Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GONT BITUMICZNY - do forumowiczów którzy już mają....

lola

Recommended Posts

Witam wszystkich . Będe robić dach kryty gontem TEGOLI (master). Naczytałam się duzo róznych wywodów na temat tego typu krycia na forum. Ilu ludzi, tyle opini. Muszę jednak przyznac, ze najwiecej jest wypowiedzi "teoretyków" a chciałabym uzyskać konkretne info. od tych którzy takowy dach posiadają dot. spraw czysto technicznych Tj.

- Czy płyta OSB jest naprawde lepsza od desek? Cena OSB i desek na pióro i wpust prawie taka sama, wiec nie ma znaczenie przy wyborze. Dodam, ze bede musiała płyty obcinac o około 70 cm. bo rozstaw krokwi mam co 85 cm.

- Wiem ze musi byc papa podkładowa na osnowie z włókna szkalnego. Czy mozecie polecic jakąś solidna, niemarszczacą?

- Wentylacja - czy zostawialiscie szparę w kalenicy 4 cm?

- Tegola ma tez w swoim asortymencie papy (membrany) wyrównujace deskowanie. czy ktos z tego skozystał?

Dziekuję

Mam u siebie gont IKO. Odpowiadając na Twoje pytania:

OSB jest lepsze od desek.

Papa na osnowie zdecydowanie tak, niestety nie pamiętam z jakiej firmy kupowałem, ale pilnowałem aby układanie odbywało się w ciepły słoneczny dzień - wtedy papa ładnie układa się sama.

Wentylacja w kalenicy - tak. A jak to robiłem u siebie opisałem tu:

http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=44

Plyta OSB nie jest konieczna. Deski calowki polecam. Papa najlepiej podwójna termozgrzewalna. ... Wiem to z praktyki:)

Wiesz bo chyba naciągasz inwestor ów na tak wysokie wydatki. Pierwsze co słyszę aby dawać papę termozgrzewalną pod gonty!!!!!

belfrjaw1 - rozwiązanie które opisujesz jest droższe od pokrycia dachówką ceramiczną.

... Odpowiadając na Twoje pytania:

OSB jest lepsze od desek.

Papa na osnowie zdecydowanie tak, niestety nie pamiętam z jakiej firmy kupowałem, ale pilnowałem aby układanie odbywało się w ciepły słoneczny dzień - wtedy papa ładnie układa się sama.

Wentylacja w kalenicy - tak...

Papa jak wyżej - firmy np.: Icopal. Wentylacja kalenicy obowiązkowa.

Witam wszystkich . Będe robić dach kryty gontem TEGOLI (master)...

Też chciałem tego gonta ale ta cena mnie przestraszyła.

...

- Czy płyta OSB jest naprawde lepsza od desek? Cena OSB i desek na pióro i wpust prawie taka sama, wiec nie ma znaczenie przy wyborze. Dodam, ze bede musiała płyty obcinac o około 70 cm. bo rozstaw krokwi mam co 85 cm....

Płyty OSB są zdecydownie lepsze od pełnego deskowniabo płyta nie jest podatna na klawiszowanie jak deski. Na pewno cena jest korzystniejsza dla desek ale tylko pozornie bo efekt końcowy nie do porównania przy płytach.

Ja w projekcie miałem podobnie ale zmieniłem rozstaw krokwi na 62,5 cm pomiędzy środkami krokwi na dużym dachu (5 krokwi na 1 płytę OSB3) i co 50 ch na garażu (6 krokwi na 1 płytę OSB3)

http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_93.jpg

Aby zminimalizować jeszcze klawiszowanie pomiędzy płytami zastosowałem takie blaszki:

http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_97.jpg

...

- Wiem ze musi byc papa podkładowa na osnowie z włókna szkalnego. Czy mozecie polecic jakąś solidna, niemarszczacą?...

Marszczyć się będzie kiedy jest wilgotna ale gdy słońce ją wygrzeje to i wyprostuje się. Nie polecam rozwiązania: na jesień tylko papa podkładowa a w następnym sezonie gont. Po tak długim wpływie warunków atmosferycznych na podkładówkę na bank pofałduje się nieodwracalnie a nie ch jeszcze gdzieś się porozrywa. Dach od razu na finisz albo czekać.

...

- Wentylacja - czy zostawialiscie szparę w kalenicy 4 cm?...

To jest najlepsze rozwiązanie ale też można zstosować wywietrzniki połaciowe ale ich cena dobija a po za tym gdy zastosujesz wentylację kalenicy na całej długości to tak bardzo nie odróżnia się od całego dachu.

...

- Tegola ma tez w swoim asortymencie papy (membrany) wyrównujace deskowanie. czy ktos z tego skozystał?...

Niepotrzebny wydatek podnoszący koszt pełnego poszycia z desek. Lepiej od razu zastosować płyty OSB.

Jak robiłem dach i nie tylko to możesz zobaczyć pod adresem:

http://wakmen.w.interia.pl

I pytanie do Wakmena. skoro zmiesciłes tyle krokwi pod płyta, to jakie miałes wymiary płyty? Chyba nie 1250 X 2550 tylko jakąś wielokrotnośc?

Ja mam kurczę krokwie co 87 cm. I teraz niestety już ich nie mogę zmienić. Prawdopodobnie będę musiała docinac płyty..... Albo zamówić takie wielkie podwójne.

I proszę napisz mi jeszcze czy rzeczywiscie płyty OSB tak namakaja, jak twierdza niektórzy forumowicze? Pewnie zalezy to od dobrego zabezpieczenia.

:D

Wymiary płyt mam standardowe 125 x 250, czyli środek krokwi na płycie jest w miejscu 62,5 125 187,5 250 .

Płyty docinamy tylko z jednej strony dachu. Aaaa, oczywiście płyty układane są z przesunięciem o połowę w następnym rzędzie.

Co do namakania płyt to totalne bzdury. Jeżeli położysz gonta i obróbki to gdzie ma zamakać?????

Po drugie płyty OSB są fabrycznie lakierowane co pozwala pozostawić nawet przez miesiąc płyty bez przykrycia bez uszczerbku dla jakości (oczywiście tylko pod kątem aby na nich woda nie stała).

Gont IKO,

-papa podkładowa Ikopal ze Zduńskiej Woli na welonie szklanym. Trzeba zwrócić uwagę na staranne układanie bo niestety miejsca połączenia papy podkładowej będzie widać po położeniu gontu. Leżała cała zimę i ni epofalowała się, ale radziłbym kłaśc natychmiast gonty, bo wiatr z taką cienką papą potrafi zrobić wszystko.

-tylko i włacznie OSB i to nie 15 a tak jak u mnie 18. Wydaje mi się, że 15 mogłaby się "zwieścić". Trzeba pamiętać o dylatacji między płytami ok 3-4 mm (w instrukcji do płyt Kronopol jest wszystko ładnie napisane, http://www.kronopol.com.pl/), no i koniecznie złączki H- które pokazał na zdjęciu Wakman, faktycznie zapobiegają klawiszowaniu

-kalenicę mam otwartą na całej długości ok 8 cm (ułatwiło nam to później układanie gontów),przykrytą wykonaną własnoręcznie wentylacją z płyty OSB, ta z tworzywa sztycznego za droga i według nas mało solidna.

-szkoda że nie pomyślałaś o rozstawie krokwi dostosowanym do płyty, u mnie trzy krokwie na płytę czyli dokładnie 83,3 cm.

Ja mam kurczę krokwie co 87 cm. I teraz niestety już ich nie mogę zmienić. Prawdopodobnie będę musiała docinac płyty..

Jest jeszcze inne rozwiązanie: kupić płyty na pióro i wpust nie będziesz musiała łączyć na krokwiach i tym samym w twoim przypadku wyeliminujez koniecznośc obcinania praktycznie każdej płyty. Na P+W są droższe, ale może w twoim przypadku wyjdzie lepiej przelicz sobie.

Świetnie, wszystkie informacje bardzo mi sie przydadza. Zwłaszcza, ze zostałam sama na polu bitwy, a zaraz wejdzie do mnie cieśla....

A czy te kaształtko H robi sie samodzielnie, czy kupuje? Zadzwonie tez do kronopolu zapytac, czy nie robia większych rozmiarów płyt. widziałam na ich stronie.

I jeszcze odnosnie szczeliny w kalenicy, czy to znaczy ze w łączeniu krokwi jest ta przerwa, czy krokwie sa normalnie połącznone, a szczelina jest w samym deskowaniu?

I jeszcze odnosnie szczeliny w kalenicy, czy to znaczy ze w łączeniu krokwi jest ta przerwa, czy krokwie sa normalnie połącznone, a szczelina jest w samym deskowaniu?

Szczelina w deskowaniu - na nią układa się specjalne nakładki z tworzywa sztucznego do których zamocowany jest gont, po bokach posiadają zabezpieczenie w postaci drobnej siateczki - to aby nie właziło robactwo.

Tak mam ja zrobione , wygląda estetycznie i spełnia swoją funkcję.

Szczelina w deskowaniu - na nią układa się specjalne nakładki z tworzywa sztucznego do których zamocowany jest gont, po bokach posiadają zabezpieczenie w postaci drobnej siateczki - to aby nie właziło robactwo.

Tak mam ja zrobione , wygląda estetycznie i spełnia swoją funkcję.

Ja nie byłem i nie jestem przekonany, że siateczka w postaci gąbki przetrwa wieczność i ochroni mnie przed owadami, a co ważniejsze przed gryzoniami :evil: ale jeżeli już założysz taką wentylację to proponuję osłonić szczelinę siateczką metalową z nierdzewki do kupienia w metalowych sklepach to na pewno przetrwa wieczność.

Są pod płyty OSB3 15mm i w zupełności wystarczy taka grubość
Przy twoim rozstawie krokwi na pewno wystarczy, ale przy max. dopuszczalnym przez producenta czyli 100 cm to na pewno płyta się "zwiesi"

Gdzieś takie blaszki widziałem pod płyty grrubości 18mm za 1PLN!!!!! Koszmar!!!!!!!!!!!! Taka drożyzna!!!!!!!!!!!!!!

No cóż cena zależy widocznie od regionu bo ja koło Łodzi kupowałem po ok. 30 gr

...I jeszcze odnosnie szczeliny w kalenicy, czy to znaczy ze w łączeniu krokwi jest ta przerwa, czy krokwie sa normalnie połącznone, a szczelina jest w samym deskowaniu?

Kalenicę mam tak rozwiązaną a szczelina wentylacyjna jest tylko w płytach OSB

http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_88.jpg