Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ślub za granicą ...

julieta

Recommended Posts

Witam forumowiczów i liczę na Was !

Może ktoś się orientuje jak wygląda sprawa zawarcia ślubu cywilnego za granicą? Kto, gdzie i jak udziela ślubu? Jakie dokumenty?

A może jest jakieś biuro podróży, które oraganizuje takie imprezy?

Jesteśmy oboje obywatelami polskimi.

Szukałam w necie, ale z mizernym skutkiem, a na Was zawsze można liczyć.

Pozdrawiam.

Orfelis, Pattaya,

dziękuję, dziękuję zawsze, to już coś!

Pattaya,

czy możesz mi przesłać na priva odpowiedzi na następujące pytania:

- jak długo trwały formalności w konsulacie?

- gdzie i jak je załatwiano (telefonicznie, faksem, mailem,osobiście, już na miejscu...)?

- jak przebiegała ceremonia ?

- co jeszcze powinnam wiedzieć?

Dziękuję i pozdrawiam.

My pobralismy sie w Usa - dokladnie w City Hall - Department of Health And Senior Services - czyli odpowiednik Polskiego Urzedu Stanu Cywilnego.

Wymagano od nas kilka dokumentow potwierdzajacych adres zamieszkania i tozsamosc no i paszport. Ceremonia trwala okolo pol godziny. Przysiega w jezyku angielskim. Slubu udzielal Major miasta.

Wedle prawa w Usa jestem mezatka, natomiast w Polsce musze w obecnosci urzednika Urzedu Stanu Cywilnego - podpisac osobiscie oswiadczenie ze przyjelam nazwisko meza (lub jak tam sobie postanowilam) - a jesli tego nie zrobie to oficjalnie mam swoje nazwisko .... i to tyle - tak sie dowiedzialam dzwoniac do Polskiego urzedu.

Jesli bede chciala to wydadza mi w Polsce Akt Malzenski z uregulowanym nazwiskiem - oczywiscie za oplata skarbowa. :)

Hej, Moi Drodzy!

Ślicznie dziękuję, wiedziałam, że na Was zawsze można liczyć! :p

Właściwie, to formalności, jak czytam, nie są zawiłe. Teraz muszę nawiązać kontakt z konsulatem. Mam nadzieję, że się nie wystraszą :roll:

Jeżeli ma ktoś jeszcze informacje, to proszę o wpisy, będę sprawdzać.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :D