Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tylko im jedno w głowie...

Recommended Posts

chyba chcą mnie wykorzystać!!! ratunku!!!

Na projektant powiedział, że aby dokonać adaptacji projektu musi mieć mapkę do celów projektowych z naniesionymi punktami wysokościowymi. Do tego trzeba wezwać geodetę. (No chyba że UG ma takie mapki w standardzie- jak myślicie?)

Potem geodetę trzeba będzie wołać po raz 2 aby wytyczył budynek- prawda?

a i tak nie wiem czy to już koniec z tym geodetą czy nie potrzebna bedzie jeszcze do czegoś jego wizyta. Oczywiście za każdym razem to jakiś koszt! Ile płaciliście geodecie i jak się z nim umawialiście?

Podpisywaliście jakąś umowę czy tak na gębę? Nie wiem co robić.

Jeszcze jedno- czy działka podczas wizyty geodety powinna być skoszona- żeby było mu łatwiej?

...Jeszcze jedno- czy działka podczas wizyty geodety powinna być skoszona- żeby było mu łatwiej?

:D Do mnie jak przyjechali i zobaczyli, że są krzaki (nie były na moim terenie, ale im przeszkadzały), to wyjeli maczety i je wykosili.

Zaraz zaraz - czy chodzi o wizytę w celu wyznaczenia budynku czy inwentaryzacji? Domniemam że chodzi o trzeci wariant czyli mapkę do celów projektowych gdzyż przy pierwszym wariancie jak sobie ryobrażasz dalsze prace? Po geodecie przyjeżdza spychaczokoparka i równa teren nie uszkadzając pracy geodety? W drugim wariancie stoi już dom i po działce przeszły masy luda budowlanego który tratuje wszystko na swojej drodze...

Wlasnie robie mapki do celow projektowych.

geodeta zaspiewal sobie 250 za punkt, ale to chyba dlatego, ze w szpilkach i marynarce nie wygladalam na "kobiete budujaca" :wink: :D

Stanelo na 300 zl za calosc przy 5 punktach. do tego drugie zlecenie - ponowne wytyczenie granic - przez 20 lat od zakupu terenu przez pierwszych wlascicieli sporo sie tam zmienilo i trudno sie polapac, a chce posadzic zielone ogrodzenie.

oczywiscie potem sa kolejne wizyty geodety.

badania geotechniczne tez zamierzam wykonac - glowny inspektor nadzoru budowlanego, bardzo uprzejmy urzednik starostwa, poradzil mi je zrobic i pokazal dokladnie punkty - sa 4 :)

Architekt polecil mi znajomego geologa - nie jest tak drogo, jak myslalam, a bede spokojniejsza, znajac nosnosc gruntu.

Jak dotąd nikt nie wspomniał o wizycie geodety dla wytyczenia każdego z przyłączy. Można to zrobić przy wytyczaniu budynku, ale trzeba mieć już wtedy uzgodniony ZUD. Niezależnie czy przyjedzie raz czy dwa za wytyczenie przyłączy policzy dodatkowo.

Monika $ Seba, znajduję ten wątek jako pewne zdziwienie dodatkowymi kosztami, których nie uświadamialiście sobie wcześniej. Dzisiaj mijają dokładnie 2 miesiące od momentu rozpoczęcia budowy mojej i żony i niestety muszę przyznać, że takich wydatków jest co nie miara. Nie są może zbyt wielkie, ale kiedy je zsumować to się robi pewna kwota; nie najmniejsza.

Maciek

Zaraz zaraz - czy chodzi o wizytę w celu wyznaczenia budynku czy inwentaryzacji? Domniemam że chodzi o trzeci wariant czyli mapkę do celów projektowych gdzyż przy pierwszym wariancie jak sobie ryobrażasz dalsze prace? Po geodecie przyjeżdza spychaczokoparka i równa teren nie uszkadzając pracy geodety? W drugim wariancie stoi już dom i po działce przeszły masy luda budowlanego który tratuje wszystko na swojej drodze...

chodzi o mapkę do celów projektowych z naniesionymi punktami wysokościowymi- tak aby projektant mógł zaprojektowac fundament

...Jeszcze jedno- czy działka podczas wizyty geodety powinna być skoszona- żeby było mu łatwiej?

:D Do mnie jak przyjechali i zobaczyli, że są krzaki (nie były na moim terenie, ale im przeszkadzały), to wyjeli maczety i je wykosili.

Chodzi o wizyte w celu wyznacznia budynku. Kiedy przyjechała koparka do zdjecia humusu, to budynek był juz wstepnie wytyczony przeze mnie (pomyłki do 10cm). A mapke do celów projektowych "stworzył" geodeta nie ogladając działki (ale skasował jakby ją "malował od nowa")

Monika $ Seba, znajduję ten wątek jako pewne zdziwienie dodatkowymi kosztami, których nie uświadamialiście sobie wcześniej.

Maciek

No właśnie wiemy, że takich kosztów jest mnóstwo , a niewiele osób je wogóle uwzględnia zastanawiając sie - starczy czy nie?- toteż my pytamy, zamist błądzić- przcież o to chodzi na forum :D

• 2 months później...

A czy może mi ktoś wyjaśnić czym się różni geolog od geotechnika?

Mam w Planie Zagospodarowania Przestrzennego napisane tak:

"Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych (...) Plan (...) nakazuje przed przystąpieniem do działań projektowych wykonanie badań warunków gruntowo-wodnych określających możliwości oraz warunki posadowienia i podpiwniczenia budynków."

To kogo mam szukać - geologa czy geotechnika?

• 3 weeks później...