Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki mozaikowe

Recommended Posts

Kupuj tylko w hurtowni (załatwiłem 36% rabatu), stosuj tylko podkład kolorowy dlatego że mogą wcisnąć tobie Cerplast tańszy ale przebija (bo jest biały), podłoże musi być równe dlatego że równanie tynkiem mozaikowym jest bardzo drogie. Trzeba zamawiać dlatego że przydatność do użytku jest krótka, technika nakładania taka jak przy szpachlowaniu ścian. Stosowałem tynk Atlasa.

Witam!

W moim przypadku użyłem tynku Firmy WEGA z Żor (woj. śląskie).

Firma ta jest producentem tego i wielu innych tynków. Używałem tynku o nazwie HOLANDIAN. Występuje on w trzech granulacjach. Wybrałem średnią. Występuje w kilkudziesięciu kolorach i jest możliwość indywidualnego zestawienia barw. Zużycie tynku wg producenta 4,5 kg / m2, W moim przypadku było o kg więcej. Pamiętaj o właściwym przygotowaniu podłoża i co najważniejsze podkładu, który WEGA sprzedaje wraz z tynkiem odpowiedniego koloru. Unikaj Firm które sprzedają w dużych pojemnikach, bo gdy zabraknie np. na 2 m2 to musisz kupić 30 kg. W przypadku WEGI można dorobić minimum 10 kg tego samego gatunku i koloru nawet dgy było to indywidualne zestawienie kolorystyczne. Tak było u mnie. Tynk ten jest łatwy w utrzymaniu czystości, wystarczy gąbka i płyn. Sano układanie nie jest też wcale trudne. Potrzebne narzędzie to packa ze stali nierdzewnej, kielnia sztukatorska, szczotka malarska, ławkowiec, wiadaerko i ściereczka i wszystko idzie lekko łatwo i przyjemnie. Osobiście położyłem 67 m2.

Marek

Snowdwarf widzę że masz już namiar. Pracuję przez modem więc tylko wieczorem jestem na necie,gdybyś potrzebował więcej informacji co do nakładania to mój GG 3498209 chętnie opowiem jak dokładnie to robiłem .Nie jestem zawodowym budowlańcem ale wiele robót wykonałem sam,więc mam trochę doświadczenia. Marek