasz luśne ziarenka piasku. Przetarcie papierem 80 strąca je i ściana jest gotowa do malowania (znaczy do gruntowania). Ale to chyba trzeba robić jak tynki już wyschną? nasze są narazie jeszcze wilgotne. Ale dobrze że o tym wiem, to zapytam moich fachowców. Oni mówili coś o szlifowaniu na koniec, więc może to o to chodzi. Dzięki Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.08.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Tak - to widać dopiero jak tynk wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 08.08.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 U nas 7 ludzi 800m2 tynku cem-wap. kładło ręcznie 7 dni ( bez glifów okiennych). Wyszło bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 U nas 7 ludzi 800m2 tynku cem-wap. kładło ręcznie 7 dni ( bez glifów okiennych). Wyszło bardzo ładnie. A to jest akurat bardzo ważna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 09.08.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 500 m2 - całość zajeła 2 osobom około 2 tygodni.Cementowo wapienne bez filcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 09.08.2005 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Pereł i Bobo30 - dobiliscie mnie Boje sie, ze jak zaczne poganiac swoich to odbije sie to na jakosci. Na razie wykonanie jest OK. Na szczescie place im za metr i nie karmie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRYŚ 09.08.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 480 m.kw w 3 dni tynk maszynowy z agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zahir1000 29.08.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ażeby was pocieszyć u mnie 500m2 - 2m-ce. cem-wap. i gibsowe. ręcznie, 1 osoba ( ciągle narzekająca na bolący kręgosłup). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts