tomadyna 30.04.2007 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Dziś byłem oglądać tynki i posadzki i chyba przyszłego mojego wykonawcy, umówiłem się także na spotkanie z elektrykiem po długim weekendzie celem omówienia szczegółów, rozliczyłem się wstępnie z wypożyczenia szalunków ;-(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 24.05.2007 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam czwartkowo Chyba nadszedł tydzień finiszu stanu surowego zamkniętego. W sobotę będę osobiście wykonywał tymczasowe drzwi wejściowe Dekarze się chwalą że do końca tygodnia skończą dach, ekipa też uwija się jak w ukropie bo za 7 dni kończy im się czas umowny, a co za tym idzie rozpoczyna czas kar . We wtorek potwierdzony już termin montażu okien. Jest tak mało czasu że nawet nie mam kiedy napisać parę słów w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 05.06.2007 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Stan surowy zamknięty zakończony. Ekipa rozliczona i obie strony pozostały zadowolone Dziś nastąpiło przekazanie budowy ekipie od elektryki instalacje mają być skończone do końca miesiąca czerwca, a trochę tych kabli do położenia jest. Zaczynam powoli się rozglądać za styropianem na podłogi oraz ekipą do elewacji. Gosia wreszcie wzięła się do roboty i mamy już wycenione podłogi na piętro i zamówione kafle na parter, obecnie załatwia kafelki do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 13.07.2007 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Przez ostatni miesiąc trochę się działo i pewnie dlatego nie miałem czasu pisać.Na budowie została położona elektryka oraz tynki. Obecnie montują się elementy systemu alarmowego i mam nadzieję że w niedługim czasie będzie już monitoring. Gosia podpisała umowę na montaż i dostarczenie podłogi piętra. Odebraliśmy kafle do łazienek - obecnie leżakują u mojego brata na ogrodzie, bo hurtownia nie chciała nam ich trzymać. Kafle na parter leżą u dostawcy. Styropian zamówiony i dostawa umówiona na środę, w środę ma zostać zamontowana brama garażowa. Wełna do połaci dachowej już też zamówiona - udało się dostać Isover SuperMatę. Wybrałem już także drzwi wyjściowe z pomieszczenia gospodarczego na ogród w sobotę mają zrobić pomiar. Jutro będzie strasznie pracowity dzień - będę czyścił chudziaka po tynkach i dogrzewał papę do niego. Jest niestety też problem - przeciekają kominy, może jutro uda nam się znaleźć przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 01.08.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Prace postępują w zastraszającym tempie. Obecnie realizowana jest instalacja wodno-kanalizacyjna oraz ogrzewanie. Stoją już nawet szkielety ścianek kolankowych bo trzeba było zamontować kaloryfery. Nie odbyło się także bez "niespodzianek" instalatorzy podłączyli kanalizację do wentylacji spiżarni dobrze że "Inwestor" ma na wszystko oko Podpisałem tez wczoraj umowę na wykonanie elewacji i od dziś powinny ruszyć prace przygotowawcze. Troszkę jestem przerażony ilością styropian który musze zgromadzić w domu, a przecież za 14 dni wchodzą z wylewkami . Mam nadzieję że wszystko jakoś uda się skorelować i nie będzie z tego powodu poślizgów. Ostatnio troszkę zaniedbałem także robienie zdjęć z postępów prac, ale "nie wyrabiam na zakręcie". Mam na głowie jeszcze remont mojej mamy mieszkania więc trochę załatwiania mam na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 06.08.2007 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Numer roku Jak przyjmowałem styropian na posadzki to jakoś mi się tak go duuuuuuuużo wydawało, ale co tam mówię widocznie tyle musi być (liczyłem 2 x podczas zamawiania) , zaczęli styropian rozkładać rozkładać rozkładać, a styropianu dalej po sufit , mówię coś jest nie tak więc liczę kolejny raz i co ................. już teraz wiem co się stało. zamówiłem 6m3 styropianu 6cm grubości dostawca zapytał mnie czy może mi dostarczyć grubości 3cm bo 6cm jest trudno dostępne - mówię OK i....... dostawca sobie policzył miało być 6 cm będzie 3 cm więc co trzeba zrobić x 2, tylko że zapomnieli że to już było w m3 więc powinno być dokładnie tyle samo tym sposobem na podłodze mam styropian oraz dalej w paczkach po sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 13.08.2007 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Układanie układanie układanie styropianu na podłogach.Upierdliwa robota – resztę chyba zostawię wykonawcom podłogi. Prace nad elewacją ruszyły i to w dodatku w ostrym tempie – ekipa pracuje od 4.30 rano szkoda tylko że o 12.00 już kończą ale co tam to nie piekarnia. Izolacja na płytach balkonowych wykonana, ale nie udało nam się położyć XPS-a na balkonach bo cały czas pada deszcz. Dziś maja się rozpocząć prace nad wylewaniem posadzek, mam nadzieję że zdążymy z balkonami. Występuje też problem z przestawianiem różnych rzeczy już zgromadzonych w domu a przeszkadzających w wylewaniu posadzek, a na dokładkę dziś jeszcze przyjedzie styropian 15 cm na elewację. Zmieniliśmy także troszkę wizje architekt odnośnie układu łazienki. Po rozrysowaniu wizji na podłodze okazało się że nie będzie do „bani”, choć na projektach nie było tego widać. Architekta dostała do poprawki wiec zobaczymy jak z tego wybrnie tym bardziej że geberity już zamontowane a i podejście wody do wanny już także zamontowane. Od jakiegoś czasu cały dom jest już też strzeżony przez ochronę, alarm zamontowany i uruchomiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 26.08.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Posadzki zakończone wyszło całkiem fajnie. Obecnie czekamy na rozruch ekipy wykończeniowej - wszystko wskazuje że od środy powinni zagościć na stałe na miętowej. Równocześnie wykonuje się elewacja - zaczyna być już widać zarys "naszych" boni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 29.08.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Tak więc ruszyły dziś prace wykończeniowe. Rozpoczęto rozkładanie pierwszej warstwy wełny w dachu. Fajnie wygląda choć tak jak przypuszczałem coraz mniejsze wydają się pokoje na poddaszu Mam nadzieję że najpóźniej w I tygodniu września zostanie podłączony do budynku gaz by po montażu kotłowni mogło rozpocząć się wygrzewanie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 10.10.2007 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 "Budowanie" tak mnie pochłania czasowo że nawet nie mam czasu napisać parę słów do dziennika Prace postępują, elewacja zbliża się ku końcowi, wełna w dachu skończona i prawie skończone regipsy. Chłopacy finiszują już także ze szpachlowaniem piętra. Dziś odpalono kotłownię "wreszcie" i zaczęło się wygrzewanie podłogi. Drzwi wewnętrzne zamówione, kominek też umówiony. Jutro elektrycy mają uzbrajać szafkę bezpiecznikową. Niestety nie wszystko idzie super, dziś przewierciliśmy kabel elektryczny, a parę dni temu podczas montażu parapetu "trafione" zostały dwa kable alarmowe. Do tego wykonawcy od elewacji nie popisali się podczas kładzenia płytek i musieli zerwać 4,5 m2 , jednocześnie dostali zakaz dalszego wykonywania płytek (to ich chyba przerasta). Zostało 50 dni jak powinniśmy wprowadzić się do domu - zobaczymy jak to będzie , jedno jest pewne to będą jedne z bardziej napiętych 50 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 12.11.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W weekendzik z żoną pojechaliśmy sobie wypocząć do Barlinka, ale od dziś już ponownie na wysokich obrotach. Gosia zamówiła meble do kuchni i AGD, właśnie rozpoczął się montaż podłogi na piętrze, a w sobotę wchodzi stolarz i montuje schody. Dziś załatwiałem jeszcze spawanie aluminiowej konstrukcji do kuchni i latałem za blachą nierdzewną stalową.Ekipa wykończeniowa szaleje teraz z zabudowami na parterze od poniedziałku przyszłego powinno rozpocząć się kafelkowanie łazienki na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.11.2007 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dziś kolejny dzień walki na budowie. Na piętrze podłoga położona - już jesteśmy zadowoleni z efektu, a jeszcze nie jest wycyklinowana i zaolejowana. Dziś udało się stolarzowi położyć 7 schodów, jutro dalsze schody, a we wtorek powinny być skończone wraz z barierkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 26.11.2007 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Już zaczynam mieć trochę przesyt budową to chyba wynik tempa które na koniec roku przyszło trzymać. Schody obłożone od dziś rozpoczyna się cyklinowanie podłóg, na koniec tygodnia montują drzwi wewnętrzne na piętrze. Łazienka górna powinna być też do tego czasu skończona. Dziś też powinni zamontować barierki na balkonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 17.12.2007 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ja weekend spędziłem oczywiście budowlanie, ale ............................. udało się święta w nowym domu będą już na 100%. Dom wymalowany, zostało jeszcze tylko kila popraweczek i montaż gniazdek, kafle położone, dziś montują ostatnie drzwi wew., a od jutra kuchnię (AGD już zajechało). W sobotę zrobiłem z kumplem satelitę tak więc dostęp do wiadomości już też jest Na piątek zamówiłem firmę sprzątającą i powinno już być czyściutko i fajniutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts