Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ko?!

Gość res

Recommended Posts

Cześć wszystkim koniarzom - forumowiczom

Widzę, że po długiej przerwie forum trochę odżyło, to i ja, który dziś właśnie trafiłem na ten wątek, pragnę dorzucić swoje 5 groszy. W sumie kontakt z jazdą konną próbowałem nawiązać od wielu lat, ale tak naprawdę to poszedłem na całość dopiero 2 razy. Parę lat temu, kiedy zapisałem się do szkółki przy SGGW w W-wie, ale tam po kilku m-cach musiałem przerwać naukę ze względu na problemy z kręgosłupem. Drugi raz - w tym roku, jeździłem w różnych stajniach, nawet dość intensywnie, gdyż chciałem wziąć udział w rajdzie konnym. Z rajdu wyszły nici, ale poczułem się na tyle odważny, że zainteresowałem się nieco inną formą jazd - udało mi się skontaktować z dziewczyną, która ma 2 swoje własne araby i jednego chciała "wyleasingować". No i od czerwca chyba jeżdżę na kasztanowym arabie w okolicach Radzymina, wyjeżdzam nawet sam w teren (wiem że to głupie, ale ryzyko tak wciąga).

Pozdrawiam, Robert

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

cześć

a ja zapraszam na koniki w lubuskie,np. do Lubniewic.Jest tam 5 szkółek,wszystkie niedrogie i można zaprzyjaźnić się ze "swoim" konikiem.Na razie jeździ moja dziesięciolatka,ale i ja spróbowałam.Wolę jednak głaskać konia po łbie :D

A tereny w Lubniewicach przepiękne do jeżdzenia - jeziora,pagórki,lasy i dobra baza noclegowa.A latem co wieczór imprezy na ryneczku miasteczka - atmosfera wspaniała!!!

Fajnie jest też w Łagowie,to w pobliżu.W obu miasteczkach można odwiedzić zameczki,w Łagowie wejść na wieżę i podziwiać cudne krajobrazy, a po udanym dniu zaprosić kobietę na kolację przy świecach w zamkowej restauracji.Moi znajomi tam się zaręczyli. :wink:

W życiu na koniu nie siedziałam, ale przeprowadzam się w okolicę , gdzie stajnia na stajni. No i postanowiłam sobie, że nauczę się koni. Bo bardziej o to mi chodzi - jak jeżdzic, jak obchodzić sie z koniem, jak go czyścić czy pielegnować. Nie kręci mnie jazda dla snobizmu a już zupełnie nie wyobrażam sobie siebie w toczku, rękawiczkach i bryczesach, ale chciałabym na tyle umieć się obchodzić z koniem, żebym mogła je wynająć i przejechać jakiś kawał terenu gdzieś w dzikich ostępach gdzie to jedyny środek transportu. Po czym poznać stadninę, gdzie mnie naprawdę tego nauczą?

Wersja kowbojska to całkiem inny styl jazdy, nie tylko ubranie, a co do kapelusza i toczka, to zastanów się w czym ubrana wolałabyś [czego nie życzę] walnąć np. w korzeń, kamień, itd. Toczek to taki trochę ładniejszy kask i tyle. No, ale z drugiej strony w kapeluszu może Ci być bardziej twarzowo :) .

nie wyobrażam sobie siebie w toczku, rękawiczkach i bryczesach (...)

1. toczek, lub przypominający toczek kask (lepszy) jest nie tylko niezbędny, ale bez niego nauka jazdy wogóle nie powinna mieć miejsca!! Powód już został opisany - koń po obu stronach ma strome boki, co może byc niebezpieczne dla jeźdźca ;-). Bryczesy? Dzięki ich krojowi nigdy nie obetrzesz sobie nóg - a uwierz mi - to nic przyjemnego... Ponadto wsiadając na kopytnego musisz dość wysoko podnieść nogę - w dzinsach jest to trudne i można nabawić się mało przyjemnej dziury na... no tam, gdzie łączą się nogawki ;-) Rękawiczki ? A czy Twoje dłonie przyzwyczajone są do ciągłego nacisku skórzanych pasków (wodzy) w jednym miejscu? Jeśli nie - radzę je włożyć. Bąble na rekach to również nic przyjemnego... Zatem jak widać wiele elementów stroju to nie tyle oznaka snobizmu, co po prostu praktyczne ułatwienie :-) A można kupować zwyczajne , nie - firmowe rzeczy, po normalnych cenach :-) (z wyjątkiem kasku - tu bezpieczeństwo jest najwazniejsze...)

Po czym poznać stadninę, gdzie mnie naprawdę tego nauczą?

To straasznie trudne pytanie. Po pierwsze warto zwrócić uwagę już na tzw pierwsze wrażenie: czy wokół stajni jest czysto, czy konie są zadbane (błyszcząca sierść, etc) to dobrze świadczy o właścicelach. Druga sprawa, to podejście do klienta - równie ważne: tj. czy nie ma problemu z umawianiem się na godziny, etc. Kolejna: czy ośrodek ma intruktorów z uprawnieniami i czy ma odpowiednie ubezpieczenia (to również dobrze świadczy o prowadzących). To gwoli pierwszego rozpoznania. Dalej konie: czy są spokojne, czy przyzwyczajone do wielu jeźdźców. Dalej czy instruktorzy zajmuja się każdym idywidualnie, czy robia tzw przerób (iloś, nie jakość). To tak w skrócie. W razie pytań - pisz. Napisz skąd jesteś, to może coś doradzę :-) Pozdrawiam G.

• 2 months później...

A co powiecie na galop po mokrym piasku nad morzem...

http://www.rutkowscy.net/grafika/1.JPG

Chętnie dopisuję się jako wielka miłośniczka koni, chociaż w stanie spoczynku.

Te zdjęcie było zrobione w okolicach Nowęcina koło Łeby, gorąco polecam przepiękne zróżnicowane tereny (łąka, bagienko, las no i w końcu morze) na kliku godzinne rajdy konne. Więcej fajnych zdjęć na stronie:

http://www.akj.pl/galeria/nowecin.htm

Skoro zebrali się miłosnicy koni to ja sie z rozkoszą dołączę.

Kilka razy jeździłam konno, ale nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji instruktarzowych; najpierw jako dziecko jeździłam na klaczy mojego taty i to on mi dawał pierwsze lekcje, a potem od czasu do czasu na wakacjach zaliczyłam krótkie przejażdżki w terenie..

a teraz skoro sie przeprowadzam do Kań i w promieniu 300-400m mam dwie stadniny aż grzech zeby z tego nie skorzystać:)

Moi znajomi, kóre jeżdża konno polecają Stadninę Szarże zamiast Pa ta taj. Ich zdanie jest takie że w Szarży mnie nauczą porzadnie jeździć a Pa ta taj jest dla turystów..

Macie może jakieś wiesci na ten temat?

• 2 months później...

witajcie Miłośnicy Prawdziwych Koni !!!

Od wczoraj ja też zaliczam sie do milośników jazdy konnej ..... otóż trafiliśmy do Korbielowa ,do stadniny koni huculskich i tam po krótkim szkoleniu na maneżu dostaliśmy ( z mężem )doskonałe opinie i zostaliśmy zabrani na 3 godzinny spacer po górach ( kierunek Hala Miziowa 1350m npm)

FANTASTYCZNE I NIE DO OPISANIA PRZEŻYCIE !!!!!

zakochaliśmy sie w Hucułach - niesamowicie spokojne ,niezawysokie (145 w kłębie ) ,bardzo dobrze ułożone stworzenia .

A widoki , a pogoda ! :D :D :D

zawsze bałam sie tych zwierząt ,podziwiałam z daleka ,ale teraz poczułam ,że urodziłam sie Amazonką !!!

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
ja jeżdżę regularnie, od lat. najpierw w sopocie, teraz w Warszawie. własciwie nie pamietam czasów żebym nie jeździła :D M

ja mam dokładnie taki sam zamysł. Skoro przenoszę sie na wieś to coś z tego muszę mieć. Projekt mam na 8-10 koni w tym 2 mają być moje a reszta pod pensjonat. Trochę długa wyszła mi stajenka (wraz z garazem, pom. gosp. ok. 30 m). Niezły wagon.Niestety trochę mi zapał przygasł jak zrobiłem sobie kosztorys. :(

Na razie buduję dom a potem zobaczymy.

• 3 months później...

Także dołączam do grona koniarzy :) Świat ogladany z konskiego grzbietu jest po prostu pięknejszy :)

Musze tylko znaleźć jakąś stajnię w miarę blisko mnie, zeby miala krytą ujeżdżalnię bo podczas czestych zimowych jazd udało mi się odmrozic ręce ;/ już nie mówiąc o tym że jazda po zdradliwym lodzie przyprószonym śniegiem skonczyla sie zaliczeniem gleby i to razem z koniem :wink:

Jednocześnie, w związku ze zblizającymi sie swietami, składam wyrazy szacunku i pamięci dwóm ułanom, ktorzy byli moimi cierpliwymi nauczycielami, a których już zabrakło [']

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam wszystkich!!

Ja jeździłam w dzieciństwie ale niestety z różnych powodów musiałam przestać... Dopiero teraz, po 12 latach przerwy moge kontynuowac swoja pasje!!! :D Właśnie dzis był pierwszy galop po zimie i pierwszy upadek po 12 latach.... Siedze właśnie z termoforem za plecami, wszystko mnie boli... :-? Podobno jutro ma być gorzej :lol: Zobaczymy.

Pozdrowienia dla koniarzy!!!!!