Jacek_Ewa 08.08.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Czy doprowadzenie powietrza do kominka(z zewnątrz) może być od strony południowej i czy mogą być zakręty w przewodzie doprowadzającym?Zadaje to pytanie ponieważ czytałem że powinno być od strony zachodniej(gdybym tak dał ,miałbym dwa zakręty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.08.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 od zachodniej A niby dlaczego od zachodniej My mamy od strony wschodniej i jest O.K. Oczywiście, że mozesz dać od strony południowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 08.08.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Zakręty mogą być. U mnie jest ich pięć. Jeden wymuszony przebiegiem rury, a pozostałe wymusiłem osobiście (pełnią rolę zetki). PS. Rura fi 110. Wszystko jak na razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_Ewa 08.08.2005 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 napisała Majka od zachodniej A niby dlaczego od zachodniej My mamy od strony wschodniej i jest O.K. cytat ze strony http://www.muratordom.pl 2. Jeśli to możliwe, wlot powietrza umieść z zachodniej strony domu, bo w naszych warunkach klimatycznych z tego kierunku najczęściej wieje wiatr. Umieszczenie wlotu od strony zawietrznej może w wietrzne dni powodować powstawanie podciśnienia w przewodzie doprowadzającym. Wówczas powietrze zamiast napływać do wnętrza domu, będzie z niego wysysane na zewnątrz. http://duchjacek.republika.pl/murator/doprowadzenia_powietrza.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.08.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 jak palisz w kominku to on wytwarza podcisnienie i ciągnie powietrze jak smok wawelski, wiatr nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 08.08.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Też nie przejmowałbym się tym usytuowaniem. Idąc bowiem tym torem rozumowania można stwierdzić że co prawda średnio w Polsce bardziej wieje z zachodu ale za to jeśli wieje w mroźne dni (czyli wtedy gdy się najbardziej pali) to przede wszystkim ze wschodu. A w dodatku lokalne przeszkody terenu, drzewa, sąsiednie domy dodatkowo komlikują całą analizę. W efekcie uważam że tak naprawdę strona usytuowania wlotu, przy dobrze zrobionym kominku, nie ma znaczenia. Ważniejsze żeby przewód kominowy był OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_Ewa 08.08.2005 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Wniosek jest taki że nie ma znaczenia od której strony będzie przewód.Czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 08.08.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 jak palisz w kominku to on wytwarza podcisnienie i ciągnie powietrze jak smok wawelski, wiatr nie ma szans Dobrze, a co jak dopiero rozpalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.08.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 jak palisz w kominku to on wytwarza podcisnienie i ciągnie powietrze jak smok wawelski, wiatr nie ma szans Dobrze, a co jak dopiero rozpalasz? Tomik, pozyjesz, zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 08.08.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mam wlot od północy, kominek ogrzewa dom i nie ma problemów. Zakrętów w rurze też nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 08.08.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 a jaką średnicę rury daliście ja dałem 110 i nie wiem czy nie za mało bo czytalem że powinno 200 mm wyprowadzenie mam od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 08.08.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Ja też nie wiedziałem. Dałem 160 (właśnie dziś ), bo tak radził mi hydraulik, który robił kanalizacje w przyziemiu. Natomiast mój wykonawca twierdzi, że 110 wystarczy. Ale poniewaz hydraulik kupił mi już rury 160, więc takie już zostały. Najwyżej jak będą za duże, to zrobie redukcje na wlocie i wylocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 09.08.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Też nie przejmowałbym się tym usytuowaniem. Idąc bowiem tym torem rozumowania można stwierdzić że co prawda średnio w Polsce bardziej wieje z zachodu ale za to jeśli wieje w mroźne dni (czyli wtedy gdy się najbardziej pali) to przede wszystkim ze wschodu. A w dodatku lokalne przeszkody terenu, drzewa, sąsiednie domy dodatkowo komlikują całą analizę. W efekcie uważam że tak naprawdę strona usytuowania wlotu, przy dobrze zrobionym kominku, nie ma znaczenia. Ważniejsze żeby przewód kominowy był OK. Pozdrawiam Zgadzam się. Ważne żeby doprowadzenie takie było. Strony świata są mniej istotne (ja mam od wschodu - bo było najbliżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 09.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Ze średnicą doprowadzenia powietrza to następuje wyraźna eskalacja. Czekam kiedy zaczną mówić o średnicach 300, 400, 500 ;-). Kto da więcej ;-) Na poważnie - zależy od kominka. Mam Tarnavę i tu wszystko powyżej fi 110 to dodatkowe koszty (droższe rury, kolanka, konieczność redukcji itd.) nie dające żadnego rzeczywistego zysku (poza możliwością pochwalenia się sąsiadom że ma się "większą rurę" niż oni). Myślę że podobnie jest z innymi dobrymi kominkami bez płaszcza wodnego. Przy kominkach z płaszczem wodnym jeszcze mniejsze średnice są wystarczające. Natomiast inne rzeczy są istotne. Np. kwestia wyprowadzenia. Dobrze założyć siateczkę by nie wchodziły myszy, owady itp. I czyścić tą siateczkę gdyż pokrywa się kurzem itp. (wystarczy tak co kilka miesięcy jak się używa - ale to ważna czynność). Druga sprawa - zabezpieczenie przed przysypaniem śniegiem, zalaniem wodą itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_Ewa 31.08.2005 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Czy zawsze trzeba robić doprowadzenia powietrza do kominka z zewnątrz ?Jeżeli nie trzeba , to czy zależy to od powierzchni w której znajduje się kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts