Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piec kondensacyjny wiszący z zamknięta komorą spalania chcę umieścić w pomieszczeniu w środku budynku, na ile mam dowolność prowadzenia rury spalinowo-powietrznej do tego kotła. Czy są jakieś wytyczne ?.

Jaka maksymalna długość tej rury, ile może mieć załamań pod kątem 90 stopni. Czy musi być jakiś spadek ?. Czy standardowa średnica tej rury to 100mm.

Mogę zrobić tak, rura wychodzi pionowo z kotła i idzie pod kątem 90stopni w lewo do poziomu, następnie ciągnę prosto 2m i wchodzę do garażu, w garażu idę pod kątem 90% w lewo i dalej prosto 7m na zewnątrz :D .

https://forum.murator.pl/topic/38326-zamk-komora-spalania-jak-mo%C5%BCna-prowadzi%C4%87-rur%C4%99-spalinowo-po/

Jaki to kocioł?

Mam przed sobą plik PDF z systemami powietrzno spalinowymi Vaillanta. Wynika z niego że maksymalna długość przewodu spalinowego przy wyprowadzeniu przez ścianę, to np dla kotła o mocy 20 kW 5 m + jedno kolano. Każde następne kolano 90 st skraca przewód o 1 m, a kolano 45 st o 0.5m. Dla pionowego wyprowadzenia przez dach przy tym samym kotle, max to 6 m. Przy przyłaczaniu przewodu spalinowego w szachcie te długości są większe, ale to nie jest Twój przypadek.

mdzalewscy - oświeć mnie bo się na tym kompletnie nie znam - ale obiło mi się o uszy że powietrze do zamkniętej komory spalania doprowadza się przewodem kominowym - tzn. przewód kominowy składa się z dwu rur, jedna w drugiej. Środkową wylatuje dym, zewnętrzną doprowadzane jest powietrze. Przy okazji się ogrzewa.

Pozdrawiam

Pytaj producenta kotla. Każdy ma swoje wytyczne dotyczace poziomego prowadzenia przewodów spalinowo-powietrznych.

ja wiem tylko tutaj są spece od kotłow, którzy doradzą i nawet sprzedadzą w dobrej cenie

No właśnie... a zakładając że długość przewodu jest ok, to czy może on wychodzić z kotłowni do garażu, przechodzić przez garaż i dopiero z garażu wychodzić na zewnątrz? Czy może jest jakiś przepis, który mówi, że z pomieszczenia gdzie stoi kocioł, ten przewód musi wychodzić bezpośrednio na zewnątrz, nie przecinając żadnych innych pomieszczeń?

ps. w tym roku chce zamknąć stan surowy - o kotle będę myślał za rok... jeśli bym prowadził przewód pionowo, to czy trudno będzie wymienić dachówkę tak, by wyprowadzić przewód ponad dach? Inaczej: da się bez problemu wyciągnąć dachówkę, która znajduje się w środku połaci, czy trzeba by wszystkie od góry rozbierać? (dachówka cementowa brass - frankfurter lub podwojne "s" - nie zdecydowałem jeszcze...)

No właśnie... a zakładając że długość przewodu jest ok, to czy może on wychodzić z kotłowni do garażu, przechodzić przez garaż i dopiero z garażu wychodzić na zewnątrz? Czy może jest jakiś przepis, który mówi, że z pomieszczenia gdzie stoi kocioł, ten przewód musi wychodzić bezpośrednio na zewnątrz, nie przecinając żadnych innych pomieszczeń?

ooo, no właśnie jak to jest

i czy ten przewód powietrzno-spalinowo, może iść pionowo do góry (sam, bez komina) i czy z tej góry będzie też dobrze zasysał powietrze

jest ktoś na forum kto zna się na tego typu piecach ? jest na forum jakiś doradca w dziedzinie kotłów, hydrauliki

... ooo, no właśnie jak to jest i czy ten przewód powietrzno-spalinowo, może iść pionowo do góry (sam, bez komina) i czy z tej góry będzie też dobrze zasysał powietrze

jest ktoś na forum kto zna się na tego typu piecach ? jest na forum jakiś doradca w dziedzinie kotłów, hydrauliki

Tak jak napisałem wyżej są systemy powietrzno spalinowe do wyprowadzenia przez dach. Nie potrzebują one żadnego komina.

Podaj maila to wyślę Ci tego pdf-a. Pismo obrazkowe najlepiej wyjaśni sprawę :wink: .

wbrat dachówki można bez problemu wyjmować w dowolnym miejscu połaci.

Podaj maila to wyślę Ci tego pdf-a. Pismo obrazkowe najlepiej wyjaśni sprawę :wink: .

dzięki, naprawdę dużo mi pomogłeś, wariantów podłączenia jest naprawdę dużo

Cerapur ZBSR7-28 A

Cerasmart ZB 7-22 A,ZWB 7-26 A

Cerasmart Modul 7-22MA

W poziomie moze byc max 15 metrow.Kazde kolanka 90 stopni zmniejsza dlugosc o 2 metry.Kolanko 45 stopni o 1 metr

Cerapur ZBSR7-28 A

Cerasmart ZB 7-22 A,ZWB 7-26 A

Cerasmart Modul 7-22MA

W poziomie moze byc max 15 metrow.Kazde kolanka 90 stopni zmniejsza dlugosc o 2 metry.Kolanko 45 stopni o 1 metr

no to ładnie 15m, przy Junkersie można poszaleć, myslałem o Viessmannie, ale Junkers w moich warunkach może okazać się pewniejszy.

ps. aby ceny Junkersa mnie nie zabiły, no i moc mi by się przydał kociołek o mocy 18-20kW

ps. aby ceny Junkersa mnie nie zabiły, no i moc mi by się przydał kociołek o mocy 18-20kW

Cerapur ZBSR 7-28 A - 7150 netto - 8723 brutto (jednofunkcyjny

Cerasmart ZB 7-22 A - 6334,50 netto - 7728,09 brutto (jednofunkcyjny)

Cerasmart ZWB 7-26 A - 6849,50 netto - 8356,39 brutto (dwufunkcyjny)

Cerasmart Modul 7-22 MA - 11319,70 netto - 13810,03 brutto (ten jest z zasobnikiem warstwowym)

Ceny katalogowe

Maksymalna dopuszczalna długość części koncentrycznej rury 80/125

23,0 m włącznie z 3 kolanami 90' (dla ecoCOMPACT, ecoTEC 196/2, 246/2)

15,0 m włącznie z 3 kolanami 90' (dla ecoVIT przy wyprowadzeniu przez dach)

z tego maksymalnie 5,0 m w strefie zimnej (nie ogrzewanej)

zastosowanie każdego kolana 90' lub trójnika skraca maksymalną długość przewodu o 2,5 m, zaś kolana 45' o 1,0 m.

to jeszcze mi powiedzcie tak z ciekawości

- czy są piece kondensacyjne wiszące, które wyprowadzenie rury mają z boku a nie z góry ?

- czy jest dopuszcalne wkucie pieca wiszącego w ściane powiedzmy z 15cm, tak żeby wystawał 25cm, a nie 40cm