Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką wybrać dachówkę - please

kaco

Recommended Posts

Witam

Wiem o nowej promocji Robena i się mocno nad nia zastanawiam

Ciągle sie wachamy nad blachodachówką i ceramiczną.

Cementowa raczej odpada bo wydaję mi się że rosnie naniej mech, ale moze sie mylę.

natomiast ceramiczna wiadomo koszty.

Natomiast promocja Robrna 27.5 zł za metr jest kusząca. Macie jakieś doświadczenie w tym względzie więc pytam o radę.

Ja właśnie jestem na etapie wyboru, a w zasadzie się zdecydowałem na Robena antracyt.

Nie pasuje mi ten kolor miedziany, który jest w promocji.

Ogólnie teraz ceramiczne dachówki staniały i mają bardzo przystępne ceny - warto się nad nimi zastanowić. Wiele firm poobniżało cenniki bądź

przedstawiciele mogą dawać lepszy rabat.

Cały dach tego Robena wyjdzie drożej gdzieś 2 tys. w porównaniu do Braasa Cisar. Słabsze odrzuciłem bo to już nie ta klasa a różnica w cenie znikoma.

Porozmawiaj w dobrym i dużym składzie, niech zrobią Ci wyceny dla różnych modeli i będziesz mieć orientację.

PS: Też się kiedyś zastanawiałem nad blachą, ale jeżeli więźba nie będzie odchudzana tylko przygotowana pod dachówkę to nie ma sensu. Chyba, że planujesz także więźbę pod blachę to wtedy warto się zastanowić.

znajomy położył Robena miedzianą i niestety nie jest zadowolony. Rozważa reklamację, bo albo jest kiepska ogólnie, albo mu się trefna partia trafila. Ma ślady pęknięć i jest dosyć mocno nierówna. Tak mówił znajomy, bo na dachu prezentuje się całkiem fajnie. Ale on oglądał ją z bliska a my z dołu. Dekarze ją lubią bo jest dosyc miękka. JA się raczej zdecyduję na creatona, też jets tam teraz jakaś promocja, zresztą dekarz ma jeszcze jakieś dodatkowe upusty. Nie mam przekonania do tego Robena, ale może się mylę.

pozdrawiam

Acha jeszcze jedno dachówka Braas romanska w sysytemie cisar nie jest warta swojej ceny tzn w reklamach i na stronie internetowe pisze ze jest idealnie gladka ja bylem nia zafascynowany, na zdjeiach w gazecie wygladala extra. Jak ja zobaczylem rozczarowalem sie strasznie bo nie rózni sie niczym praktycznie od dachówek z powlaka lumino, dalej widac ze to jest beton i daleko jej jeszcze z gladkoscia do najtanszych dachówek ceramicznych!!! Potwierdzilem porade jednego ze sprzedawców któremu wczesniej nie wierzylem ze ona wcale nie jest taka extra jak pisza, a reklama robi swoje. I jak juz bym mail kupic dachówke braasa to bym wybral Lumino wyglada tak samo o jest tansza.

Roben ma czasem pekniecia wzdluzne takie po 1-3cm dlugosci na niektorych dachowkach. siatka o ktorej niektorzy pisza wystepuja bardzo rzadko a jest to wynikiem nautralnym przy wypiekaniu w piecu i nie ma wplywu na jakosc dachowki i dachu. Jak ktos zauwazyl z dolu wyglada ok i tak jest/ dlatego ja decyduje sie na nia ze wzgledu na efekt wizulany- podoba mi sie. Chos myslalem o koramicu ceglasta angoba ale jest za droga. O blachach wogole nie mysle. Co do betonowej: na wiekszosci dachow w miescie jest IBF, ale tez i ceramika i czaasaaaasem blacha..meach lub inny syf jest na kazdej...to tylko kwestia czasu ..niektory maja po roku a inni po 5 latach..ale wtedy juz sie o tym zapomina..

Ja mam euronita czarnego (on się nazywa u nich antracyt, ale to czerń) i wygląda naprawdę ładnie. Na takim kolorze mchu na pewno nie zobaczysz przez najbliższe kilkadziesiąt lat, a jeśli to i tak czerń będzie to maskować. Najstarsze dachówki cementowe mają po 100 lat i dalej leżą na dachach. Te dzisiejsze są o niebo lepsze jeżeli chodzi o technologię więc pewnie też długo będą ładne i trwałe.

Lepiej kupić porządną cementową niż tanią ceramiczną. Tak jak ze wszystkim.

Cementowa jest też ładna.

Ja mam euronita czarnego (on się nazywa u nich antracyt, ale to czerń) i wygląda naprawdę ładnie. Na takim kolorze mchu na pewno nie zobaczysz przez najbliższe kilkadziesiąt lat, a jeśli to i tak czerń będzie to maskować. Najstarsze dachówki cementowe mają po 100 lat i dalej leżą na dachach. Te dzisiejsze są o niebo lepsze jeżeli chodzi o technologię więc pewnie też długo będą ładne i trwałe.

Lepiej kupić porządną cementową niż tanią ceramiczną. Tak jak ze wszystkim.

Cementowa jest też ładna.

a w jaki sposob sie zmienila ta technologia na lepsze??

Ja wybrałem Creatona ( Kerapfanne - glazura). Moi dekarze chwalili mnie za ten wybór bardzo. Dachówka jest wyjątkowo równa i ładnie wygląda.

Przemyśl sprawę jeszcze raz i poszukaj dobrej hurtowni dostaniesz taki rabat że kupisz ją w cenie Roebena.

Pozdrawiam

Olek

a nie narzekali, że twarda? Ja myślałem o Koramicu, ale przy obecnej promocji na Creatona - chyba nie ma się nad czym zastanawiać.. W jednej z hurtowni powiedzieli mi tylko, że dekarz może trochę przeklinać twardość tej dachówki (ciężka do obróbki)

[...] Najstarsze dachówki cementowe mają po 100 lat i dalej leżą na dachach. Te dzisiejsze są o niebo lepsze jeżeli chodzi o technologię więc pewnie też długo będą ładne i trwałe. [...]

a w jaki sposob sie zmienila ta technologia na lepsze??

Kiedyś beton lano tylko w formy i przeciągano górę. Obecnie są wibrowane co wpływa na lepsze zagęszczenie i poprawę twardości, są lepiej dobierane składniki, masz barwione w masie, powłoki są często kilka razy malowane, a użyte powłoki mają coraz lepszą trwałość.

Co do mchu. W sprzyjających warunkach włazi na wszystko. Blacha też potrafi się z czasem pokryć zielonym nalotem (i nie tylko).

Co do wyglądu z bliska - oglądajcie na dachu i z pewnej odległości bo tak dopiero widać efekt. Oglądanie jednej dachówki nic nie daje - niezależnie jaka by ona nie była.