Monika Seba 07.08.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 z czego budujecie. Co byście wybrali? ktoś zasugerował, że w ostatecznym rozrachunku budowa z maxa wychodzi niewiele taniej, ale o wyborze maxa zadecydowały koszty które trzeba ponieśc na materiał na poczatku budowy.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 07.08.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Budowałem z Maxa. Wg mnie jeśli buduje się z Porothermu to ścianę jednowarstwową, czyli Porotherm 44 lub 50. Jeśli chcesz budować ścianę dwuwarstwową to chyba lepiej z Maxa. jest to materiał nie tak kruchy jak Porotherm i chyba tańszy, choć tego nie wiem na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 07.08.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Max czy poroterm?Max! bo taniej! Przy takiej samej jakości ścian.Przy zakupie maxa zwróć uwagę na jakość pustaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 08.08.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 U mnie w projekcie był porotherm 30 + 10 styropianu a buduję z Max 29+15 styropian.Max zamiast Porotherm bo ekipie trudniej go popsuć i na moim domu wyszedł 1200 taniej. Do porothermu wypada kupić zaprawę i znowu drożej. Dodatkowo ceramika tradycyjna ma lepszą akumulację ciepła. Ps. 15 styropianu zamiast 12 tylko dlatego że miałem fundament lany pod ścianę trójwarstwową i wolałem powiększyć ocieplenie niż zwiększać powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.08.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 ...Jeśli chcesz budować ścianę dwuwarstwową to chyba lepiej z Maxa. jest to materiał nie tak kruchy jak Porotherm... Skąd się biorą te opinie o nadmiernej kruchości PTH??? PTH jest na pewno bardziej "obrabialny" od maxa. Możemy np. łatwo odłupać kawałek rożku, łatwiej wybić przecinakiem dziurę, natomiast max ma przy obróbce tendencję do pękania na całej długości. Pozdrawiam Zadowolony posiadacz muru PTH30 + 12 cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 08.08.2005 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 ja wybralbym maxa - wybralem cegle U220 (25 cm szer) i nie zaluje. (+) MAXA + tanszy + twardszy + mniej kruchy + "zimniejszy" - sciana z maxa ma korzystniejsze wykresy rozkladu temperatur przez przegrode - po prostu strefa przemarzania przy maxie wychodzi blizej krawedzi zewnetrznej sciany. Moze to paradoksalne ...ale ...im zimniejsza sciana wewnatrz tym lepiej. + polski (+) Porothermu + rowniejsze pustaki - moze miec znaczenie przy ilosci kleju zuzytego na przyklejenie warstwy docieplajacej - wyjdzie mniej + "zagraniczny" + ladniejszy rowny kolorek Rozwaz U220 - jesli nie masz jeszcze fundamentow - U220 ma te przewage, ze przy 25 cm szerokosci pustaka fundamenty (jesli murujesz z bloczkow) mozna zrobic na 25 cm a nie na 38 (zysk 30 %). Poza tym budujac z U220 latwiej (czytaj taniej) ekipa zrobi rozne podmurowki,slupy cegla pelna - przy MAXie trzeba lupac jakies kawalki ... I najwazniejsze ... - oszczedzaj od samego poczatku budowy - gdy zaczynasz i siennik peka od pieniedzy ...te kilka tysiecy wiecej wydane na Porotherm wydaja sie kropla bez znaczenia .... za rok zobaczysz, jak te marne kilka tysiecy wtedy urosnie do az kilku tysiecy pozniej. Pozdrawiam i zycze braku takich finansowych dylematow, Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 08.08.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Yoric U220 30% taniej - chyba nie. Za Max płacę 1,7 a za U220 1,6. Zużycie na metr obydwa mają 22 szt, a więc taniej 5% a mur jednak cieńszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 08.08.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 hej Uszaty mialem na mysli, ze taniej wyjda fundamenty, bo bloczki dajesz "wzdluz" na 25 cm a nie w poprzek (38 cm). Ceny bloczkow nie bralem pod uwage. Pozdro, Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 08.08.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Yoric, jeżeli chodzi o fundament to mnie to nie dotyczyło. Miałem wylane pod ścianę 51 cm (projekt z 1995 roku). Natomiast o U220 myślałem zawzięcie, i doszedłem do wniosku, że skoro Architekt dał szerokośc na 30 to niech tak bedzie Max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 08.08.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja budowałem z Maxa plus 12 cm wełny mineralnej bo szkoda mi było psuć własności ceramiki. Niestety jeszcze nie mieszkam ale tej zimy przy sporadycznym paleniu kozą i nieocieplonym dachu miałem 3 dni -3 C a tak powyżej 0. Fakt że MAX jest twardy i tłucze się jak garnek ale sam bo w ścianie bardzo ładnie wykuwa się bruzdy tylko z sercem bo jak dasz brutalowi to ci zrobi z domu sitko. A co do wymiarów to widziałem tez poroterm ze szparami takimi, że w ścianę można było dłoń wsunąć mimo że murowane było równiutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 08.08.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja budowałem z Maxa plus 12 cm wełny mineralnej bo szkoda mi było psuć własności ceramiki. Niestety jeszcze nie mieszkam ale tej zimy przy sporadycznym paleniu kozą i nieocieplonym dachu miałem 3 dni -3 C a tak powyżej 0. Fakt że MAX jest twardy i tłucze się jak garnek ale sam bo w ścianie bardzo ładnie wykuwa się bruzdy tylko z sercem bo jak dasz brutalowi to ci zrobi z domu sitko. A co do wymiarów to widziałem tez poroterm ze szparami takimi, że w ścianę można było dłoń wsunąć mimo że murowane było równiutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 08.08.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 lonly Ile kosztowała cię Wełna? Porównywałeś ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 08.08.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Wełnę kupowałem 2 lata temu i kosztowała mnie wtedy niewiele więcej niż dziś kosztował by mnie styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 08.08.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Buduje z Porotermu 25 pióro wpust plus 12 cm styropianu. Bedzie dobrze. Sprawdzone na sąsiadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 08.08.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PH30 czy MAX ?Monika $ Seba wg mnie , przy tym wyborze trzeba kierować tylko kosztem ściany ( całkowitym kosztem ).Mnie taniej wyszło z PH 30 .p.sPH 30 buduje się na tradyctjną zaprawę i bez problemu na ścianie z bloczków betonowych o szerokości 25 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 08.08.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PT 30. Zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 22.11.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 A jakie są współczynniki U dla tych ścian? (Pewnie już było, ale jest tyle wątków na ten temat, że nie wiem w którym szukać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibra2 23.11.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 My budujemy z Maxa i steropian 13 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 23.11.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 PTH 30 + 12 welny ... przy czym nie dorabialbym filozofii do pytania co wybrac .. tylko kasa powinna decydowac. W momencie jak ja kupowalem dostalem b dobra cene na PTH i wyszlo taniej niz z MAX-a .. dodatkowo przy PTH pojdzie mniej zaprawy .. (tylko w poziomie) ale nie wiem na ile jest to istotny skladnik kosztow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 15.02.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Podciągam temat .Jesteśmy zainteresowani budową z maxa.Moze ktoś kupował materiał teraz ,jeżeli tak to proszę podać ceny. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts