KAS01 08.08.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PS. Zawodowo, też robie m.in. zestawienia materiałowe, ale dla innej branży (okrętownictwo), więc mam to niejako "we krwi" zbudowales ten statek na zdjeciu ????? Robiłem do niego konstrukcje. Nazywa się Radiance of the Seas (Royal Caribbean). Zbudowany w latach 1999-2001 w Meyer Werft (DE). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga70 08.08.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 kto przeczytal 3 numery M na krzyż :).. Niestety to ja. Dzieki za cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 09.08.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 kto przeczytal 3 numery M na krzyż :).. Niestety to ja. Dzieki za cenne wskazówki. zeby nie wyszlo ze jestem wredny ... to uscisle ze to takze ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga70 09.08.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 zeby nie wyszlo ze jestem wredny ... to uscisle ze to takze ja He he, nie przyszło mi dogłowy, żebyś był wredny. Raczej rzeczowy. Ja byłam na razie w dwóch hurtowniach i wzięli tylko tą listę głównych elementów. Ale teraz spróbuję ich przycisnąć, żeby się określili z resztą. I w następnej już będę mądrzejsza. A drewno bierzecie przez hurtownię czy prosto z tartaku? Po ile u Was impregnowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 09.08.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 drewno prosto z tartaku cena ok 520 / m3 + 60 / m3 impregnacja z zimowej wycinki i ogolnie OK Jak tylko wybralem ciesle do robienia dachu to mu dalem projekt zeby sobie policzyl ile mu bezie potrzeba drewna i jakiego policzyl sobie i teraz widze ze pasuje idealnie a wyszlo mu troche inaczej niz w zestawieniu w projekcie .... Poza tym w moim projekcie bylo np: napisane 4 szt x 1,5 m długosci.. toz to bez sensu bierzesz 1 szt 6,5 metra i wytniesz te 4 szt i bedziesz miala jeszcze troche zapasu ... oczywiscie ciesla zamowil w tym przypadku jeden kawalek, ja bym bezmyslnie kupil cztery.... Powodzenia w hurtowniach. z doswiadczenia lubelskiego dopiero 3 runda po hurtowanich pozwala uzyskac dobre ceny: ja robilem to tak: po pierwszejj wycenie we wszystkich bierzesz najnizsze ceny poszczegolnych elementow obnizasz je jeszcze o 5 % - 10 %. i idziesz na druga runde z tekstem a konkurencja to liczy tyle a tyle ... z reguly kazdy kolejny jest w stanie jeszcze troche obnizyc. za 3 razem idziesz do najfajniejszej i najbardziej godnej zaufania hurtowni i jak ci wyrownaja to co dostalas najnizej to bierzesz u nich ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 09.08.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 ... Powodzenia w hurtowniach. z doswiadczenia lubelskiego dopiero 3 runda po hurtowanich pozwala uzyskac dobre ceny: ja robilem to tak: po pierwszejj wycenie we wszystkich bierzesz najnizsze ceny poszczegolnych elementow obnizasz je jeszcze o 5 % - 10 %. i idziesz na druga runde z tekstem a konkurencja to liczy tyle a tyle ... z reguly kazdy kolejny jest w stanie jeszcze troche obnizyc. za 3 razem idziesz do najfajniejszej i najbardziej godnej zaufania hurtowni i jak ci wyrownaja to co dostalas najnizej to bierzesz u nich ... Robie dokładnie tak samo. Ostanio np uzyskałem cene bloczka BK (24x24x59) Prefbet Powodowo (Rurka) - 5,35zł (z transportem i rozładunkiem). Gdy zaczynałem rajd po hurtowniach, to ceny były nawet powyżej 6 zł (było nawet 6,50). Biore na ogól wszystko w jednej hurtowni, bo ona zawsze przebija pozostałe (może dlatego, że maja do mnie najbliżej, a jej właściciel, to mój przyszły sasiad). Ostanio gdy mój wykonawca zamówił styropian na ocieplenie fundamentów (zamawiał sam, bo to tylko 2m3) i zobaczyłem na WZ cene, to pojechalem do hurtowni, aby mi ją obnizyli, bo konkurencja ma niżej. Gość w hurtowni sprawdził po ile sam go ma (widziałem to na ekranie) i po tyle mi go dał (bo to było wciąż ciut drożej niz gdzie indziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 09.08.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Ja ostatnio dałem ciała ... kupowalem 30 kilo gwozdzi .. niby nic wiec olałem powyższą procedurę .. pojechałem do pierwszej lepszej hurtowni i kupilem z rabatem 10 % ... zaplacilem 140 zl ... dwa dni pozniej znalazlem w innej hurtowni to samo za 115 zl ALE BYŁEM ZŁY... Nawet na chwile nie mozna stracic czujnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 09.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Złota zasada: nigdy nikomu nie ufać i po 5 razy pytać o to samo w różnych miejscach. SAWA najeździ się zawsze sporo, ale tu się dowie ciut, tam znowu troszkę. Jak się zbierze wszystkie informacje do kupy to można sobie to wszystko jakoś w głowie poukładać. Zestawienie podstawowych materiałów było w projekcie (ale tylko podstawowych, a te pozostałe też nieźle żrą kasy). Przed rozpoczęciem prac zawsze pytamy wykonawcy co jest mu potrzebne. Dodatkowo jeszcze niektóre rzeczy dowiadujemy się w hurtowniach. No i zdrowy rozsądek (powtórka z matematyki z zakresu szkoły podstawowej: pola, objętości, proporcje itp. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 A co do zaprawy i tych rzeczy to ja bym wrecz prosil zeby ekipa sobie sama liczyla i kupowala ILE CHCE. wg mnie bez sensu jest liczenie zaprawy cementu i piachu i tego typu rzeczy ekipie ktora muruje od kilkunastu a lat przez kogos kto przeczytal 3 numery M na krzyż :).. oczywiscie moga byc niegospodarni i moga zawalic pare workow ale lepiej to wliczyc w koszty ... A jak sprawdzić ekipę czy nie upłynnia cementu? Zakupiłem do tej pory 3t. Mam pomurowane ściany fundamentów z bloczka (50 mb o wysokość 90cm i 13mb o wysokości 50 cm) i ściany parteru do połowy (1,8 wysokości). Cementu nie ma. Jak wyliczyć czy ekipa zjadła ten cement na budowie czy na boku? (ściany mam z Porothermu 25, spoina wąska, mniejsza niż 1 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 17.10.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 A jak sprawdzić ekipę czy nie upłynnia cementu? Zakupiłem do tej pory 3t. Mam pomurowane ściany fundamentów z bloczka (50 mb o wysokość 90cm i 13mb o wysokości 50 cm) i ściany parteru do połowy (1,8 wysokości). Cementu nie ma. Jak wyliczyć czy ekipa zjadła ten cement na budowie czy na boku? (ściany mam z Porothermu 25, spoina wąska, mniejsza niż 1 cm). Ja jestem dużym laikiem i żadne wyliczanki mnie nie przekonują. Jedyna rozsądna zasada to siedzieć im na karku (tzn. być na budowie 2-3 razy dziennie) i na bieżąco śledzić jak materiał "schodzi". Wtedy po pierwsze nie mają sposobności wywieźć, a po drugie ty masz spokój sumienia i bieżący wgląd w stany materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 17.10.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 ja mimo braku doświadczenia licyłem sam , i moje wyliczenia były zawsze lepsze i dokładniejsze, jak fachowcy zaczeli liczyć mi strop, to dzięki ich talentowi musiałem się prosić żeby mi przyjeli 5 palet garów na skład , prawie ze wszystkim chcieli przegiąć i to w górę , lepiej policzyć mniej i potem dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher 17.10.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zbychu masz tytuł najlepszego doradcy na forum więc powinieneś dać sobie radę z wyliczeniem ilości materiałów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mi wszystko dokładnie przelicza kierownik, a ja tak "dla sportu" też liczę. Do tej pory się wszystko zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zbychu masz tytuł najlepszego doradcy na forum więc powinieneś dać sobie radę z wyliczeniem ilości materiałów!!! Zbych jest najlepszy, ale w swojej dziedzinie. Nie ma ludzi wszystkowiedzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.10.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Fajnie liczyliście sami ale. No właśnie mnie też to czeka i w wielu przypadkach przydałyby się kalkulatory np. ile czego na metr, wydajność różności. W przypadku pustaków to nie problem ale już nadproża, kominy etc. tu trzeba wiedzieć coś więcej. A może ktoś by się podzielił takimi wyliczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Fajnie liczyliście sami ale. No właśnie mnie też to czeka i w wielu przypadkach przydałyby się kalkulatory np. ile czego na metr, wydajność różności. W przypadku pustaków to nie problem ale już nadproża, kominy etc. tu trzeba wiedzieć coś więcej. A może ktoś by się podzielił takimi wyliczeniami? Nadproża polecam Ci gotowe - betonowe L-19. 5 minut i zrobione, mozna murować dalej, nie trzeba czekać aż beton zastygnie, szalować, itd. Liczyłem i wyszło mi, że są droższe o jakieś 10-20% od wylewanych na budowie. W moim przypadku była to różnica rzędu 100-200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 17.10.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Fajnie liczyliście sami ale. No właśnie mnie też to czeka i w wielu przypadkach przydałyby się kalkulatory np. ile czego na metr, wydajność różności. W przypadku pustaków to nie problem ale już nadproża, kominy etc. tu trzeba wiedzieć coś więcej. A może ktoś by się podzielił takimi wyliczeniami? Nadproża polecam Ci gotowe - betonowe L-19. 5 minut i zrobione, mozna murować dalej, nie trzeba czekać aż beton zastygnie, szalować, itd. Liczyłem i wyszło mi, że są droższe o jakieś 10-20% od wylewanych na budowie. W moim przypadku była to różnica rzędu 100-200 zł. Oczywiście można kupić gotowe elki ale jeśli budujesz ściany jednowarstwowe to dla uniknięcia mostków termicznych trzeba robić systemowe a tu wyliczenie ilości kształetk to już ponad moje nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Oczywiście można kupić gotowe elki ale jeśli budujesz ściany jednowarstwowe to dla uniknięcia mostków termicznych trzeba robić systemowe a tu wyliczenie ilości kształetk to już ponad moje nerwy No tak, jednowarstwowe, to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.10.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zbychu masz tytuł najlepszego doradcy na forum więc powinieneś dać sobie radę z wyliczeniem ilości materiałów!!! Bardzo śmieszne Policzyłem Ytong, wykonawca policzył Ytong i mniej więcej się zgadzały nasze wyliczenia. Po postawieniu ścian zostały mi cztery palety bloczków 36,5 cm Wykonawca powiedział, że jakoś wyjątkowo mało odpadów było... I co, można sobie wyliczać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 17.10.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zbychu masz tytuł najlepszego doradcy na forum więc powinieneś dać sobie radę z wyliczeniem ilości materiałów!!! Bardzo śmieszne Policzyłem Ytong, wykonawca policzył Ytong i mniej więcej się zgadzały nasze wyliczenia. Po postawieniu ścian zostały mi cztery palety bloczków 36,5 cm Wykonawca powiedział, że jakoś wyjątkowo mało odpadów było... I co, można sobie wyliczać... Mi poszło ok 10% mniej bloczków BK niż wychodziło z obliczeń przyjmując zuzycie 6,8 sztuk/m2. U mnie poszło jakieś 6,5. Wykonawcy dawali poprostu grubsze spoiny. Materiał zamawiałem małymi partiami, więc nic mi nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts