Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy doprowadzenie powietrza do kominka może być od strony ..

Recommended Posts

napisała Majka

od zachodniej A niby dlaczego od zachodniej

My mamy od strony wschodniej i jest O.K.

cytat ze strony http://www.muratordom.pl

2. Jeśli to możliwe, wlot powietrza umieść z zachodniej strony domu, bo w naszych warunkach klimatycznych z tego kierunku najczęściej wieje wiatr. Umieszczenie wlotu od strony zawietrznej może w wietrzne dni powodować powstawanie podciśnienia w przewodzie doprowadzającym. Wówczas powietrze zamiast napływać do wnętrza domu, będzie z niego wysysane na zewnątrz.

http://duchjacek.republika.pl/murator/doprowadzenia_powietrza.jpg

Też nie przejmowałbym się tym usytuowaniem. Idąc bowiem tym torem rozumowania można stwierdzić że co prawda średnio w Polsce bardziej wieje z zachodu ale za to jeśli wieje w mroźne dni (czyli wtedy gdy się najbardziej pali) to przede wszystkim ze wschodu. A w dodatku lokalne przeszkody terenu, drzewa, sąsiednie domy dodatkowo komlikują całą analizę. W efekcie uważam że tak naprawdę strona usytuowania wlotu, przy dobrze zrobionym kominku, nie ma znaczenia. Ważniejsze żeby przewód kominowy był OK.

Pozdrawiam

Ja też nie wiedziałem. Dałem 160 (właśnie dziś :) ), bo tak radził mi hydraulik, który robił kanalizacje w przyziemiu. Natomiast mój wykonawca twierdzi, że 110 wystarczy. Ale poniewaz hydraulik kupił mi już rury 160, więc takie już zostały. Najwyżej jak będą za duże, to zrobie redukcje na wlocie i wylocie.

Też nie przejmowałbym się tym usytuowaniem. Idąc bowiem tym torem rozumowania można stwierdzić że co prawda średnio w Polsce bardziej wieje z zachodu ale za to jeśli wieje w mroźne dni (czyli wtedy gdy się najbardziej pali) to przede wszystkim ze wschodu. A w dodatku lokalne przeszkody terenu, drzewa, sąsiednie domy dodatkowo komlikują całą analizę. W efekcie uważam że tak naprawdę strona usytuowania wlotu, przy dobrze zrobionym kominku, nie ma znaczenia. Ważniejsze żeby przewód kominowy był OK.

Pozdrawiam

Zgadzam się. Ważne żeby doprowadzenie takie było. Strony świata są mniej istotne (ja mam od wschodu - bo było najbliżej)

Ze średnicą doprowadzenia powietrza to następuje wyraźna eskalacja. Czekam kiedy zaczną mówić o średnicach 300, 400, 500 ;-) ;-). Kto da więcej ;-) ;-) ;-)

Na poważnie - zależy od kominka. Mam Tarnavę i tu wszystko powyżej fi 110 to dodatkowe koszty (droższe rury, kolanka, konieczność redukcji itd.) nie dające żadnego rzeczywistego zysku (poza możliwością pochwalenia się sąsiadom że ma się "większą rurę" niż oni). Myślę że podobnie jest z innymi dobrymi kominkami bez płaszcza wodnego.

Przy kominkach z płaszczem wodnym jeszcze mniejsze średnice są wystarczające.

Natomiast inne rzeczy są istotne. Np. kwestia wyprowadzenia. Dobrze założyć siateczkę by nie wchodziły myszy, owady itp. I czyścić tą siateczkę gdyż pokrywa się kurzem itp. (wystarczy tak co kilka miesięcy jak się używa - ale to ważna czynność).

Druga sprawa - zabezpieczenie przed przysypaniem śniegiem, zalaniem wodą itp.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...