Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto powinien wyliczać ilość potrzebnych materiałów ???

Recommended Posts

Mi poszło ok 10% mniej bloczków BK niż wychodziło z obliczeń przyjmując zuzycie 6,8 sztuk/m2. U mnie poszło jakieś 6,5. Wykonawcy dawali poprostu grubsze spoiny. Materiał zamawiałem małymi partiami, więc nic mi nie zostało.

U mnie to nie było możliwe. Przy tempie pracy mojej ekipy, to nic innego bym nie robił, tylko dowoził towar i to chyba sam, przyczepką, z ręcznym rozładunkiem, bo który skład by chciał na okrągło wozić po dwie palety bloczków. Transport kosztuje.

Ty to chyba mieszkasz obok składu budowlanego :wink:.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Ty to chyba mieszkasz obok składu budowlanego :wink:.

Mam to szczęście. :D

Na dodatek szef hurtowni to sąsiad. Wykonawca też zresztą. Mogą mi przywieźć nawet paczke gwoździ. A zamawianie towaru "po jednej palecie" to u mnie standard. Przywożą dokładnie kiedy trzeba i ile trzeba. Zabierają tez wszystko co zostaje niewykorzystane.

Witam,

Kto powinien wyliczać ilość potrzebnych do budowy materiałów? Wykonawca, a może kierownik budowy?

Wykonawca twierdzi, że jak on nie ma w umowie robocizny z materiałem, to nie jego sprawa :(

Skąd mam wiedzieć ile betonu zamówić na poszczególne etapy prac, ile bloczków fundamentowych kupić, itd. Nie mam czasu i doświadczenia, aby samemu to liczyć :-?

Jak to było u Was?

U mnie liczył majster, ale zawsze ostrożnie, nad wymiar ostrożnie....jeździły kilka razy samochody z paletą cegły...

Ale zaraz...bloczki betony...kurde ty się drugi raz stawiasz?? :o

Witam,

Kto powinien wyliczać ilość potrzebnych do budowy materiałów? Wykonawca, a może kierownik budowy?

Wykonawca twierdzi, że jak on nie ma w umowie robocizny z materiałem, to nie jego sprawa :(

Skąd mam wiedzieć ile betonu zamówić na poszczególne etapy prac, ile bloczków fundamentowych kupić, itd. Nie mam czasu i doświadczenia, aby samemu to liczyć :-?

Jak to było u Was?

U mnie liczył majster, ale zawsze ostrożnie, nad wymiar ostrożnie....jeździły kilka razy samochody z paletą cegły...

Ale zaraz...bloczki betony...kurde ty się drugi raz stawiasz?? :o

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_zloty_usmiech.gif

Mi liczył wykonawca. Ja tylko sprawdziłem wybiórczo kilka pozycji.

Oprócz dachu wszystko było OK.

Na dachu "pomylił' się o 100 m2 :o :-? - podobno z prostokątów liczył a nie z trójkątów. Sęk w tym, że u mnie prawie wogóle nie ma prostokątów. Dobrze, że z kwadratów nie zaczął liczyć.

Jak sprawdzałem ceny z hurtowniami to niestety niedałbym rady wynegocjować takich cen.

Pozdrawiam

Macie strasznie leniwych wykonawców - obliczeniem zapotrzebowania maeriałów powinien się właśnie zająć wykonawca. Widzę jednak ,że to są "wykonawcy" a nie wykonawcy......

wykonawca powinien ...

a

powinien gratis czy za pieniążki ?:roll:

Macie strasznie leniwych wykonawców - obliczeniem zapotrzebowania maeriałów powinien się właśnie zająć wykonawca. Widzę jednak ,że to są "wykonawcy" a nie wykonawcy......

wykonawca powinien ...

a

powinien gratis czy za pieniążki ?:roll:

Gratis - szczerze mówiąc zadziwiają mnie standardy wykonawców w wawie - widać słaba konkurencja.

Gratis - szczerze mówiąc zadziwiają mnie standardy wykonawców w wawie - widać słaba konkurencja.

zgodziłbym sie z Toba pod warunkiem ze wykonawca sam zakupuje te materiały i płaci mu sie tzw. koszty zaopatrzenia ... przy tym jednak ryzykuje ...ze zamówi za duzo lub za mało - i wcale nie musi to być błąd liczenia

a np. oszustwo betoniarni( zamówił za mało) lub wykorzystanie materiału w 100 % - bez żadnych odpadów (zamówił za duzo)

wyliczanie materiałów nalezy jednak do projektanta lub kosztorysanta

moim zdaniem - wykonawca może - jak zechce - pomóc inwestorowi

ale z grzeczności ...

pzdr

zgodziłbym sie z Toba pod warunkiem ze wykonawca sam zakupuje te materiały i płaci mu sie tzw. koszty zaopatrzenia ... przy tym jednak ryzykuje ...ze zamówi za duzo lub za mało - i wcale nie musi to być błąd liczenia

a np. oszustwo betoniarni( zamówił za mało) lub wykorzystanie materiału w 100 % - bez żadnych odpadów (zamówił za duzo)

wyliczanie materiałów nalezy jednak do projektanta lub kosztorysanta

moim zdaniem - wykonawca może - jak zechce - pomóc inwestorowi

ale z grzeczności ...

pzdr

:D Widać u was panują jakieś wiejskie obyczaje wśród wykonawców - najlepiej nie robic nic - dla mnie to nie do pomyślenia. U mnie panują takie zwyczaję ,że ogólnie inwestora "nie obchodzi nic" - zapotrzebowanie materiałów, sprzęt, itd. tym zajmuje się wykonawca. Współczują Warszawiakom.