Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PILNIE poszukuję taśmę rozprężną, którą stosuje się przy montażu parapetów zew. z płytek klinkierowych, aby odizolować je od parapetów wew. (eliminacja mostka cieplnego).

Nie mogę tej taśmy dostać w żadnym znanym mi sklepie budowlanym. :o Czy wiecie, gdzie się taką taśmę kupuje wzgl., kto zajmuje się sprzedażą tego?

Bardzo mi zależy na szybkim zakupie.

Dziękuję

merc :D

https://forum.murator.pl/topic/38310-pilne-ta%C5%9Bma-rozpr%C4%99%C5%BCna-do-monta%C5%BCu-parapet%C3%B3w-zew/

mercedes - skad jestes?

i powiedz mi dokladne o co chodzi gdyz mozna zastapic ja piana - jak wygada u Ciebie przestrzen pod oknem? Okno ma listwe podpatapetowa?

jestem z Poznania.

Jareko, pisales kiedys o tasmie rozpreznej przy okazji pytan dotyczacych montazu parapetow zew. i wlasnie nadszedl dla mnie moment montowania tych parapetow.

Okna mam z PCV i maja listwe podparapetowa.

Bede wdzieczna za pomoc. Sprawa nagli, bo najpozniej jutro robia parapety.

mercedes - skad jestes?

i powiedz mi dokladne o co chodzi gdyz mozna zastapic ja piana - jak wygada u Ciebie przestrzen pod oknem? Okno ma listwe podpatapetowa?

jestem z Poznania.

Jareko, pisales kiedys o tasmie rozpreznej przy okazji pytan dotyczacych montazu parapetow zew. i wlasnie nadszedl dla mnie moment montowania tych parapetow.

Okna mam z PCV i maja listwe podparapetowa.

Bede wdzieczna za pomoc. Sprawa nagli, bo najpozniej jutro robia parapety.

SOUDAL

Poznań

60-419 Poznań

ul. Czarnkowska 3

e-mail: [email protected]

telefon:

(061) 848 98 41

(061) 848 34 49

fax:

(061) 848 34 49

tasma rozprezna jest idealnym choc drogim by nie powiedziec bardzo drogim rozwiazaniem. Mowie tu oczywiscie o dobrze dobranej tasmie a nie dobranej na "oko" w mysl zasadzy... "Panie - to i tak jak sie rozprezy jak cholera"

Zasada jest prosta - by spelnila swoja funkcje jej przyrost nie moze byc wiekszy niz 50% wartosci wyjscowej. Czyli tasma np. 5mm moze pracowac w szparze do 7-8mm mimo ze swobodnie osiagnie 30 wecej mm

Jesli masz podparapetowke - wejdz na moja strone i tam opis montazu jest w poradniku montazysty

Moze byc piana - rozwiazanie tak samo dobre i tansze

Natomiast przy zewnetrznych - mimo ceny proponowalbym uszczelnienie tasma - jest pewniejsze od silikonow, uszczelniaczy itp

Witam

Zjeździłem większość składów budowlanych w Olsztynie i żaden nie ma w sprzedaży taśm rozprężnych i sznurów dylatacyjnych.

Jedynie w jednej firmie słyszeli o takich produktach!!!

Też mam problem gdzie zamówić do dylatacji w mojej elewacji z cegły ręcznie formowanej

Szkoda że na allegro nie ma

Pzdr

Darp

Jareko

Mam pytanie: czy taśma rozprężna spełnia tą samą funkcję co sznur dylatacyjny?

Mam wykładkę z cegły elewacyjnej. Mam pionowe dylatacje do uszczelnienia. Majster twierdzi że to należy zrobić taśmą rozprężną lub silikonem. W materiałach producentów i na różnych przekrojach poglądowych mówi się o sznurach dylatacyjnych. Czy mogą być stosowane zamiennie. Czy sznur też jest rozprężny?

Druga sprawa to okna. Okna Veka, firma Postęp, mają tak wstawić aby odległość od klinkieru była 1-1,5cm. Tam proponowano mi silikon, ale chciałbym użyć taśmy albo sznura, tylko ni jestem pewien co powinienem, jedno czy drugie.

Nie mogę podjechać do sklepu i kupić kawałek jednego i drugiego i sprawdzić jak to wygląda bo w Olsztynie nie ma takich materiałów i muszę sprowadzać na zamówienie.

Pozdrawiam i poniżej podaję kilka linków do taśm rozprężnych i sznurów dylatacyjnych

http://www.habe.pl/katalog_prod.htm

http://www.soudal.pl/index.php?menu=produkty&id=112&grupa=9&podgrupa=0&lp=5

http://www.structum.com.pl/drizoro/PDFS/MAXCEL.pdf

http://www.illbruck.pl/pl/produktuebersicht/fugendichtband/

http://www.izohan.pl/karty.new/pol/sznurdylatacyjny.html

http://www.sopro.pl/all/zaprawyfugowe.html

http://www.thermservice.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=27&products_id=7038

Pozdrawiam

Darp

tak wiec sznur dylatacyjny to jak sama nazwa wskazuje sznur i nic wiecej, Nie rozprezy sie, nie wypelni soba szczelin

Tasma rozprezna - sama nazwa wskazuje jak sie zachowuje, Do takiej szczeliny dylatacyjnej powinienies uzyc conajmniej 10/10 a jeszcze lepsza 15/10. Koszty hmmm....ogromne choc przy klinkierze moim zdaniem jedyne rozsadne rozwiazanie - estetyczne i wieczne. Uszczelnienie silikonem rozwarstwi sie - to tylko kwestia czasu. Uzycie uszczelniacza budowalnaego lepsze - nie rozwarstwi sie nigdy.

By zminimalizowac koszty mozesz zrobic tak ze dylatacje wypelnisz piana. Po jej stwardnieniu (24 h choc w tych temperaturach to maks 3 godz) obcinasz ja tak by powstala "rynienka" ktora wypelniasz uszczelniaczem budowlanym tylko jest jeden klopot - uszczelniacz zanim powierzchniowo stanie sie "suchy" lapie kurz i brudzi sie strasznie a poza tym trudno przy nim uzyskac ladna,gladka powierzchnie. I trzeba pamietac ze bardzo trudno usunac zabrudzenia z klinkieru zarowno uszczelniaczem jak i piana

Zamiast piany mozesz zastosowac sznur dylatacyjny (nawet sam sobie takowy zrobic mozesz heheheh - lepik na zimno, hmmm...nawet lepszy bylby klej do parkietow typu Subit i sznurek do snopowiazalki - krecisz warkocz i nasaczasz takim cudem - takie "cudenka" robiono juz tuz po wojnie)

W sumie do dylatacji muru to aż tak dużo tej taśmy nie potrzebuję. Jak narazie 7 metrów

Gorzej z uszczelnieniem miejsc cegła okna. Tego pewnie ze 100 metrów będzie. Sznur nie jest taki drogi ok 100-140 za 100mb. Nie wiem jak z taśmą.

A jeszcze małe pytanko. Jak zazwyczaj uszczelnia się przestrzen pomiędzy ścianą zewnętrzną a oknem w przypadku klinkierów i cegieł elewacyjnych?

Ta taśma chyba byłaby najlepsza

Pozdrawiam

Darp

.... Jak zazwyczaj uszczelnia się przestrzen pomiędzy ścianą zewnętrzną a oknem w przypadku klinkierów i cegieł elewacyjnych?

Ta taśma chyba byłaby najlepsza

tak - tu tasma jest najlepsza tylko ze kosztowna :(

tasma 15/15 koszt metra ksztaltuje sie na poziomie powyzej 30 zl netto za metr biezacy :( :( :(

Pamietaj tylko ze jest to jednorazowy wydatek nie wymagajacy pozniejszych dodatkowych kosztow konserwacji itp. co moze okazac sie w latach rozwiazaniem najtanszym

JAREKO czy mocując parapet zewnętrzny do okna drawnianego które ma już takie specjalne wcięcie na parapet chyba fachowo mówi sie na to listwa podparapetowa :-? :oops: nalezy dawać tam jeszcze tasmę rozprężną?
nie jest to potrzebne oczywiscie montujac go do cofnietej powierzchni ramiaka (niech bedzie ze podobnie ja nazwiemy jak w PVC - listawa podparapetowa). Moim zdaniem nawet jak nic nie dasz nic sie nie stanie ale zaraz mnie zakrzycza ;) wiec pro forma odrobima jakiegos szczeliwa zanim parapet przykrecisz by sie zdala. Dalbym natomiast pod parapet piane montazowa by dodatkowo jakies tam szczelinki pozamykac :)
A czemu nie zastosować do uszczelnienia waty mineralnej albo

szklanej. Pociętej na odpowiedniej szerokości paski a potem wciśnięte

w szczelinę.

D.P.

Bo, nie zabezpiecza przed przenikaniem wody.

darekola mozna ale jest to bardziej klopotliwe gdyz by zabezpieczyc welne przed wilgocia musialaby byc zabezpieczona folia a i tak wszelkich dziurek..dziureczek..i innych szczelin by nie wypelnila

Moze i tansze to jest rozwiazanie ale bardziej upierdliwe ;)

No dobra - to proponuję wcisnąć taką otulinę do rur CO.

Jest wykonana chyba z tego samaego materiału co taśmy rozprężne /poliuteranu/. I nie chłonie wody.

I jest znacznie tańsza. A także w pewnym sensie sprężysta.

Sprzedawane są różne średnice, na różne rury. Cena ok. 1...5 zł za 1m.

Mam parę sztuk. Sprawdzałem, nawet fajnie to wychodzi.

D.