Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe - jakie nadproża ?

Recommended Posts

a powiedzcie mi jeszcze w kwesti ścianek , dom jest z ceramiki ,i zastanawiam się nad tym czynie lepiej , szybciej i taniej zrobić działowe z BK 12 cm ? , co sądzicie o tym rozwiązaniu ? i jeszcze jedno, murarze nie zostawili strzępi w ścianie bo tak chciałem gdyż nie wiedziałem dokładnie gdzie bedą ścianki , w jaki sposób teraz zakotwić ścianki w ścianach nośnych ?

Ja też nie wiedziałęm dokładnie gdzie będą ścianki działowe (tak co cm) więc przy wykuwaniu podkuwali nośne.

Co do materiału to gdzieś czytałęm, że należy unikać mieszania różnych typów materiałów ale nie jestem pewny czy nie dotyczy to ścian nośnych. Codzi o to że różne materiały różnie mogą prasować przy nasicku i przez to mogą na ich styku powstawać pęknięcia.

Gość Alina Lozowska

Ja też buduję z apa -domy. Najpierw chciałam Kreskę, wreszcie zdecydowalismy się na podobny tylko z uzytkowym poddaszem Nowy Świat. Myślę więc, że rozwiązania techniczne mamy podobne. Jeżeli chcesz możemy dzielic się doświadczeniami. Mam np juz namiar na rozszerzające się kolumny. Gdzie budujesz, ja okolice Poznania.

pozdrawiam

Alina

Ja też buduję z apa -domy. Najpierw chciałam Kreskę, wreszcie zdecydowalismy się na podobny tylko z uzytkowym poddaszem Nowy Świat. Myślę więc, że rozwiązania techniczne mamy podobne. Jeżeli chcesz możemy dzielic się doświadczeniami. Mam np juz namiar na rozszerzające się kolumny. Gdzie budujesz, ja okolice Poznania.

pozdrawiam

Alina

Kreska też w projekcie ma poddasze i będę je robił , a kolumny właśnie kupiłem leżą narazie w elementach i czekają na układanie stropu, udało mi się wypatrzyć takie "beczułki" w składzie budowlanym, zobaczymy jak będzie to wyglądać, w razie czego pisz na priv, Pozdrawiam!

Co za wątek... w jednym miejscu 3 ludzi z domkami z tej samej pracowni. :D

Co do kolumienek Bikosa też ma gotowe beczkowate. My zdecydowaliśmy się na razie na proste a potem chcemy założyć kształtki styropianowe. Są bardzo twarde i czymś powlekane przy czym jak porównywałęm w ubiegłym roku do opcji gotowyh to wychodziło znacznie taniej.

a powiedzcie mi jeszcze w kwesti ścianek , dom jest z ceramiki ,i zastanawiam się nad tym czynie lepiej , szybciej i taniej zrobić działowe z BK 12 cm ? , co sądzicie o tym rozwiązaniu ? i jeszcze jedno, murarze nie zostawili strzępi w ścianie bo tak chciałem gdyż nie wiedziałem dokładnie gdzie bedą ścianki , w jaki sposób teraz zakotwić ścianki w ścianach nośnych ?

BK - slabo tlumi halas - ktos pisal na forum, ze zrobil scianki dzialowe z BK-12 cm i nie poleca.

Yoric

Pawelurb podaj proszę gdzie kupiłeś beczkowate kolumny ? :o

u mnie w składzie budowlanym , w Jelczu-Laskowicach koło Wrocławia , sprowadzali je od jakiegoś gościa który to produkuje , ale nie wiem skąd on jest , te kolumny to nie do końca "beczułki" tylko zwężające się ku górze , nazywało się to chyba kolumna toskańska czy jakoś tak. Dzisiaj będą chyba montowane wieć zobacze jak to wygląda.

• 1 month później...
wracając do nadproży , to moje majstry zrobili je z kawałka belki stropowej Teriva z odciętym zbrojeniem,belka ma szerokość taką jak ścianka działowa , jest fabrycznie zazbrojona w środku i na nadproże do ścianki działowej nadaje się idealnie , równa , mocna , beż żadnych prętów , kątowników korodujących , bez wylewania i deskowania.

• 13 years później...
A jeśli chcę dać nad oknami nadproża strunobetonowe ale zamiast 2x12 cm dać jedno węższe żeby zmieścić i ocieplić roletę zewnętrzną to czy takie 1x17cm czy 18 cm jest dodatkowo wzmacniane i zastępuje 2x12cm? Dom z b. komórkowego, nigdzie nie mogę dostać nadproży z betonu komórkowego więc muszę swoje ocieplać i przez to cofać.

Nadproża się dobiera na podstawie obciążeń w miejscu wbudowania robi to konstruktor. Zamiana na inny rodzaj tylko po konultacji z kims kto potrafi to porównać. Teraz jest tyle rodzai producentów że nie da sie ot tak odpowiedzieć, Ale raczej nie ma tak ze sa 2 razy mocniejsze.