Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto powinien wyliczać ilość potrzebnych materiałów ???

Recommended Posts

Witam,

Kto powinien wyliczać ilość potrzebnych do budowy materiałów? Wykonawca, a może kierownik budowy?

Wykonawca twierdzi, że jak on nie ma w umowie robocizny z materiałem, to nie jego sprawa :(

Skąd mam wiedzieć ile betonu zamówić na poszczególne etapy prac, ile bloczków fundamentowych kupić, itd. Nie mam czasu i doświadczenia, aby samemu to liczyć :-?

Jak to było u Was?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie liczył a w szczególności ilość betonu wykonawca, organizował dostawy a nawet podpisywał się moim nazwiskiem na WZ-tkach i niekiedy na fakturach.

Z moim wykonawcą miałem umowę ustną na robociznę, umawialiśmy się na poszczególne etapy np. piwnica, parter, ........na pietro już był inny bo ten pierwszy podpadł przy balkonach :(

Ja wszystko sam liczyłem :-? - miła, ale strasznie pracochłonna robota

a niektóre ilości wychodziły w trakcie prac - np beton na fundamenty, stropy etc.

nawet układ belek stropowych i położenie kominów sam przeliczałem żeby nie

trzeba było potem kombinować z wymianami w stropach

(niestety nasz indywidualny projekt był tani - wiec nie obejmował wielu detali).

W sumie do tego liczenia popchneła mnie wycena stanu surowego w wersji "materiał+ robocizna"

na astronomiczną kwotę. Okazało się że ilości materiału było nieźle zawyżone.

Pozdrawiam

Witam,

Nie mam czasu i doświadczenia, aby samemu to liczyć :-?

Jak to było u Was?

Miałem jakieś wyliczenia, ale sam dodatkowo liczyłem i niestety moje wyniki w porównaniu z wynikami z projektu i kierownika budowy było znacząco różne. Moje wyliczenia były prawie idealne.

Czyli jak zawsze zależy od kasy :roll: :roll: płacisz normalnie to ci liczą a jak niby taniej to licz se sam :(

ja niestety ilośc betonu liczyłam sama, bloczków na fundamenty też :-?

Beton pasował, bloczki jeszcze nie wiem :roll: :-? Teraz przede mną najgorsze- ilośc pustaków na ściany :roll: :(

Liczyłam wiele razy i na różne sposoby i ciągle mam stracha, że źle wyliczę :roll: :-?

A może znacie jakieś świetne sposoby liczenia materiałów :roll: :roll:

Rafałek podał przepis na ilośc betonu w jakimś wątku i jakby pasuje, a mianowicie długośc x 1/4 ale i tak nie ma to jak stare sprawdzone sposoby :roll: 8)

Licze wszystko sam. I to bardzo dokładnie, tak, że nic mi prawie nie zostaje (a nawet jak zostanie, to zwracam). Wykonawca też liczy, ale bardziej tak na oko. Np betonu na ławy poszło "co do łopaty". Bloczków fundam. nie zostało mi ani jednej sztuki. Pomocne jest też to, że hurtownie mam blisko i zamawiam małymi partiami.

Mam swoj dom zamodelowany w 3D i to się bardzo przydaje. Dodatkowo sam robiłem kosztorys. Jak na razie, to idzie zgodnie z planem. Do każdego etapu dodawałem 10%, ale teraz widze że niepotrzebnie. Dostaje w hurtowni lepsze ceny niz sobie wcześniej założyłem.

Mi architekt podał zestawienie "głównych materiałów". Powiedział, że nie potrzeba mi tego tak szczegółowo liczyć bo w hurtowni będą wiedzieć co potrzeba. Ale zaczęłam jeździć po hurtowniach i okazuje się, że sama nie wiem czego chcę. Wykonawcę mam na telefonie bo będzie przyjezdny, no i ostatnio zapytałam go po co mu piasek. :oops:

Jak wy to właściwie liczycie? Skąd wiadomo, ile piasku, cementu na zaprawę, ale jakiejś tam folii Tefond. A jak policzyć ile kształtek na komin? :o

Czy jak piszecie "liczę sam" to tak naprawdę wszystko? Jak wyczytać z projektu ile kleju, zaprawy. A jaka zaprawa do czego?

Ludzie, ja buduje dommmm?????!!!!!!!

W pierwszym etapie budowania /mury i dach/ liczył kierownik budowy ,który był na etacie w firmie wykonawczej,ale i tak równolegle sprawdzałam czy potrafię wyliczyć sama np. ilość betonu.

Do kafelkowania liczył projektant łazienek i/lub panienka ze sklepu,parkiet-sama.

Znam też rozwiązanie znajomych ,którzy wynajęli firmę wykonawczą i rozliczali się z nimi również za materiał.Przy czym wynajęli syna innych znajomych tuż po budownictwie ,który robił korekty do ilości zakupionych matriałów.

materialy wyliczyc powinien wykonawca ... w sumie to on sie na tym zna a nie my. mowi ci ile mu czegos tam potrzeba a ty zamawiasz i placisz.

Dodatkowo dobrze jest zac projekt do wyliczenia do paru hurtowni oni powinni policzyc ile czego i przedstawic oferte z cenami po porownaniu kilku ofert widac mniej wiecej ile czego pojdzie.

Ja sie zaopatruje w wiekszosc materialow w jednej hurtowni wiec jak czegos braknie albo jest za duzo to dowoza/ odbieraja bez problemow.

Niezbyt sobie wyobrazam wykoanwce ktory mowi ze nie policzy bo nie zaplaciles za to .. niech spie... a potem sie okaze ze nie zrobi tego, tamtego i owego bo tez za to nie zaplaciles ...

U mnie wykonawca sam liczy sam kupuje i dowozi drobniejsze rzeczy a ja tylko place za to [/b]

U nas materiał wylicza mój mąż. Przekonalismy się juz nie raz, żę jak samemu się robi to dokładnie i solidnie, a to dlatego że pieniądze idą z naszej kieszenie.

Jedyna wada to liczenie zabiera dużo czasu.

materialy wyliczyc powinien wykonawca ... w sumie to on sie na tym zna a nie my. mowi ci ile mu czegos tam potrzeba a ty zamawiasz i placisz.

Dodatkowo dobrze jest zac projekt do wyliczenia do paru hurtowni oni powinni policzyc ile czego i przedstawic oferte z cenami po porownaniu kilku ofert widac mniej wiecej ile czego pojdzie.

quote]

Kurcze, a mi w hurtowni wzieli tylko ta liste glownych materialow i to licza. Naprawde hurtownie liczyly ci wszystko?

I drugie pytanie. Jak sie targowales juz po uzyskaniu i wyborze oferty. Ze jak bedziesz bral wiekszosc u nich to ci cos "spuszcza" za calosc? :o

U mnie wykonawca sam liczy sam kupuje i dowozi drobniejsze rzeczy a ja tylko place za to [/b]

Mi tez wykonawca powiedzial, ze bedzie liczyl i dawal znac, ale ja sie obawiam, ze nie bede miec kontroli nad tym czy kupuje w sam raz czy za duzo. Wolalabym umiec to kontrolowac ba kredyt moj, a nie wykonawcy.

Pozarek, a jak twoj maz wie co liczyc? czy to wynika z projektu, skad wiedziec ile kleju, zaprawy. Chodzi mi o kalkulacje na stan surowy, bo dopiero zaczynam w przyszlym miesiacu.

a wiec

do hurtowni zawozilem tylka ta czesc projektu z rzutami i konstrukcjami u nas w Lublinie sa cztery duze firmy z materialami i wszystkie sobie same policzyly i daly mi zestawienia. oczywiscie tylko materialow u nich dostepnych .. nie bylo tam dorbnicy typu dyperbit cement beton czy piach ... raczej rynny sciany dach kominy stal i takie tam.

drewno i wsyzstko co zwiazane z dachem okresla ciesla zeby potem nie marudzil ze mu zamowilem zle.

Rabaty to raczej sie negocjuje na kazdej rzeczy a nie za calosc oczywiscie jak bierzesz wiecej to raczej mozesz nizej zejsc bo sprzedawcy zalezy na tobie jako na kliencie. Dla mnie osobiscie duze znaczeni ma to ze ta hurtownia teraz moze mi dowiezc wszystko nawet w miare male ilosci juz na nastepny dzien, przyjmie to co zostanie i doradzi cos niecos ... niezawsze najdrozsze:)

A co do zaprawy i tych rzeczy to ja bym wrecz prosil zeby ekipa sobie sama liczyla i kupowala ILE CHCE. wg mnie bez sensu jest liczenie zaprawy cementu i piachu i tego typu rzeczy ekipie ktora muruje od kilkunastu a lat przez kogos kto przeczytal 3 numery M na krzyż :):):)..

oczywiscie moga byc niegospodarni i moga zawalic pare workow ale lepiej to wliczyc w koszty niz kazac im zuzyc tyle a tyle ... na betoniarke bo tak napisali w M ...

...Czy jak piszecie "liczę sam" to tak naprawdę wszystko? Jak wyczytać z projektu ile kleju, zaprawy. A jaka zaprawa do czego...

Licze naprawde wszystko (co do gwoździa). W projekcie nic nie mam (nawet zestawienie więźby jest skopane). Wcześniej przez wiele miesięcy czytałem dużo fachowej literatury na temat budowania (polecam m.in. poradnik majstra budowlanego) i robiłem model 3D z każdym elementem, oraz kosztorys. Wydaje mi się, że od strony teoretycznej wiem bardzo dużo.

Takie rzeczy jak np. ilość kleju, to licze w ten sposób, że patrze w instrukcje jakie jest jego maksymalne zużcie na 1m2 (wszystko jest w internecie) i mnoże razy ilość ścian. Znając grubość spoin, ilości ścian i przepis na zaprawe można policzyć ile potrzebuje np. zaprawy do murowania.

PS. Zawodowo, też robie m.in. zestawienia materiałowe, ale dla innej branży (okrętownictwo), więc mam to niejako "we krwi" :)