Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK 24 + ocieplenie - Na co murować ???

Recommended Posts

Witam !!!

Za jakis tydzień murarze maja zacząć stawiać ściany z BK 24 cm . Na to potem będzie ocieplenie i tynk . Mam dwa pytanie :

1. Jakiej odmiany maja być bloczki BK ?? -czy 600 będzie OK ???

2. Na co najlepiej murować ??? Czy klej ,ciepłochronna (chyba bez sensu przy ścianie 2W ) czy zwykła zaprawa "stworzona" na budowie .

D.RZ

Zwykła zaprawa może się "spalać" a do tego trzeba dużo wody,piasek i betoniarkę(czasami to problem), klej nie taki znowu drogi wystarczy dobre mieszadło i po sprawie.Trzeba tylko zapłacić więcej za równiejsze bloczki niestety. Ja osobiście preferuję klej.Zastosowanie ciepłochronnej zaprawy nie ma tutaj sensu.

pzdrw

My również budujemy z bk24, na to później ocieplenie. Będziemy "murować" na klej, wychodzi chyba nawet taniej niż zwykła zaprawa robiona na budowie. Niby niektórzy mówią, że nie ma to sensu bo i tak będzie później ocieplenie, ale jeżeli wychodzi to taniej i lepiej to czemu nie? I ściana będzie cieplejsza, więc.... na klej.

Klej może i wyjdzie taniej, jeżeli murarz będzie wprawiony i bardzo dokładny. Ja nie znam człowieka, który by mówił, że murowanie na klej jest tańsze niż zaprawa cementowa zrobiona na budowie. Przykład? Ja na wymurowanie 110 0 bloczków siporexu 24 (+ 2700 cegieł) zużyłem: 8 ton piasku (250 zł), plus-minus 2 tony cementu (650 zł), i 5 pojemników plastyfikatora (150 zł). Łączny koszt: ok. 1050 zł, odliczając kominy to wyjdzie może 900 zł za zaprawę. Czy klej będzie tańszy? Nawet nie chciało mi się sprawdzać.

Na klej potrzebujesz dokładniejszego bloczka typu D. A on jest droższy.

Na zaprawę kupujesz klasę M - tańszą i mniej dokładną, bo majster nadrobi nierówności na grubości spoiny (8-12 mm).

Nie porównywałem kosztów zaprawy, nie wiem, jak to wychodzi, ale śmiem wątpić, czy 1m3 zaprawy cem-wap, robionej na budowie, jest wyższy, bądź porównyalny do 1 m3 kleju ( DOBREGO ) do BK.

pozdrawiam

pokar

ty mówisz

Na klej potrzebujesz dokładniejszego bloczka typu D. A on jest droższy.

A ja już wcześniej

Trzeba tylko zapłacić więcej za równiejsze bloczki niestety.

Nie możesz porównywać 1m3 zaprawy z 1m3 kleju , bo zużycie tych materiałów na 1m3 muru jest diametralnie różne.

Jak już wcześniej napisałem na wymurowanie ok. 40 szt. bloczków 24*24*59cm wychodzi ok.1worek kleju(sprawdzone) za ok.16zł, ile zaprawy nie wiem,ale troche :) więcej.

Zgadzam się z pokar :

"Na klej potrzebujesz dokładniejszego bloczka typu D. A on jest droższy.

Na zaprawę kupujesz klasę M - tańszą i mniej dokładną, bo majster nadrobi nierówności na grubości spoiny (8-12 mm)."

Widziałem dom budowany z nierównych bloczków gr.24 na klej i wyglądało to bardzo nieciekawie tym bardziej, że spoiny pionowe oczywiście bez kleju, gołym okiem widać było prześwity.Co innego budowanie na klej z oszlifowanych bloczków Ytong czy Solbet .

Znam murarza który budował swój dom z Ytonga 24 jako ściany zewnętrzne na klej + ocieplenie styropianem, bo na działce nie miał wody.Twierdził, że to najkorzystniejsze roziązanie w jego przypadku i najtańsze.

Oczywiscie ściana na klej z odmiany 400 będzie cieplejsza.

Mijają właśnie 2 miesiące od rozpoczęcia mojej budowy. Do postawienia zostały ścianki attyki (wys. 1 m) i zrobienie dachu nad stropem piętra. Całość ścian zewnętrznych z BK24 600 D na klej. Przekonał mnie do tego inspektor nadzoru, jestem bardzo zadowolony i polecam.

Oczywiście będę ocieplał, ale fakt, że dzięki murowaniu "na cienką spoinę" ściana jest cieplejsza ma dla mnie znaczenie. A ponadto ten sposób stawiania ścian wymusza na wykonawcy dokładność. Rónoległość ścian była sprawdzana przez inspektora miernikiem laserowym i wyniki są bardzo zadawalające.

Pozdrawiam. Maciek

Na klej wychodzi taniej i jest zdecydowanie lepiej. Na cały dom wyszła mi tona kleju czyli 40x16=640zł. Przy zaprawie dochodzą koszty robocizny. A przy kleju mamy mocniejsze wiązanie i brak mostków cieplnych - nie wiem nad czym się tu jeszcze zastanawiać.

Acha, bloczki typu M też można na klej - wcale nie są takie niedokładne.

• 2 years później...

Ja murowalem na zaprawe robiona budowie. Gdybym mogl, murowalbym drugi raz na klej. Ale nie moglem. Mialem bloczki z Prefabet Łagisza, ktore nawet na zaprawe czasem ciezko bylo wyrownac. Duzym minusem zaprawy jest to, ze jej przygotowanie zajmuje sporo czasu oraz duzo sie jej zuzywa > czesto trzeba ją kręcić. Kolejny minus to słabe trzymanie. Bloczek narozny (np miejscu na okno balkonowe) bardzo łatwo trącić i wybić. Klej wiąze tak mocno, ze zaryzykuje stwierdzenie, ze pustak da sie przykleic do sciany i moglby sobie tak na kleju wisiec.

Wydaje mi sie, ze na klej buduje sie duzo szybciej. Fakt, potrzebne rowne bloczki.

Pozdrawiam,RS

1. Jakiej odmiany maja być bloczki BK ?? -czy 600 będzie OK ???

2. Na co najlepiej murować ??? Czy klej ,ciepłochronna (chyba bez sensu przy ścianie 2W ) czy zwykła zaprawa "stworzona" na budowie .

ad1. klasa 600 nie jest ci potrzebna - nie budujesz bloku to raz, 600 jest "najzimniejszy" to dwa ....

ad2. lacz na klej, unikniesz balaganu na budowie (piasek, betoniarka) oraz uzyskasz ciensze spoiny.

o innych zaletach wspomnieli juz poprzednicy.