mfuchs 09.08.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam, Mam okazję kupić kilka mp osiki.Czy ktoś wykorzystywał ten gatunek do palenia w kominku? Dziękuję,michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mfuchs 09.08.2005 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witam, Mam okazję kupić kilka mp osiki. Czy ktoś wykorzystywał ten gatunek do palenia w kominku? Dziękuję, michał Ok. już znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hk17 09.08.2005 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Osika nie jest najlepszym opałem ze względu na kalorycznośc i swoją gęstość właściwą lecz za dobrą cenę można się pokusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Kaloryczność 1 kg drewna jest praktycznie taka sama. Co do palenia w kominku - kolega palił i pali osiką i ją sobie chwali w okresach przejściowych kiedy wystarczy przepalenie a nie ciągłę palenie przy (dla wygody) nieczęstym dokładaniu. Ważne żeby była sucha a przy tym, że jak słusznie zauważono powyżej jest to drewno o małej gęstości czyli wyschnie stosunkowo szybko w porównaniu z gatunkami cenionymi przy paleniu. Dla kogos kto kupuje teraz drewno do palenia i jest to drewno mokre może to być nawet bez różnicy bo efekt może być zbliżony przy paleniu mokrym dęben czy grabem a podsuszoną osiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 09.08.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Sorry, że wsadzę kij w mrowisko ale mnie fachman od kominków przestrzegał przd paleniem osiką ponieważ twierdził, że osika daje wyjątkowo wysoką temperaturę i w niektórych przypadkach grozi to uszkodzeniem wkładu. Podkreślam - tak mi powiedziano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Właśnie dla tego pewna grupa ludzi kupuje ją chętnie do wypalania sadzy. Warunek - koniecznie sucha. Co do spalania to przecież można zmniejszyć ilość powietrza i spalanie zostanie przytłumione i temperatura ulegnie zmniejszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts