Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana skrzynki gazowej na czyj koszt???

darks

Recommended Posts

Przy ogrodzeniu mojego domu od strony chodnika należącego do miasta stoi skrzynka z dwoma gazomierzami. Potrzebujemy mieć trzeci gazomierz (będzie 3-ci lokal mieszkalny) i istnieje konieczność wymiany skrzynki na większą która zmieści 3 gazomierze. Oprócz skrzynki trzeba wymienić stelaż. Koszt jednego i drugiego to około 1100 zł. Kto ma zapłacić za zmianę osprzętu należącego do gazowni? Gazownicy zrzucają to na mnie. Jak się przed tym bronić (przepisy, argumenty). Proszę o pomoc.

monopolista :( skrzynka na twój koszt też płace

Dobrze rozumiem, że monopolista. Ale to chyba dzieje się na jakiejś podstawie prawnej. Chyba, że się myle i jest to na zasadzie widzimisie gazowników. A co jeżeli skrzynka się uszkodzi-zdarzenie losowe, np. wichura czy uderzy w nią samochód to kto płaci, kto wymienia na nową gazownia czy ten do którego idzie nitka gazowa???

Odpowiedzialność za stan techniczny instalacji gazowej kończy się dla dostawcy gazu na liczniku. Wszystko co jest za licznikiem stanowi Twoją własność i to Ty masz obowiązek dbać o odpowiedni stan techniczny dalszej części instalacji za licznikiem. Sama skrzynka zaś niestety należy do tej części "za licznikiem"

A co jeżeli skrzynka się uszkodzi-zdarzenie losowe, np. wichura czy uderzy w nią samochód to kto płaci, kto wymienia na nową gazownia czy ten do którego idzie nitka gazowa???

Wtedy koszty wymiany pokrywa ubezpieczenie (jeśli oczywiście dom ubezpieczyłeś od takich zdarzeń losowych) czy tez kierowca tego samochodu który spowodował szkodę.

Odpowiedzialność za stan techniczny instalacji gazowej kończy się dla dostawcy gazu na liczniku. Wszystko co jest za licznikiem stanowi Twoją własność i to Ty masz obowiązek dbać o odpowiedni stan techniczny dalszej części instalacji za licznikiem. Sama skrzynka zaś niestety należy do tej części "za licznikiem"

A co jeżeli skrzynka się uszkodzi-zdarzenie losowe, np. wichura czy uderzy w nią samochód to kto płaci, kto wymienia na nową gazownia czy ten do którego idzie nitka gazowa???

Wtedy koszty wymiany pokrywa ubezpieczenie (jeśli oczywiście dom ubezpieczyłeś od takich zdarzeń losowych) czy tez kierowca tego samochodu który spowodował szkodę.

Wszystko byłoby fajnie gdyby fakt, że skrzynka i to co jest w niej znajduje się przed ogrodzeniem (a nie w ogrodzeniu!) mojego domu na chodniku należącym do miasta. Zatem nie znajduje się ona na mojej posesji. Jak zatem mogę odpowiadać za coś co nie znajduje się na moim terenie???