Rabacco 07.08.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam Mam mały problem. Remontuję właśnie mieszkanie w bloku (1979 rok produkcji ) i chciałbym wylać posadzkę samopoziomującą (straszne sa podłogi z tego okresu). Problem w tym, że w/g wszystkich opisów na produktach (bez kryptoreklamy) powierzchnia na której ma się znaleźć posadzka powinna być czysta (bez starych farb, tłuszczy i innych zabrudzeń) a na mojej są stare płytki PCV i gdzieniegdzie (gdzie udało mi się je usunąć) klej po nich. Ponieważ wybiłm ściane pomiędzy byłym pokojem i kuchnią znalał się jeszcze klej po starej wykładzinie (nie wiem kto wpadł na pomysł przyklejania jej do betonu???). Wszystkie te pozostałości bardzo mocno trzymają sie podłoża więc ich usunięcie jest męczarnią. Moje pytanie brzmi: 1. Czy trzeba to usuwać przed wylaniem posadzki samopoziomującej? - może są takie, którym to nie przeszkadza i będą sie dobrze trzymać. 2. Jeżeli nie, to może jest jakiś preparat (coś w rodzaju gruntu) który zwiąże pozostałości na podłodze z wylewaną posadzką? - ten pomysł najbardzie mi się podoba 3. Może jest jakiś inny sposób na który nie wpadłem? proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonA 14.08.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 WitamPierwsze pytanie co ma byc na tej podłodzeW jakim stanie jest ta podłogaCzy na pewno potrzebna jest tam wylewka samopoziomujaca to spory koszt byc moze obejdziesz sie bez tegoNa pewno musisz zdjąc płytki pcv i oczyscić resztki po płytkach ale nie ta k az dokładnie te najbardziej odpadające po prostu troche sie pomęczyc zmiesc dokładnie kurz zagruntowac i teraz nie podałes co ma byc na podłodze sprawdzić jak krzywa jest podłoga przydała by sie poziomnica do tego jesli nie jest taka straszna mozna podrównac troche klejem jest troche wiecej roboty ale wiecej zostaje w kieszeni worek kleju kosztuje dużo taniej niz wylwka samopoziomujacaJeśli ma być tam terakota a podłoga jest dosc dobrym stanie można kłaść Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 14.08.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2005 Ja w poprzednim domu miałam takie płytki brrrr. Sciągnęłam je wszystkie, a potem skułam (!) klej (miał gdzieniegdzie 1cm....) straszna męczarnia, kułam młotkiem i szlifierką, zeszlifowałam chyba z 30 tarcz... ale w życiu bym nie zostawiła tych płytek, strasznie to smierdziało chemią, stęchlizną, hmm dużo sie mówi o szkodliwości płytek pcv i uzywanych wtedy kleji. Na tą zmasakrowaną, ale oczyszczoną posadzkę położyłam wylewkę samopoziomująca i na to dopiero panel.Także ja bym te stare płytki ściągnęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.08.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Jeśli tego nie za dużo to spróbowac opalarką i szpachelką. Ja tak usunąłem 30m2 trefnej wylewki posadzkowej z żywic. Idzie łatwiej niż mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.08.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 zdecydowanie trzeba je sciagnac. Tylko faktycznie jest problem jak ... ?- jesli klej nie jest zdbyt elastyczne, to sprubuj mlotem z zalozonym szerokim dlutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedkandi 11.07.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 zdecydowanie trzeba je sciagnac. Tylko faktycznie jest problem jak ... ? - jesli klej nie jest zdbyt elastyczne, to sprubuj mlotem z zalozonym szerokim dlutem. Tak można tylko pouszkadzać posadzkę, a naprawa wylewką samopoziomującą niestety jest dość droga... Zazwyczaj klej jest niestety elastyczny... Środki chemiczne zanieczyszczą tylko beton pod klejem, a w związku z tym, że muszą agresywnie rozpuścić stary klej to w składzie mają toksyczną chemię. Najszybciej i w sposób najbardziej bezpieczny (materiał rakotwórczy) można zrobić to tak: http://www.youtube.com/watch?v=lhN0lplEnCI Bezpyłowo, usunięty materiał firma zabiera do utylizacji i co najważniejsze szybko - 40m2 - 4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts