Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie wymiary okien w salonie?

Recommended Posts

wiem, wiem o oknach jest mnóstwo, ale nic nie znalazłam nt. wymiarów.

Nasz architekt stwierdził że sami musimy określić wielkość okien, które chcemy mieć (on oczywiście doradzi pod względem zachowania proporcji), ale 1 fabryka ma typowe okna np. 210x120 inna 200x110, a w praktyce i tak wykonawca przyjeżdza na budowę robi obmiary i wykonuje okna w cenie typowych :lol: Wierzyć nim się nie chce! no ale ciekawi jesteśmy waszych doświadczeń.

1. Jakie macie okna w salonie tzn. jakich wymiarów? (wysokość parteru 2,61)

2. Czy ktoś z was zastosował okna witrynowe?

3. czy okna uchylno-przesuwne naprawdę powinny byc drewniane lub alu? PCV się nie nadaja ze wzg. na ciężar?

Okna w salonie mają wymiar 90x150 (2 szt) i drzwi tarasowe 150x232 (1 szt 2 skrzydła). Do tego dalon przechodzi w jadalnię w wykuszu z 3 oknami 60x180 (2 szt i 90x180 1 szt). Okna 90x150 są w całym domu (poza łazienką i spiżarką) i mimo, że straszono nas, że przy tak małych oknach będzie za ciemno dom jest bardzo łądnie doświetlony. Sami się dziwimy, że jest tak jasno.

Z wykonaniem nie było kłopotów - mamy drewniane robione na zamówienie. W tym przypadku każdy wymiar jest typowy. Cena była niezła (ok. 460 zł za m2 bez szprosów - szprosy 20 zł za pole).

Pozdrawiam

Okna w salonie mają wymiar 90x150 (2 szt) i drzwi tarasowe 150x232 (1 szt 2 skrzydła). Do tego dalon przechodzi w jadalnię w wykuszu z 3 oknami 60x180 (2 szt i 90x180 1 szt). Okna 90x150 są w całym domu (poza łazienką i spiżarką) i mimo, że straszono nas, że przy tak małych oknach będzie za ciemno dom jest bardzo łądnie doświetlony. Sami się dziwimy, że jest tak jasno.

Z wykonaniem nie było kłopotów - mamy drewniane robione na zamówienie. W tym przypadku każdy wymiar jest typowy. Cena była niezła (ok. 460 zł za m2 bez szprosów - szprosy 20 zł za pole).

Pozdrawiam

U nas podobnie salon przechodzi w jadalnie z wykuszem tylko że nie zdecydujemy się na okna drewniane

1. koszty

2. znajomy pracujący "w branży" powiedział, że po max 10 latach KAŻDE są do wymianki.

no i okna będą aż do podłogi- wszystkie tarasowe (2 skrzydła na ścianie południowej + 2 skrzydła na scianie zachodniej- witryny)

U nas podobnie salon przechodzi w jadalnie z wykuszem tylko że nie zdecydujemy się na okna drewniane

1. koszty

Ile wychodzi Wam m2? My też myśleliśmy, że nas nie stać a są tańsze od większośli PCV.

2. znajomy pracujący "w branży" powiedział, że po max 10 latach KAŻDE są do wymianki.

Totalna bzdura. Rodzice wymieniali może nie 10 lat temu ale już dużo nie brakuje i nawet nie wymagają malowania (choć niektórzy na forum uważają, że profilaktycznie by trzeba). Poza tym zauważ że dobrze wykonane i utrzymywane są raczej długowieczne. Pomijaj totalne knoty i okna typó "późny Gierek". Ale przecież nie będzie porównywać obecnie produkowanego samochodu do małego fiata z lat np. 80'tych.

A zresztą o oknach dużo już powiedziano - możesz poczytać.

1. koszty

Ile wychodzi Wam m2? My też myśleliśmy, że nas nie stać a są tańsze od większośli PCV.

salon z jadalnią wyjdzie 36m2, a wymairy okien zasugeruje nam projektant, bo ostatecznym wyrysowaniu elewacji po zmianach, choć oczywiście my będziemy mieli ostatnie zdanie!

zresztą jak masz ochotę to rzuc okiem jak to będzie:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=51735

Nie wiem czy dobrze widzę, ale w salonie macie 2x drzwi balkonowe. W takim ukłądzie warto by pokusić się o takie dobrzanie wymiaru by były one symetryczne dwuskrzydłowe. Szerokość skrzydła nie powinna być mniejsza niż wygodnych drzwi. Problemem takich (rozwierno-uchylnych) jest wietrzenie. Uchylne duże skrzydło sprawia wrażenie niestabilnego. Jeśli macie miejsce przetestujcie u kilku producentów drzwi tarasowe przesuwne. Tam gdzie my zamawialiśmy są takie w wersji drewno, drewno/aluminium (drogie) i chyba też plastiki). Wygląda to fajnie, ale trzeba mieć trochę miejsca. W ten sposób zyskujesz na prawdę duuuuużo światła a drzwi balkonowe nie uderzają o glify i się nie niszczą.

W projekcie mam przeszkloną całą ścianę południową (2,3mx6m) i część zachodniej. Prawie same fixy + drzwi tarasowe przesuwne, wszystko z PCV. Pamiętaj, że kolorowe profile tym bardziej się nagrzewają, im są ciemniejsze, co może być przyczyną odkształceń. Fachowcy polecają raczej okna drewniane, jako bardziej sztywne. Poza tym warto zwrócić uwagę, by powierzchnia pojedynczej szyby nie przekraczała 3m2, bo trzeba wówczs stosować specjalne szyby (ciężar, wytrzymałość itd). Poradzono mi też zastosowanie szyb "stopsol", żeby uniknąć efektu soczewki ale to rozwiązanie droższe, poza tym niektórzy uważają, że taka szyba zbyt mocno zaciemnia pomieszczenie. Temat rzeka - proponuję poczytać wątek "Szukam dobrych okien".

A propos drzwi uchylnych. W starym miszkanniu miałam (kilka lat - więc sprawdzone) drzwi balkonowe PCV uchylne. Byłam zachwycona! Nigdy nie było żadnych kłopotów - nawet najmniejszych "gibnięć"- za to jaka wygoda. Niestety nie pamietam jakiej firmy były. A dodam, że montowała nam spółdzielnia. W każdym razie w domku też będę mieć uchylne.

W naszym salonie (33 m kw.) są same okna. W części jadalnianej od wschodu 180x145, tarasowe południowe 360x230 (po bokach fiksy, a w środku dwuskrzydłowe) i na zachodniej ścianie tarasowe dwuskrzydłowe 180x230. Murarz mówi, że robimy sobie z domu akwarium, ale co tam, wkoło pola i las, jest na co patrzeć.

W projekcie mam przeszkloną całą ścianę południową (2,3mx6m) i część zachodniej. Prawie same fixy + drzwi tarasowe przesuwne, wszystko z PCV.

Mam identycznie poza jednym szczegółem - wszystko w drewnie! :wink:

Ja również mam podobnie tzn. hxb = 2,5 x 5 m. Wstawiam składane, harmonijkowe z drewna.

pzdr

Co to są fiksy? :oops: nie wiem!

Fix - to po prostu szkło w ramie, które się nie otwiera. Wygląda jak okno ale nie ma okuć (klamek, zawiasów itd). Jest dużo tańsze.

aaa czyli tzw. witryna?

już rozumiem, thx.

Czyli rozumiem że tutaj raczej nie ma ograniczeń wielkościowych. No chyba, że szyba też ma swój ciężar i właśnie to trzeba wziąć pod uwagę

gdzie proponujecie taki fix?

ja myslałam o oknie za zachód, bo znając życie przez to południowe wciąż będziemy wychodzić. Poradzcie!

http://img49.imageshack.us/img49/3524/projektzmp3jf.png